Vandaag werd er weer een lange persconferentie gegeven in Melbourne. De aanwezigen waren Renault-teambaas Flavio Briatore (FB), Eddie Jordan (EJ), BAR-directuer David Richards (DR), Peter Sauber (PSa) en ten slotte de teambaas van Minardi, Paul Stoddart (PSt).
Ik vertaal de persconferentie in kleine stukjes en zet die dan ook online. Dit artikel zal dus langzamerhand verlengd worden. Een verandering laat ik wel weten in de titel.

Mijneheren, we hebben allemaal ��n dag van het seizoen 2004 achter de rug. Wat zijn jullie indrukken over jullie eigen prestaties, de nieuwe regels, de prestaties van andere teams en vooral enkele mensen die ver voor de anderen blijken te staan?
EJ:
 Nogal teleugesteld, zeker. Ik denk dat hoe de klasse nu in mekaar zit, het met zeer weinig benzine rijden op vrijdag, allemaal over is, maar we zullen morgen wel zien. Ik denk neit dat het belangrijk is om te doen (met weinig benzine rijden), dus ik denk dat de tijden op vrijdag nog altijd een beetje een misterie zijn, want je weet niet wie wat wil bereiken op vrijdag. Mijn mening is dat� ik niet echt naar andere teams heb gekeken, en ik was niet gedeeltelijk blij met wat ik heb gezien, dus er is zeker plaats voor verbetering morgen en we zullen zien of die verbetering kunnen krijgen.
PSt: Ik denk ongeveer hetzelfde als Eddie: een beetje teleurgesteld met de prestaties van vandaag, want de kloof tussen het begin en het einde is nog groter geworden. Ik zou er waarschijnlijk niet te verrast mee moeten zijn, maar we dachten dat we in de winter nogal wat gevonden hadden, maar er is duidelijk nog werk aan de winkel. Morgen zal het zelfs nog interessanter worden om te zien hoe die nieuwe kwalificatieprocedures in z�n werk gaan, want ze maken me ook ongerust.

David, Jensons prestatie was duidelijk bemoedigend en dan was er misschien een beetje teleurstelling. Ik weet niet wat er gebeurd is�
DR:
 Nee, ik wet het ook niet. Ik was sinds toen altijd in een vergadering dus ik probeer er nog achter te komen wat er is gebeurd. Nee, totnogtoe redelijk bemoedigd door Jensons prestaties.

Hoe ging het volgens jou vooraan, de goede prestaties van Ferrari, en de structuur van de dag?
DR:
 Wel, het was duidelijk een z��r indrukwekkende prestatie van Ferrari, maar laten we wachten en morgennamiddag zien hoe het staat als we echt vechten voor de grid.

Dus we zijn een beetje voorbarig als we�
DR:
 Nee nee, ik wil niemand ondermijnen� Het is duidelijk een heel snelle wagen en ze hebben duidelijk een zeer sterke prestatie neergezet, en ik denk dat we hun tijden zelfs niet zouden halen als we al de benzine uit onze wagen pompten. Maar laten we sowieso wachten en morgen zien. Ik denk dat vandaag een tamelijk vreemde dag was. Je weet nooit zeker hoe zwaar iemand rijdt en welke strategie�n mensen bekokstoven, en ik denk dat het zelfs morgennamiddag speculeren zal blijven, over wie wanneer zal pitten, dus het is en vele opzichten niet de �zuivere� manier van kwalificeren met weinig benzine en zo, zoals het vroeger was. Het is nogal verwarrend. Het is voor ons verwarrend, dus moet het voor de fans ook heel verwarrend zijn.

De volgende vraag: moet het misschien verwarrend zijn voor de fans?
DR:
 Wel, dat is het grotere debat, dat is het grotere debat. Hebben we de sport te ingewikkeld gemaakt, of houden de mensen wel van het beetje misterie errond? Wat zal zich ontplooien op zondag, want dit cre�ert deze vraag en misschien is dat een goede manier om ernaar te kijken.

Flavio, jouw gevoelens van de dag?
FB:
 Niet slecht, niet goed, normaal. Zoals David al zei, vrijdag is de testdag. Ik ben zeer tevreden met de prestaties van de wagen in lange runs, meer dan ��n sneller ronde, want ��n sneller ronde zegt niets. Wat we vandaag gedaan hebben, is de wagen klaarmaken voor morgen. Daar zijn we blij mee. Onze wagen was z��r snel op lange runs, en dat is goed voor op vrijdag, want nu kunnen we ons concentreren op de strijd zaterdag en zondag. Ik denk neit dat de mensen verward zijn, want vrijdag is de testdag, er is geen kwalificatie. Het is anders dan vorig jaar. Vorig jaar had je de kwalificaties, maar nu is het enkel testen. Wat doe je? Je maakt de wagen klaar voor morgen, logisch, en daar ben ik nogal blij om. We zitten dicht bij Williams en McLaren. Dat is heel goed. Als alle teams zo dicht bij elkaar zouden zitten, is het alleszins heel goed voor het kampioenschap.
PSa: Mijn team was niet al te slecht vandaag, maar het is heel moeilijk om over prestaties te spreken na het vrijdagse testwerk.

Je hebt een paar sterke rijders. Hoe zit het met de mogelijkheid op een derde rijder?
PSa:
 Op dit moment heeft het geen nut voor ons. We hebben niet de degelijke infrastructuur om met drie wagens te rijden.

Eddie, vond je dat er voordeel was om vandaag een derde wagen in te zetten? Heb je enig voordeel gehaald?
EJ:
 Onze filosofie over een derde rijder is dat Jordan terug moet gaan naar waar het zijn goede resultaten vond: ontwikkeling en creatie. Het is iets met het idee over jonge rijders en ingenieurs, en als je dat doet, haal je er best alle mogelijke voordelen uit. Ja, natuurlijk heeft Peter gelijk. Er is een duidelijke kostprijs aan een derde rijder maar we gaan het in de loop van het seizoen terugwinnen. Het is moeilijk te zeggen. Zeggen wat je eigenlijk verkrijgt op elk bepaald moment, geeft, zeker in deze tijden, waarschijnlijk meer voordeel voor een compleet nieuwe rijder dan voor het team, omdat hij aan zichzelf en de wagen denkt, maar voor Timo Glock, de rijder waar ik naar verwijs, is het een onderdeel van de o zo belangrijke educatie om iemand klaar te stomen tot een winnende F1-coureur. Het is niet zoals wanneer Michael erbij kwam en direct een kans kreeg. Er zijn veel ervaren rijders in de formule 1, en als we het niveau van de jongelingen willen verhogen, moeten we opstaan en hen een kans geven. En om eerlijk te zijn, ik denk dat het aan teams als Minardi en Jordan (en natuurlijk Peter in het verleden) is om deze jonge rijders de kans te geven. Ik denk niet dat dat zal veranderen, dat is hoe het moet zijn.

Paul, wat is jouw situatie in verband met een derde rijder?
PSt:
 We hadden er hier een. Zoals jullie allemaal weten, hebben we Bas Leinders voorgesteld als derde en reserver-rijder en testrijder op vrijdag, maar het is jammer dat we nu onder superlicentie-regels staan. Dit is een grote kans van vorig jaar, vorig jaar had ik hem de toestemming kunnen geven, hij heeft z�n Nationale A, hij heeft duizenden en duizenden kilometers in �open wheel racing� gereden, maar nu is dat allemaal afgenomen. Ik heb geprobeerd om de superlicentie snel te krijgen, dat kon ik niet, dus moet de jongen nu een vliegtuig terug nemen, een race-afstand rijden in Itali� en en terugkomen naar Maleisi�. Ik denk dat wee een grote fout hebben gemaakt door vorig jaar de regels te veranderen. We hadden een grootse verandering, iedereen is ze gewoon geraakt, het was �gedoemd� een succes te worden, en dan gaan we de hele boel nog eens veranderen. Ik kan het nut ervan gewoon niet inzien.

Maar volgens de FIA, werden vele veranderingen ingebracht op vraag van de teams.
PSt:
 Wel, de veranderingen zijn ingebracht op vraag van sommige teams, en sommigen onder ons stemden niet voor deze veranderingen, maar zoals in elke democratie moesten we de veranderingen aanvaarden. Als we bij de minderheid zijn, zijn we bij de minderheid, en dat was het geval. Het testen op vrijdag heeft ons vorig jaar echt geholpen, en ik denk dat het juist is om te zeggen dat iedereen die hier zit het dit jaar zou gedaan hebben, maar we hebben er niet eens de kans toe gekregen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter