De Amerikaanse endurance race, de Rolex 24, op het circuit van Daytona Beach Florida is door Chip Ganassi voor de tweede keer in successie gewonnen.

Rijders in de wagen van Ganassi waren: Juan Pablo Montoya, Scott Pruett en Salvador Duran. Montoya stuurde de wagen gedurende de 24 uur durende race op zeker moment naar de kop van het veld en droeg het stuur daarna over aan Pruett die onder het zwart/wit geblokt door mocht rijden en zo officieel de overwinning binnenhaalde.

Het team wees echter op de inspanningen en inzet van alle teamleden en gaf zo aan dat het niet een winst is van slechts één van de rijders, maar een volledige teamoverwinning. Zonder Montoya en Duran had het Pruett niet gelukt om als winnaar over de streep te komen, ieder heeft zijn steentje bijgedragen. Van de monteurs in de pits tot de rijders op de baan, iedereen heeft alles gegeven. Zo was de tendens na afloop van de zware wedstrijd die tweemaal de klok rond duurde.

“Dit is een totale teamoverwinning”, aldus teameigenaar Chip Ganassi, die de eerste is die de race tweemaal op rij weet te winnen sinds Al Holbert in 1986 en 1987. Ganassi verklaarde tevens altijd een grote adoratie gehad te hebben voor Holbert en op hem te hebben willen lijken en dus nu zeker lange tijd zal nadenken over deze victorie.

Het winnende team legde een totale afstand af van bijna 2.400 mijl (+/- 3.800 km), verspreid over 668 rondes. Niet de volledige 24 uren werden op racesnelheid gereden. Dertien maal werd er een neutralisatie uitgevaardigd door de wedstrijdleiding en gedurende 78 minuten werd alles volledig stilgelegd als gevolg van een crash van een van de deelnemende GT wagens. De betreffende wagen nam in zijn val zo’n 25 meter vangrail mee, die eerste hersteld moest worden alvorens verder te kunnen racen.

Montota z’n commentaar naderhand: “Het is ongelofelijk! Na twintig uur racen waren er nog altijd drie wagens in dezelfde ronden en zaten dicht bij elkaar. Het was net alsof we iedere ronde aan het kwalificeren waren, echt heel spannend en opwindend.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter