Hieronder vinden jullie het volledige verslag van de persmeeting van Max Mosley na afloop van de vergadering met de teams en motorleveranciers.

Hartelijk bedankt om vandaag hier te zijn. Het was een heel goede vergadering. Waar ik verwacht had om heel veel wrevel en gedebatteer te krijgen was ik redelijk verrast dat er gewoon niks van dat allemaal was. Het was allemaal h��l constructief. We hebben de voorstellen die eerder gedaan zijn allemaal bekeken en bij sommige zijn we meer in detail gegaan.

Over wijzigingen door te voeren voor 2008, er was een brede instemming dat deze sneller moeten komen. Ik denk dat er een nieuwe motorformule in 2006 zal zijn. De motorenbouwers gaan voorstellen uitwerken bovenop diegene die we al hadden om de motorkosten naar beneden te halen met 50%. Er werd verteld door ��n van de grote motorleveranciers dat we op dit moment duizend miljoen Euro per jaar uitgeven om 14 van de 20 auto’s te voorzien van motoren. Daarom zou het niet zo moeilijk moeten zijn om dat bedrag te halveren. Hierover was overigens geen enkele discussie, dat het bedrag te hoog ligt was iedereen het mee eens. De enige discussie die hierover gevoerd is wat het voordeligste is: de levensduur van een V10 te verlengen of een 2,4 liter hebben. Dit wil zeggen een 3,0 liter V10 die drie, vier, vijf en uiteindelijk zes wedstrijden meegaat of een 2,4 liter V8 die tenminste 2 wedstrijden en later langer meegaat.
Het meer dan ��n wedstrijd doen met ��n motor-principe is goedgekeurd.
De nood om de kracht te verminderen is ook geheel goedgekeurd. Zelfs de standaard-ECU zal ingevoerd worden voor 2008, dat is een deel van het pakket om de kostenmaatregelen waarover ze gaan discussi�ren. Natuurlijk wil een standaard ECU zeggen dat al de electronica op de wagen gestandardiseerd moet worden. De andere motormaatregelen zullen na verloop van tijd er ook doorkomen en voor 2006 ingevoerd worden.

Over de versnellingsbakken, remmen en stuurinriching, hier was de enige discussie of het meer economisch is, door de huidige verzamelde kennis, om met een electronisch bediend differentie�l te blijven maar met alle electronica onder de controle van de FIA, zo zal er geen tractiecontrole of iets van die aard zijn. En of we beter af zijn om te blijven bij de moderne versnellingsbakken in plaats van pure manuele versnellingsbakken is duidelijk geworden dat we zeker niet teruggaan naar de oude “H”-versnellingen (met het mis schakelen tot gevolg) dat is verleden. Over de versnellingsbakken, remmen en stuurinriching gaan we streven naar het beste algemene, complete pakket dat het meest economisch is. Er is wel al zeker dat er geen tractiecontole noch electronische rijdershulpmiddelen zullen zijn, zij gaan verdwijnen.

We hebben ook een overeenkomst over standaard remschijven, -blokken en -kalipers �n we gaan de gewichtslimiet verlagen. De gewichtslimiet kan nog lager komen te liggen dan we gedacht hadden doordat dankzij het elimineren van een groot deel van de electronica en de technologie van de wagens ze dan reeds een pak lichter worden. Dus de uiteindelijke vermindering van het gewicht zal zeer substantieel worden, dankzij dit daalt ook de energie tijdens een crash. Hierbij komt ook de nood om verlagingen in de airodynamische downforce en aanpassingen aan de banden door te voeren.

Over het sportieve, eveneens akkoord dat er geen reservewagen meer zal zijn zoals we hem nu kennen. Er zal een reserve monocoque klaarstaan, zoals bij Formule 3000. Dus geen derde wagen in de pits. De wagens blijven zeker in parc ferm� ‘s nachts, aanpassingen mogen gebeuren maar herbouwen niet. Er was een volledig akkoord over ��n bandenleverancier. Er was ��n vraag over de huidige contractuele verplichtingen, deze kunnen volgens ons opgelost worden. Wat vast stond was dat alle teams erkenden dat als er ��n bandenleverancier zou zijn dat het veel goedkoper zou zijn door het testen. Het zou eerlijker zijn omdat iedereen op dezelfde basis zit en er zit een belangrijk veiligheidsaspect bij omdat we op deze manier we de hoeveelheid grip kunnen controleren en overdreven bochtsnelheden vermijden. We kunnen zelfs van de gegroefde banden overschakelen op slicks met achteraan bredere banden en vooraan smallere banden.

Er is een overeengekomen dat we een nieuw qualificatiesysteem nodig hebben. Ik heb hen allemaal eraan herinnerd dat het huidige qualificatiesysteem was voorgesteld door de teams zelf. Nu is gesuggereerd dat ze voorstellen doen om de qualificatie aan te passen. Maar deze moeten rekening houden met de noden van de televisiekijkers zoals ik, die de meeste races op televisie volgen.

Er was heel wat discussie over het scoren van punten. Of er nu een constructeurs kampioenschap moet komen met meer dan twee wagens die punten scoren. Of, een andere suggestie die naar voor gebracht werd, is of er een motor kampioenschap zou moeten komen. Dit zijn zaken die we heel nauwgezet gaan bestuderen. Maar iedereen ging er mee akkoord dat de grote constructeurs gemotiveerd moeten worden om motoren te leveren aan de priv�-teams en ik denk dat we het hier niet al te moeilijk gaan hebben om tot een degelijke oplossing te komen.

Er was ook discussie over het toelaten om chassis te verkopen om kleinere teams aan te moedigen om deel te nemen aan het kampioenschap. Maar er is de angst dat als we de vrije verkoop van chassis toelaten dat Formule 1 gaat worden zoals alle andere race-series waar twee of drie merken zijn en een hele hoop mensen in dezelfde auto’s. Er was een gevoel dat er een oplossing moest komen voor deze problemen en ik denk dat deze wel gaat komen. Maar er is een sterk verlangen om nieuwe teams aan te moedigen mee te doen, maar verstaanbaar willen de bestaande teams geen geld of priveleges opgeven als resultaat van dit. Maar we moeten nu een makkelijkere weg vinden voor nieuwe teams om in de Formule 1 te komen. Het is wel erkent dat we 12 teams nodig hebben die meedoen.

Het idee van gegarandeerde toelating voor teams met een langdurig contract is door iedereen goedgekeurd.
Ook isde meerderheidstemming over regelaanpassingen voor teams die in het seizoen deelnemen voor waar de regelaanpassing van toepassing is goedgekeurd. Hier zullen we ook een reserve moeten inbouwen omdat de mensen die de motoren maken, logischerwijs ook een stem moeten mogen hebben over aanpassingen op motorisch vlak. En dat de mensen die de motoren niet maken er niets over moeten dicteren hoe ze moeten veranderen. Dit moet nog verder besproken worden. Waar dit op neer komt is een meer open en flexibel systeem om de regels aan te passen dan wat we op dit moment hebben.

Het idee van aanpassingen op technische regels moeten aangekondigd worden in juni om in te gaan op 1 januari volgend op het tweede jaar van de aankondiging is algemeen goedgekeurd.

Waar het allemaal op neerkomt is dat, buiten voor enkele kleine details, virtueel een volledig akkoord is bereikt van deze h��l revolutionaire voorstellen. Overeenkomst op de doelstellingen �n er is overeengekomen dat de motor- leveranciers, de zeven bedrijven die betrekking hebben tot de motoren, samen gaan zitten om de motorkost met 50% te verminderen. Ik kon echt niet meer gevraagd hebben van deze vergadering.

Overzicht van de voorstellen: http://www.f1pits.net/f1nieuws.php?id=P3888_0_1_35

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter