Laatste race van het seizoen, nog drie titelkandidaten waarvan twee in hetzelfde team. Aan de ene kant: Fernando Alonso. Tweevoudig wereldkampioen en brenger van zes tienden per ronde. Aan de andere kant: Lewis Hamilton. Rookie, uitdager en goedlachse Brit die volgend jaar liever zonder die Spanjaard verder wil.

Doorheen het seizoen was de spanning bij McLaren te snijden. Tijd voor een showdown tijdens de persconferentie op donderdagnamiddag. Lewis, Alonso: Vriend of vijand?

Ik denk dat we dit jaar vrij goed overeen kwamen, ondanks wat er in de media verschenen is. Ze proberen altijd om een groot gat tussen ons te slaan maar dat is niet gelukt. We kwamen vrij goed overeen en hebben onze job gedaan.

Pijnlijke kaakslag voor de media. Fernando, klopt dat?

De media hebben heel veel zaken over ons verteld die niet waar zijn. We hebben nooit problemen gehad met elkaar. We vochten op de baan maar ernaast kwamen we vanaf dag één goed overeen en dat blijft het geval.

Al de geruchten en verslagen van Wereld Motorsport Raden zijn dus niet correct. Fernando, er gebeurden mysterieuze zaken tijdens Q3 in China, vertrouw je het team nog?

Ja, zoals ik in China al zei was ik teleurgesteld omdat het zo’n raar resultaat was na Q1 en Q2. Toen kwamen we erachter dat de bandendruk een beetje te hoog was maar dat kan gebeuren tijdens een kwalificatie.

Een mens zou denken: wat een saaie boel. Twee vrienden maar dan: KNAL! Toch nog actie! Een Braziliaanse journalist vraagt hoe twee jonge, getalenteerde rijders zo’n vijanden kunnen zijn. Helaas Pindakaas, Felipe Massa tracht de bom te ontmijnen: Zie je niet dat het beste vrienden zijn? De mediarakker is niet tevreden: Fernando, jij had nog iets toe te voegen?

We houden van competitie en van wagens. We zitten nu in de Formule 1 en genieten ervan, weet je wel, dit conflict, weet je wel… Lewis?

We zijn competitieve mensen, weet je wel, dat is waar onze energie vandaan komt. Het wil niet zeggen dat we daardoor … worden.

Een jaar lang verkeerd begrepen worden. Arme stakkers. Wacht, onze man bij O Estado de Sao Paulo heeft een vraag. Wat vindt Fernando van de woorden van Ron Dennis die toegaf dat McLaren in China meer tegen hem aan het racen was dan tegen Raikkonen?

Ik was verrast. Het is moeilijk om in te schatten wat waar is en wat woorden zijn die gemakkelijk vervormd werden. … Ik zie niets vreemds, het is verrassend maar ik ben niet bezorgd.

Het is mooi dat je in deze competitieve, harde, snelle sport elkaar van de baan kan proberen te rijden of elkaar kan ophouden in de pits maar naast het circuit toch nog steeds een goede vrienden kan blijven. Ontroerend. Wel, hier is duidelijk geen nieuws meer te rapen…

Hm? Wat was dat? U had nog een vraag? Hoe het kan dat de twee McLaren jongens er nu relaxter bijzitten dan de voorbije weken? Fernando?

Ik denk dat het hetzelfde is zoals altijd. Je ziet ons normaal samen op zaterdagnamiddag en dat is vlak na de kwalificaties en dan zijn we gefocust op de race, strategieën en de startposities. Hier, op deze donderdag zie ik weinig verschil met de afgelopen tien maanden.

Lewis?

Ik denk dat ook. Net zoals in elke relatie krijg je meer respect voor elkaar naarmate je meer tijd met elkaar doorbrengt. Ik ken Fernando al sinds de GP van Turkije van vorig jaar. Hier houden we geen competitie “meer vragen beantwoorden dan de andere”. Maar op zaterdag wordt het anders, want dan strijden we tegen elkaar.

Nog even voor alle negativo’s die nog altijd denken dat Lewis en Fernando niet beste vriendjes zijn – je moest je daarvoor schamen trouwens – de eindstand was 23 voor Lewis Hamilton en 18 vragen voor Fernando Alonso.

 


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter