koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Winterseizoen 2019: Asian F3 Sepang & Formula E Santiago

Rinus van Kalmthout lijkt aardig op weg de titel te gaan pakken in de Formula 3 Asia Winter series na het tweede raceweekend in Sepang. Intussen reed de Formula E gisteren een race in Santiago, waar Robin Frijns hoopte zijn goede prestaties in Marrakech voort te kunnen zetten.

Asia F3 Winter Series: Veekay bijt door

Mocht er na één weekend nog enige twijfel zijn over de prestaties van Van Kalmthout, dan waren die twijfels vorige week weg. De Hoofddorper was op het circuit van Sepang meteen het snelste in de kwalificatie voor de Chinees Ye Yifei. Dan Ticktum hád de derde tijd gezet, maar kon door pech niet starten in race 1. Van Kalmthout moest bij de start meteen een aanval van Yifei afslaan, maar dat lukte goed en hij kon langzaam weglopen bij de rest van het veld. Aan de streep was hij 3 tellen los van Yifei, Alessandro Ghiretti werd 3e.


© pittalkasia.com

In race 2 werd het een herhaling van zetten en bleef Veekay opnieuw Yifei en Ghiretti voor. Ticktum knokte zich van de laatste plaats terug omhoog naar plaats vijf, waardoor hij in ieder geval vijf punten mocht bijschrijven. In de kwalificatie voor race 3 was hij 10e geworden, terwijl Van Kalmthout opnieuw pole pakte. Het ging niet helemaal goed in race 3. Hij kwam weliswaar goed weg, maar blokkeerde in bocht 1, moest Yifei dit keer langslaten en verloor ook een stuk van zijn voorvleugel. Er kwam weliswaar druk van Ghiretti en door de voorvleugel mistte Van Kalmthout grip, maar met een tweede plaats aan de finish hoefde hij zich niet voor zijn race te schamen. Ticktum was opnieuw aan een opmars bezig, maar hij was iets te enthousiast in een inhaalactie en pakte een tijdstraf voor inhalen tijdens een safetycar. Daardoor finishte de Engelsman als 9e.

In de stand staat Van Kalmthout stevig aan de leiding met 133 punten, Yifei is tweede met 102 punten, Ghiretti is 3e met 73 punten. Voor Ticktum lijkt zijn Missie Superlicentie voorbij. Ten eerste zou hij alleen nog SL-punten kunnen pakken als hij derde wordt in de eindstand, en dan moet hij alles winnen en moeten Ghiretti en Yifei allebei geen punten pakken in de laatste drie races. Ten tweede lijkt de F3 Asia Winter Series niet aan de regels te voldoen voor coureurs om in aanmerking te komen voor SL-punten. In December stond deze raceklasse wel nog op een lijst van kampioenschappen waarin SL-punten verdiend konden worden. Maar inmiddels zijn de criteria aangepast en moet een klasse minstens vijf raceweekends hebben op drie verschillende circuits. Het laatste weekend vind over een maand plaats op 22 februari, opnieuw in Sepang.

Formula E: Virgin Audi op dreef in Santiago

In Santiago de Chile werd het derde raceweekend in de Formula E afgewerkt. De heetste ePrix van allemaal met 37 graden luchttemperatuur en ook de stoffigste, want net als in de rallysport kregen de coureurs met Road Cleaning te maken. Wat betekent dat de eerste auto’s in het veld van de kwalificatie de slechtste omstandigheden hadden op het stoffige stratencircuit en de snelste tijden werden achterin gereden. Robin Frijns was helaas ook starter in de eerste groep en kwam dus niet verder dan plek 15.

Stoffel Vandoorne deed het een stuk beter, hij kwam zelfs tot in de superpole, waar hij echter zijn 5e tijd moest inleveren omdat hij met rood licht de baan op was gereden. Toch mocht de Kortrijkenaar als 5e starten, want polesetter Lucas Di Grassi verloor ook zijn tijd, hij zou teveel energie terug hebben gewonnen in zijn outlap. Daardoor vertrok Sebastien Buemi van pole voor Pascal Wehrlein.

Bij de start geen echte verschuivingen, Buemi kwam goed weg en ging Wehrlein, Daniel Abt en Sam Bird vooraf in de eerste ronde. Frijns had achterin een superstart en pakte meteen beide Techeeta’s van JE Vergne en Andre Lotterer. Daarna kwam hij echter lang achter “Pechito” Lopez te rijden op 13 en moest even wachten op de Attack Mode afzwaaiers om weer twee plaatsen te pakken.

En hier blijkt het paradoxale van het systeem. De bedoeling is dat je 1 seconde verliest omdat je wijd door de bocht met de Attack Zone moet om daar 306 pk te krijgen. Je hebt dan 30 pk meer dan je voorliggers… maar dan moet je er nog wel voorbij komen. En als je voorligger een goede verdediger is en het zo weet te spelen dat je te ver achter ligt om aan te vallen, dan zie je ineens dat de Verdedigers de beste Aanvallers zijn. Want Frijns en Edo Mortara maakten dankzij goed verdedigend rijden meer plaatsen goed dan met aanvallen en reden op een gegeven moment 4e en 7e. De Zwitser verloor echter twee plaatsen nadat hij door Alexander Sims werd aangetikt.

Voorin was Buemi inmiddels in de muur geknald en werd Wehrlein gepasseerd door Bird. Die werd massief door Wehrlein onder druk gezet maar de Duitser kwam er in het slot niet meer voorbij, waarmee Virgin zijn eerste overwinning dit seizoen mag bijschrijven. Wehrlein werd 2e en Sims léék 3e te worden. Maar de Brit kreeg uiteindelijk een tijdstraf voor zijn botsing met Mortara. De 3e plaats werd dus een cadeautje voor Abt, die geen spectulaire race had, maar wel constant was blijven rijden.

Mortara en Frijns gaven alles in het gevecht om plaats 4, activeerden beiden Attack Mode en uiteindelijk moest Mortara na een foutje Frijns van de baan drukken om voor hem te blijven. Het ging maar net goed voor de Maastrichtenaar die als vijfde zijn race eindigde en 10 plaatsen winst pakte met drie aanvallende acties. Wat je noemt een heel goede Return on Investment, Robin.

In de stand is Bird ook doorgeschoven naar plaats 2. Jerome d’Ambrosio pikte als 10e één punt op en heeft 43pt, Bird staat nu op 41pt. Frijns staat gelijk met Antonio Felix da Costa op 28 punten als 3e. Met 71 punten is Virgin Racing ook leider bij de constructeurs. Ondanks de 3e plaats van Daniel Abt gaat het niet al te best met Audi. Di Grassi wilde veel te fanatiek zijn achterstand goedmaken en spinde Lopez in de rondte toen hij de Argentijn niet voorbij kwam. Daardoor kreeg hij een tijdstraf die hem buiten de punten liet vallen. Volgende raceweekend is in Mexico over drie weken.



Alles weten over Formule 1 in 2019?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.