Honda is een gelijkwaardige partner geworden van BAR. Het heeft nu 45% van de aandelen van het team in handen. De overige 55% is nog steeds van British American Tobacco. Momenteel levert Honda de motor en werkt het mee aan het chassis.

Deze mededeling komt er na een absoluut impressionant seizoen van BAR. Het eindigde als tweede in het constructeurkampioenschap, ver voor Renault. Jenson Button werd knap derde na de twee Ferrari rijders. Door zo’n grote brok van BAR over te nemen wil Honda laten zien dat het bedrijf wereldkampioen wil worden.

Antonio Monteiro de Castro, de COO van BAT en directeur van BAR is bijzonder dankbaar voor de inspanningen van Prodrive en David Richards.

“We zijn zeer blij dat Honda z’n inzet voor BAR wil vergroten. Er werd dit seizoen steeds nauwer en nauwer samengewerkt. We zijn ook zeer dankbaar voor de inzet van David Richards en Prodrive, ze waren cruciaal bij het verbeteren van de prestaties van het team en zorgden voor een springplank naar een nieuwe fase in de ontwikkeling van het team.”

BAT blijft zoals eerder gezegd 55% van de aandelen behouden, 45% is nu in handen van Honda. Het gaat om aandelen in een nieuwe joint venture die de huidige BAR structuur zal vervangen.

Deze ontwikkelingen zorgden er voor dat het contract tussen BAT en Prodrive werd stopgezet. Beide partijen kwamen overeen dat het nu tijd was voor een nieuw hoofdstuk. Het bedrijf van David Richards werd in 2001 ingehuurd om de tegenvallende resultaten om te buigen en BAR in een positie te brengen vanwaar het de strijd om de titel kon beginnen.

David Richards is ontzettend trots op zijn werk bij BAR en zal met grote interesse de vooruitgang van BAR blijven volgen.

“We werden door BAT ingehuurd om de slechte situatie recht te zetten en een lange termijnsvisie op te bouwen. Daar zijn we in geslaagd. Ik ben bijzonder trots op het feit dat Prodrive dit sneller dan voorzien voor elkaar kreeg. Ik geloof dat BAR Honda nu in een positie zit waar het een echt gevecht kan aangaan voor de titel. Ik en iedereen bij Prodrive zullen met grote interesse de resultaten van het team blijven volgen.”

Nick Fry zal Richards opvolgen als CEO van BAR. Geoffrey Willis blijft de technische directeur. David Richards zal tot het einde van februari aanblijven om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Honda en Prodrive zijn aan het onderzoeken of ze in de toekomst met elkaar kunnen blijven samenwerken.

Honda zal enkele leden krijgen in de raad van bestuur van BAR. Verder wordt het alledaagse bestuur niet veranderd.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter