Mark Alan Webber werd geboren op 27 augustus 1976 in Queanbeyan, Australië. Hij was 15 jaar toen hij met nationale competitie begon en na drie jaar stapte hij over naar de Formule Ford. In 1995 werd hij vierde in het Australisch Formule Ford-kampioenschap, en in Europa maakte hij meteen indruk door als derde te finishen in het Engels Formule Ford Festival in Brands Hatch. Een seizoen later werd hij tweede in het Engels Formule Ford-kampioenschap en won hij het Formule Ford Festival in Brands Hatch. In 1997 stapte Webber over naar het zeer competitieve Engels Formule 3-kampioenschap, waar hij na een jaartje vierde stond in het eindklassement. Tijdens de Zandvoort Marlboro Masters Formula 3 Grand Prix werd hij derde en in de Macau Formula 3 Grand Prix kwam hij als vierde over de streep. Ook mocht hij dat jaar enkele tests afleggen bij het Mercedes GT Team, wat een volgende stap in zijn carrière zou betekenen. Het team was tevreden over Webber en bood hem een contract aan voor 1998, en dat was een uitstekende zet. Webber won vijf races in het FIA GT-kampioenschap en werd tweede. In 1999 neemt Webber deel aan het Sportscars-kampioenschap, waar hij zwaar crasht tijdens de 24uur van LeMans. Tom Walkinshaw merkt de Australiër op en biedt hem een testcontract aan voor zijn Formule 1-team Arrows. Voor 2000 zet hij Webber in het Arrows Junior Team in de Formule 3000, waar hij met één overwinning derde wordt. Dat jaar schakelt hij wel over van Arrows naar Benetton, met als gevolg dat hij in 2001 in het Benetton Junior Team komt te zitten in de Formule 3000, met een testcontract bij het Formule 1-team. Dankzij drie overwinningen wordt hij tweede in het kampioenschap.

Op 3 maart 2002 stond Mark Webber in een Minardi-Ford aan de start van de Grand Prix van Australië. Hij slaagde erin om de chaos in de eerste ronde te ontwijken en reed vervolgens een hele mooie race. In de slotronden slaagde hij er zelfs in om de Toyota van Mika Salo achter zich te houden en finishte hij als vijfde … een dolgelukkige Webber bezorgde voor een uitzinnig publiek de twee eerste – en tevens enige – punten van het team in 2002. De fantastische start kende echter geen gevolg. In de overige zestien races haalt hij zevenmaal de finish niet door mechanische problemen. In de overige negen races is zijn beste resultaat een achtste. De twee puntjes van Australië bezorgen Webber de zestiende plaats in het eindklassement.

Voor 2003 is hij overgestapt naar Jaguar-Ford, en rijdt hij op een mooie zesde plek als zijn aandrijfas breekt. In Maleisië start hij zestiende en rijdt hij achtste als zijn motor het begeeft. In Brazilië crasht hij zwaar in de muur, Alonso crasht over Webber zijn brokstukken en veroorzaakt een rode vlag. Webber wordt nog wel als negende geklasseerd. Het duurt pas tot in Spanje eer hij zijn eerste puntjes van het seizoen kan pakken, met een zevende plaats. Zijn beste resultaat volgt er in Europa en Frankrijk, waar hij telkens zesde wordt. In Indianapolis rijdt hij zelfs even aan de leiding, maar spint hij op een natte baan uit de race. Uiteindelijk wordt hij dertiende met zeventien punten.

In 2004 blijft hij bij Jaguar. In Australië begeeft zijn versnellingsbak het, in Maleisië kanhij zich op een mooie tweede plaats kwalificeren (zijn beste kwalificatie tot nu toe), maar voor de opwarmronde blijft zijn wagen staan en kan hij achteraan starten, om uiteindelijk uit de race te spinnen. In Bahrein pakt hij zijn eerste puntje en pas bijna twee maand later volgen twee puntjes meer met een zevende plaats op de Nürburgring. In Canada komt hij in botsing met teamgenoot Klien en in Canada valt hij door een olielek uit op een zesde plaats. Zijn beste resultaat was een zesde plaats in Duitsland. Webber werd opnieuw dertiende in de eindstand, ditmaal met zeven punten.

2005 begon prima, met een derde startplaats en een vijfde plaatsvoor eigen publiek. In Maleisië kwalificeerde hij zich vierde, maar in de race raakte hij betrokken in een botsing met Giancarlo Fisichella en moest opgeven. Webber werd opeenvolgend zesde, zevende, zesde, en in Monaco slaagde hij erin om derde te eindigen, zijn eerste podium ooit. In de volgende dertien races slaagt hij er nog in om vierde te eindigen in Japan en België, en een vijfde plaats in Canada. Maar vooral in het midden van het seizoen waren zijn prestatie’s niet echt om naar huis te schrijven. Dat had vooral met de banden te maken, Webber had meer dan eens een klapband, in Turkije had hij er zelfs twee op een tiental ronden tijd. Op het einde van het seizoen stond hij tiende in de eindstand met 36 punten.

Het seizoen 2006 verliep iets minder goed. In Bahrein en San Marino kon hij nog wel als zesde finishen, en in Australië kon hij zelfs twee ronden aan de leiding rijden, maar voorts was de Williams te zwak (vooral de Ford-motor dan) om deftig mee te kunnen draaien. In Monaco reed Webber op een knappe derde plaats toen zijn motor het opnieuw begaf. Hij eindigde uiteindelijk als veertiende met zeven punten.

Debuut in de Formule 1     :  3 maart 2002, Grand Prix van Australië, Minardi-Ford, vijfde
Eerste maal punten       :  3 maart 2002, Grand Prix van Australië, Minardi-Ford
Eerste maal eerste startrij : 21 maart 2004, Grand Prix van Maleisië, Jaguar-Ford
Eerste maal podium       : 22 mei 2005, Grand Prix van Monaco, Williams-BMW, derde

Teams : Minardi (2002), Jaguar (2003-2004), Williams (2005-2006), Red Bull (2007)

Leefijd bij debuut           : 25 jaar, 6 maanden, 4 dagen
Aantal Grand Prix’          :   88
Aantal seizoenen in de Formule 1 :    5
Aantal punten              :   69
Aantal eerste startrijen       :    3
Beste kwaliticatie           :    2de
Beste resultaat             :    3de
Aantal ronden verreden        :  4006
Aantal kilometers verreden     : 19318
Aantal races op koppositie     :    3
Aantal ronden op koppositie     :    5
Aantal kilometers op koppositie :   22
Leeftijd laatste Grand Prix     : 30 jaar, 1 maand, 25 dagen

Officiële site van Mark Webber

Kampioenschappen
2002 :  2 punten, 16de    Kuala Lumpur Minardi Asiatech
2003 : 17 punten, 13de    HSBC Jaguar Racing
2004 :  7 punten, 13de    HSBC Jaguar Racing
2005 : 36 punten, 10de    BMW.WilliamsF1 Team
2006 :  7 punten, 14de    WilliamsF1 Team

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter