Afgelopen zondag gebeurde hetzelfde nog maar eens opnieuw, een rode bolide die de finishlijn voor de zevende keer op rij als eerste kruist. Maar er hangt wel degelijk verandering in de lucht.
Ondanks de Concorde-overeenkomst worden de aanpassingen verwacht in 2006 in plaats van 2008. Normaal gezien mogen er echter pas ingrijpende technische veranderingen worden ingevoerd vanaf het seizoen 2008. Deze moeten eerst unaniem goedgekeurd worden door alle teams voor 31 december 2005. Maar omdat de sport dringend aanpassingen nodig heeft zal er volgende week een mouw aan gepast worden, ook weer als unaniem beslist wordt.

Volgende week worden, zoals reeds aangekondigd op deze site, alle teambazen in Monaco verwacht om 9u30. Indien ze wensen mogen ze een motorspecialist �n de technisch directeur meenemen. Max Mosley wil er al dadelijk een marathonvergadering van maken, hij heeft gevraagd aan de teambazen om ook de woensdag vrij te houden om eventueel de verkennende gesprekken verder te zetten.
Reeds zes van de 10 teams hebben hun achter het initiatief geschaard, deze teams zijn Minardi, Jordan, Sauber, Toyota, BAR en Williams.

Ondertussen is ook al gebleken dat de grote motorleveranciers de handoek in de ring hebben geworpen voor de concurerende klasse van de F1. Allesinds iedereen behalve Mercedes, de ontwerpers van de ‘nieuwe’ klasse, zij worden ruwweg in de steek gelaten.
Op de dag dat bekend werd gemaakt dat Amerikaans reclamegigant Interpublic aan Ecclestone 93 miljoen US-dollar betaald had om de rechten van de Britse GP over te nemen waren Ecclestone, Mosley, de Duitse bank, Gerhard Gribkowsky (F1 Managementverantwoordelijke) en Charlie Whiting (FIA Koersdirecteur en veiligheidsexpert) in Maranello op bezoek bij Luca di Montezemolo, Ferrari-directeur. En wees maar gerust, ze waren hier niet om een koffietje en een luchtig babbeltje… .
Afgelopen weekend liet Ross Brawn, Technisch directeur Ferrari, zich ontvallen dat er aan hem een “wensenlijstje” over toekomstige F1-regels is gevraagd, het zou eruit gezien hebben zoals wat we van de FIA vorige week ontvingen. (de totale lijst met alle reglementsaanpassingen staat morgenvroeg op de site)
De enige twee teams, buiten Mercedes, die nog niets hebben laten weten wat ze van de reglementen vinden zijn er toch al aan verkocht als je met hetvolgende rekening houdt:
– Ford wil in de toekomst een ‘klantenmotor’ maken voor de priv�-teams, qua productiecapaciteit kunnen zij dit onmiddelijk aan, er moet enkel een vaste regel zijn om dit te omlijnen
– Renault zal ook deze priv�-teams willen bevoorraden. Mecacrome is ondertussen al begonnen met een prototype van de 2,4 liter V8-motor. (in Mechacrome heeft Briatore ‘enkele’ aandelen)

E�n van de grootste probleemonderwerpen zal de standaard electrische motorcontrole unit zijn. Er is geen enkele fabrikant die hier een restrictie op wil zien. Want dat zou een rechtreekse messteek zijn door het hard van de technologische vooruitgang en perfectheid waarop ook de marketing en reclame op inspeelt. Dit is echter ��n van de belangrijkste punten voor Max Mosley. Controleer en reduceer de elektronica en je krijgt dingen zoals tractiecontrole in de hand, om te verbieden, dit heeft hij al lang in zijn hoofd om dit voor eens en altijd uit de sport te krijgen.

Verminder testen op ��n of ander circuit en de teams zullen meer testprogramma’s in de fabriek ontwikkelen. Maar verminder de elektronica met een standaard CPU, met wat kan men dit vervangen… ?

In het post-tabakstijdperk gelooft de FIA dat banken en pharmaceutische bedrijven de geldstroom in de toekomst zullen overnemen maar een teamlid met de naam van een groot computerbedrijf op zijn jas geborduurd gaf als commentaar

“Deze jongens zullen hier niet meer zijn als er geen technologische redenen zijn.”

De race van zondag had wel wat spanning maar dat was ver weg van het “gevecht” voor de leiding. Dat is de reden waarom er nu dringend het ��n en ander moet bedacht worden en ingevoerd v��r 2008. Nu kan de F1 er nog bovenop komen, dankzij de aandacht en ingevingen van de vele fans maar over 4 jaar kan het wel eens te laat zijn.
Eerder dit jaar toen Niki Lauda commentaar gaf, vroeg de co-commentator wat de mensen moesten doen.

“Hun televisietoestel afzetten.”

antwoorde Lauda kort maar bondig.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter