Bij Toyota Racing werkt men snel. Technisch Directeur en hoofdontwerper Mike Gasgoyne heeft onlangs in een interview laten weten dat hun nieuwe wagen al klaar is, en tegen Kerstmis op het circuit verschijnt. Voorts vertelde hij ook waarom men voor Jarno Trulli en Ralf Schumacher koos.

“We hebben de TF105 vrij vroeg klaar, maar desondanks zullen er toch nog veel verschillen zijn in de ontwikkeling voor de eerste race. In Melbourne zullen we een totaal nieuwe aerodynamische onderdelen hebben. De reden dat de wagen dan zo vroeg klaar is dat we hem betrouwbaar willen maken tegen begin maart, en we blijven ook nog met de TF104b rijden tijdens de wintermaanden, om vooral de banden en de motor op orde te hebben.

De nieuwe regels hebben meer invloed op de aerodynamische delen. De voorvleugel is verhoogd, de achtervleugel naar voor geplaatst en de diffuser moest verkleind worden�alles zorgt er uiteindelijk voor dat we een verlies hebben aan neerwaartse druk en toch de stabiliteit behouden. We hebben een 25% aan downforce, maar we zijn hard aan het werken in de windtunnel om zo veel mogelijk terug te winnen. De late beslissingen hebben niet zoveel invloed gehad. We zijn in de maand augustus aan de nieuwe wagen begonnen met de regels die we toen hadden, en uiteindelijk maakt het geen verschil. Het zou de wagen van vorig seizoen hebben be�nvloed, niet die dat we volgend seizoen inzetten.”

En hoe staat hij dan tegenover de twee nieuwe coureurs, Jarno Trulli en Ralf Schumacher?

“Twee nieuwe coureurs in het team zal geen effect hebben op de manier waarop we werken. We hebben een hele hoop tests voor de boeg met de Michelin-banden, omdat de regels voorschrijven dat we maar ��n set banden meer mogen gebruiken voor een hele race en dus moeten we een herzien schema afwerken. Ook de motor zal zware tests ondergaan, want die moet betrouwbaar zijn voor twee weekends. Olivier (Panis) heeft in LeCastellet al veel data�s kunnen verzamelen over de motor en de nieuwe elektronica die we gaan gebruiken. We gaan geen aangepaste wagens inzetten, dus al het nieuwe komt op het circuit met de nieuwe wagen.
We kozen voor deze twee heren omdat ze al bewezen hebben winnaars te zijn (Trulli heeft ��n zege, Ralf heeft er zes) en ze zijn beiden erg snel. Jarno is extreem snel over ��n ronde, maar laat het tempo in de race meestal wat terugzakken. Hoewel hij in het begin van vorig seizoen het tegendeel ruim heeft bewezen. In Monaco had hij pole-positie, was hij is zo goed als elke sessie de snelste en reed hij elke ronde van de race aan de leiding. En dat is een heel mooi gegeven !

Ook Ralf is snel, versta mij niet verkeerd. Hij heeft al enkele races kunnen winnen. Ook hier is er misschien en op-en-neer-gaande curve van prestaties. Soms is hij een heel weekend de bij de allersnelsten en rijdt hij zijn teammaat naar huis, en is hij werkelijk bijna onverslaanbaar. Andere momenten haalt hij dat niveau helemaal niet en rijdt hij rondjes in de subtop. Dus denk ik dat zowel Ralf als Jarno in een vrolijke stemming moeten zijn om goed te presteren, en dat lukt best met een goed team in een goede omgeving. We gaan er voor proberen te zorgen dat we hen een goede wagen geven waarmee ze hun uiterste best kunnen doen, en dat we de goede omgeving cre�eren waarin ze constant kunnen zijn en goed kunnen samenwerken.”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter