1956: De verjaardag van Hector Rebaque. De Mexicaan debuteerde in België 1977, op het circuit van Zolder. Hij kende niet meteen de meest perfecte start: van zijn eerste 22 races kon hij zich amper achtmaal kwalificeren. Nadien ging het gelukkig stukken beter en kon hij zich ontplooien als Formule 1-coureur. In 1978 en 1979 kocht hij een Lotus-Ford Cosworth over en nam hij deel onder de naam “Team Rebaque”. De laatste drie races van 1979 bouwde hij zelfs zijn eigen wagen, maar kon hij zich tweemaal niet kwalificeren en viel hij één keer uit met problemen aan het chassis. Na een half jaartje aan de zijlijn te hebben gestaan kreeg hij de kans op een grote doorbraak: Rebaque mocht in een Brabham invallen vanaf de Grand Prix van Engeland 1980. Hij bedankte met een zevende plaats. Het volgende jaar verliep veel beter. Ondanks een niet-kwalificatie in de straten van Monaco haalde hij met driemaal een vierde, een vijfde en een zesde plaats toch mooi een tiende plaats in het algemeen klassement. Hector Alonso Rebaque wordt vandaag 51 jaar.
1956: De Buenos Aires City Grand Prix, verreden in het Argentijnse Mendoza. Deze race telde niet mee voor het wereldkampioenschap. Juan Manuel Fangio startte vanuit polepositie en won na 60 ronden en 1u52’38.9, voor Moss, Behra, Menditéguy, Collins, Gendebien, Landi, Gulle, Hawthorn en Piotti. Castellotti, Musso en Uria haalden de finish niet.
1979: De 8° Grande Premio dô Brasil, op het Autodromo José Carlos Pace in Interlagos (São Paulo). Het was één en al Jacques Laffite wat die dag telde. De Fransman mocht uit polepositie starten, reed elke ronde van de race op koppositie en zette bovendien nog de snelste raceronde neer. Hij won na veertig ronden en 1u40’09.64. Land- en teamgenoot Patrick Depailler werd tweede (5.28), gevolgd door Carlos Reutemann (44.14) en Didier Pironi (1’25.88). Gilles Villeneuve, Scheckter, Mass, Watson, Patrese, Jabouille, Fittipaldi, de Angelis, Daly en Lammers eindigden op één ronde achterstand, Clay Regazzoni had twee ronden aan zijn broek. Bij de negen uitvallers waren de belangrijksten Mario Andretti (brandstoflek na twee ronden), Nélson Piquet en Niki Lauda (crash en versnellingsbak na vijf ronden), James Hunt (stuurinrichting na zeven ronden) en René Arnoux (spin na 28 ronden).
In de stand stond Laffite ruim op kop met achttien op achttien, gevolgd door Reutemann (tien punten) en Patrick Depailler (negen punten). Watson was vierde met vier punten, gevolgd door Didier Pironi (drie punten), Mario Andretti en Gilles Villeneuve (twee punten), Emerson Fittipaldi en Jody Scheckter werden gedeeld achtste met één puntje. Ligier-Ford stond nog ruimer op kop: met hun 27 punten hadden ze er vijftien meer dan Lotus-Ford. McLaren-Ford had er vier, Tyrrell-Ford en Ferrari beiden drie punten. Fittipaldi-Ford sloot de rij met één puntje.
1979: De jarige vandaag is Giorgio Pantano. De Italiaan schreef zich in 2004 voor vijfien races in met de Jordan-Ford Cosworth. Hij startte er ééntje niet door sponsorproblemen, dat was net voor de Grand Prix van Canada. Die problemen speelden hem de rest van het seizoen steeds meer en meer parten en na de Grand Prix van Italië mocht hij zijn koffers pakken. Pantano keerde in 2005 naar de GP2-Series, waar hij zesde (2005) en vijfde (2006) werd in het eindklassement. Giorgio Pantano viert vandaag zijn 28ste verjaardag.
2001: Het jammerlijke overlijden van Ernie McCoy. De Amerikaan reed twee Formule 1-races; Indianapolis 1953, waar hij achtste werd, en Indianapolis 1954 waar een zestiende plaats zijn deel was. Ernest McCoy zou 15 dagen later tachtig jaar geworden zijn.
Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!