Cyprus heeft officieel protest ingediend naar aanleiding van de podiumceremonie gisteren. Daar was het de Turks Cypriotische leider Mehmet Ali Talat die de beker mocht overhandigen op het podium van de Turkse Grand Prix, die ook live werd uitgezonden op het Griekse gedeelte van het eiland. Dit was een opzettelijke beweging om een Turks Cypriotische leider te promoten als een ondersteunende president van een onafhankelijk land, zegt de woordvoerder van de Griekse Cypriotische regering. Meneer Talat is noch een burger, noch een official van Turkije om tijdens een sportevenement een beker te overhandigen. Turkije heeft de FIA bedrogen door in zelfs een sportevenement provocerende en pure politieke propaganda te voeren.

De Griekse regering op Cyprus wordt officieel erkent en weigert elk contact met het Turkse land. Zij zijn al jaren erg gevoelig in zulke dingen en willen een eigen onafhankelijke staat afscheiden van de rest van het, overigens Turkse, deel van het eiland. Mehmet Ali Talat is enkel door de Turkse overheid in Ankara erkent en mocht gisteren de beker aan winnaar Felipe Massa overhandigen. De race werd door twee en een half miljard mensen gevolgd, waaronder de geschokte Griekse gemeenschap in Cyprus.

Ik dacht dat het een grap was, zei Formule 1-fan Dinos Ioannou. Hoe kan de FIA dit toelaten? Als Talat het kan, kan iedereen met eender welke vorm van titel dat toch doen ? Ook wijst de Grieks Cypriotische regering erop dat het Turkse deel van het eiland (TRNC) geen lid is van de Internationale Autosportfederatie, terwijl het Griekse deel (het officiële Cyprus) dat wel is. De Cypriotische Automobiel Federatie heeft intussen al klacht ingediend bij de FIA.

Het is al sinds 1983 dat beide landen in onvrede met elkaar leven. Turkse Cypriotische leiders verklaarden een eigen onafhankelijk deel nadat Turkse troepen het noorden van het eiland in bezit namen. Dat deel is officieel echter nooit erkent door de rest van de wereld, terwijl het zuidelijke, grootste deel van het eiland aanhechting zoekt met het Griekse vasteland. De actie van gisteren heeft de (verbale) rellen weer doen oplaaien.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter