Dat er volgend seizoen geen Grand Prix van Frankrijk zal worden georganiseerd verbaast niemand meer. Althans, zoals het er nu uit ziet in elk geval niet in Magny-Cours. Geen autosnelweg in de buurt, geen luchthaven, slechte hotelaccommodaties; … kortom, geen modern Formule 1-circuit waardig, aldus Bernie Ecclestone. De 76-jarige Brit heeft al meermaals laten verstaan dat hij droomt van een race in de Franse hoofdstad Parijs, waar die criteria meer dan voldoende aanwezig zijn. Plus het vormt dan nog een aangenaam zicht als Formule 1-wagens de Champs Elysée, Arc de Triomphe of de Eifeltoren voorbij rijden. Ook de FFSA (Federation Française du Sport Automobile) ziet de organisatie voor 2008 niet meer zitten, maar legt hun hoop nu op het jaar nadien. Want, zo zegt men in Parijs, de FFSA heeft nog altijd een contract tot en met 2011.
In een interview legde Eric Barbaroux, de voorzitter van de FFSA, de situatie uit: Er zijn twee knelpunten; enerzijds heeft Bernie Ecclestone al vaker duidelijk laten weten dat hij de Grand Prix van Frankrijk liever in de buurt van Parijs heeft. En ten tweede hebben wij, de FFSA, de werkzaamheden voor de race volgend jaar opgegeven wegens financiële redenen. Of die beslissing definitief is gaan we nog afwachten. We zeiden voordien dat we alles na de Grand Prix van Frankrijk zouden evalueren aan de hand van de dan beschikbare informatie. Hoeveel het ons gekost heeft, hoeveel toeschouwers er waren, wat de opbrengsten waren en hoever de discussies staan tussen alle betrokken partijen. Pas dan zullen we beslissen of we bij ons standpunt blijven.
Het contract is puur commercieel, en de plaats op de kalender is een puur sportief aspect van de FIA, gaat Barbaroux verder. Als we ons contract voor 2011 moeten opzeggen wegens financiële redenen, denk ik niet dat Bernie Ecclestone daar problemen over gaat geven omdat hij toch geen race meer wilt in Magny-Cours. Elk jaar geven we ongeveer 22 miljoen euro uit aan de race. Als we dan jaarlijks twee tot drie miljoen verlies maken, dan zien wij geen redenen om het verder te blijven organiseren.
Men vroeg ook wat er zou gebeuren indien de race volgend jaar niet meer door zou gaan, en wat men in Parijs dacht over Ecclestone’s idee om een race in Parijs te organiseren. Als we volgend jaar geen race kunnen organiseren omwille van enerzijds de financiële impact, en anderzijds de kritische punten rondom het circuit van Mgny-Cours, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat we nadien geen race meer gaan organiseren. Intussen al twintig jaar geleden hebben we aan Bernie Ecclestone snelwegen, hotels, parkings, overdekte tribunes, enzovoorts, belooft. Daarvan hebben we tot nu toe niks gerealiseerd. Dat probleem kunnen we niet ontkennen. Daaraan moeten we nu werken.
Natuurlijk moeten we rekening houden met Ecclestone’s verlangen om naar Parijs te gaan. Hij heeft ons contract in handen, en dus moeten we het spel meespelen. En om de Grand Prix van Frankrijk te behouden moeten we ons dan maar naar zijn wensen schikken, zolang ze goed gebaseerd en realistisch blijven. Als hij morgen tegen ons zegt ‘ofwel Parijs ofwel niks in 2009’, wel dan bekijken we de mogelijkheden om naar Parijs te gaan. Op dit moment kunnen wij ook niet zeggen hoe de situatie evolueert de komende twee jaren. Tot nu toe hebben we al verschillende kandidaturen ontvangen, vanuit Parijs, om een race te organiseren. Vaak zijn het technische dingen die we moeten oplossen, want er komt heel wat kijken bij de organisatie van een Grand Prix. Maar ze zijn niet onoverkomelijk dus we bekijken alle opties.
En de politieke invloed, de recente verkiezingen, kunnen die meespelen? Ook daarop had Barbaroux een duidelijk antwoord: Als de overheid alles onder hun controle neemt en als zij dan beslissen dat er een snelweg voor zo’n grote evenementen moet worden aangelegd, kan dat binnen het jaar gerealiseerd worden. Maar ze hebben dat al in geen vijftien jaar gedaan, het is gewoon een kwestie van politieke wil. Ik geloof best dat onze problemen een nationaal feit kunnen worden, ook al weet ik best wel dat een Grand Prix niet iedereen zijn prioriteiten zijn. De economische impact van een race is om en bij de €75 miljoen. Over tien jaar is dat een enorm budget.
Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!