Waarnemers in Bahrein merkten op dat zaterdagochtend enkele teambazen een ontmoeting hadden met Bernie Ecclestone. Belangrijk is dat niet alle teambazen deze vergadering bijwoonden. Hetgeen op deze vergadering gezegd werd mocht blijkbaar niet ter oren komen van de betrokken GPWC teams. De aandeelhouders van de GPWC zijn BMW, DaimlerChrysler, Ferrari, Ford en Renault. De niet-GPWC-teams zijn zich waarschijnlijk aan het klaarmaken om het dode punt dat nu in de beslissingmakende structuur van de F1 zit te doorbreken.

De teams die deelnamen aan deze meeting waren BAR, Jordan, Minardi, Sauber en Toyota. Vreemd was dat ook Flavio Briatore, teambaas van Renault F1, aanwezig was. Zijn betrokkenheid in deze ontmoeting is echter niet duidelijk. De teams hebben nu allemaal de kopies van de Akte van Verstandhouding tussen de GPWC en de SLEC (overeengekomen in december 2003) in handen gekregen. De kleinere teams zijn ontevreden dat de bepalingen in deze overeenkomst rekening houden met de grote teams, maar de kleine teams niet meer geven dan wat ze nu al krijgen. De situatie is er niet op verbeterd doordat enkele grote teams (dit zouden McLaren, Ferrari en Williams zijn) en soort overeenkomst hebben afgesloten die hen binden tot het niet toetreden van een nieuwe formule die geen autoconstructeurs toelaat.

De teams zijn daardoor verdeeld en zullen waarschijnlijk verslagen worden omdat ze weinig macht hebben tenzij ze overeenkomen om samen te werken. Dit zagen we ook in de FISA-FOCA oorlog in 1980-1982, toen de teams en de FIA streden om de controle over de commerci�le rechten van de sport. Deze situatie is nu vele complexer omdat er meer partijen bij betrokken zijn. In 1980 streden F1 teams tegen de FIA die gesteund werd door de grote autoconstructeurs. Nu zijn meer groepen betrokken met houder van de commerci�le rechten, en die groepen liggen overhoop met elkaar. De autoconstructeurs werken samen, maar krijgen geen steun van de kleinere teams en worden niet gesteund door de FIA. De FIA is een belangrijke speler, aangezien ze een vetorecht hebben om elke verandering in de controle van de commerci�le structuur van de sport tegen te gaan. En de FIA moet elk nieuw Concorde Akkoord ondertekenen.

Deze laatste stappen blijken een poging te zijn om een nieuw verbond op te richten tussen de kleinere teams en de houder van de commerci�le rechten. Hetgeen duidt op het feit dat het optimisme dat voort sproeide uit de geboorte van de Akte van Verstandhouding, misplaatst was.

Bron: Grandprix.com

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter