koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Vettel en Ferrari: een droom die niet uitkwam

Sebastian Vettel en Ferrari gaan uit elkaar. Tijd voor een terugblik op het gestrande huwelijk tussen de Duitse coureur en de Italiaanse renstal. En wat zijn de toekomstplannen van Vettel?

Op 12 mei werd bekend dat Vettel na het seizoen vertrekt bij Ferrari. De NOS meldde dat de coureur en de Formule 1-renstal het niet eens werden over een nieuw contract. Hoewel directeur Mattia Binotto meldde dat er geen specifieke reden was voor de beslissing en dat het een gezamenlijk besluit was, draait de geruchtenmolen op volle toeren. Volgens verschillende media bood Ferrari een jaarcontract aan waarin Vettel er qua salaris op achteruit ging, wat door de 32-jarige coureur overigens wordt ontkend. Volgens dit artikel van AD.nl denkt hij zo niet en zal hij ook nooit zo denken.

Aangezien Vettel een van de grootste Formule 1-coureurs van dit moment is, wat wordt benadrukt door het feit dat hij vaak een favoriet is wat betreft de kansen die worden weergegeven op platforms voor weddenschappen zoals Betway Sports, was zijn vertrek bij Ferrari een hot topic in de media. De enorme aandacht die Vettel krijgt van verschillende media, zoals de sportnieuwswebsite Sportnieuws.nl, laat zien dat hij een geliefd onderwerp op dat gebied is. Zowel Formule 1-fans als de pers waren erg benieuwd wie Vettel’s vervanger zou worden. Op 14 mei werd dan eindelijk aangekondigd dat Carlos Sainz vanaf 2021 voor Ferrari gaat racen. Sainz komt over van het Engelse McLaren. Het contract van de Spanjaard liep daar af.

 

Terugblik Vettel bij Ferrari
In 2015 volgde Vettel Fernando Alonso op bij Ferrari. Hij bemachtigde in Italiaanse dienst veertien grand prix, maar de felbegeerde wereldtitel bleef uit. En dat was juíst de reden dat Vettel Ferrari kwam versterken. Vettel was op dit moment al viervoudig wereldkampioen. Tussen 2010 en 2014 werd hij vier keer op rij wereldkampioen met het team van Red Bull Racing. Tijdens de overwinning in 2010 was hij slechts 23 jaar oud.

Vettel maakte de overstap naar Ferrari om in de voetsporen van zijn idool Michael Schumacher te treden. Naar eigen zeggen droomde hij hier al heel lang van. Het doel was duidelijk: Ferrari de eerste wereldtitel sinds 2008 schenken. Die droom heeft hij nooit waar kunnen maken. Vettel legde het de afgelopen jaren steeds af tegen Lewis Hamiltion en Nico Rosberg van Mercedes. In 2017 en 2018 werd hij tweede, in 2015 derde en in 2016 vierde. In het boek F1 2018 van Olav Mol wordt beschreven hoe Ferrari aan het begin van het Formule-seizoen in 2018 domineerde, maar dat zowel Vettel als Ferrari steken lieten vallen en Mercedes uiteindelijk toch weer het goud voor hun neus wegkaapte.

Niet alleen de jarenlange dominantie van Mercedes gooide roet in het eten van de plannen van Vettel en Ferrari, er waren ook regelmatig interne perikelen binnen de Italiaanse renstal. Het afgelopen seizoen speelde Vettel tweede viool achter teamgenoot Charles Leclerc, wat tot de nodige spanningen leidde. Tijdens de Grand Prix van Brazilië ging het behoorlijk mis: de twee knalden elkaar uit de race in een gevecht om de derde plaats.

 

Toekomst
Hoe de toekomst er voor Vettel uitziet, is vooralsnog onzeker. In de wandelgangen gonst het van de geruchten. Zo werd er gespeculeerd over een mogelijke terugkeer naar Red Bull Racing. De Telegraaf meldt echter dat topadviseur Helmut Marko zegt dat Red Bull Vettel niet kan en wil betalen. Goudhaantje Max Verstappen is bij Red Bull momenteel de eerste man en het Oostenrijkse Formule 1-team kan noch wil zich twee supersterren veroorloven.

Waar gaat Vettel dan wel heen? In dit artikel van Business Insider wordt een overstap naar Renault het meest logische scenario genoemd. Daarnaast wordt Vettel regelmatig in verband gebracht met Mercedes, waar hij Valtteri Bottas zou moeten opvolgen. Vettel zou zelf maar al te graag naar de renstal uit zijn vaderland willen. Omdat Mercedes met Lewis Hamilton al een kopman in huis heeft, betwijfelen veel mensen echter of Vettel zich wel naar een rol als tweede man wil schikken. Daar staat tegenover dat Vettel mogelijk zo hongerig is naar prijzen, dat hij hier wellicht genoegen mee neemt. En dan bestaat nog de kans dat Vettel de Formule 1-wereld helemaal vaarwel zegt. In 2019 liet hij al doorschemeren dat stoppen een optie voor hem is. Het kan dus nog alle kanten op.

 Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.