Christijan Albers start door technische problemen vanuit de pits aan deze dertigste Grand Prix van Canada. Heikki Kovalainen start als laatste en bij Ferrari denken ze waarschijnlijk dat ze evengoed daar hadden kunnen starten. Alles zal afhangen van Nick Heidfeld. Als de beide Ferrari’s bij de start voorbij Heidfeld raken staan ze er al een pak beter voor. Het zal McLaren een worst wezen, zij starten autoritair van op de eerste startrij.

Alle ogen zijn gericht op Lewis Hamilton, het is zijn eerste pole en kan hij die waar maken? Jarno Trulli heeft vlak voor de start laten weten dat hij zoveel mogelijk de curbs van bocht 8 moet mijden. De Italiaan had er op vrijdag tot tweemaal toe een probleem met zijn ophanging voor.

Alonso en Raikkonen verliezen

Het is Fernando Alonso die als een duiveltje uit een doosje wegspurt. Hij gaat voorbij Hamilton maar het optimisme komt te vroeg, de Spanjaard mist zijn rempunt en schuift van de baan. Heidfeld gaat hem voorbij en een uitstekend gestarte Massa komt naast hem. De McLaren rijder behoudt uiteindelijk toch de derde plek. Jenson Button heeft van dit alles niets gezien, hij bleef op de grid stilstaan. Hamilton rijdt ondertussen weg van Heidfeld en Alonso, die na één ronde een bescheiden gat kunnen slaan met Massa. Rosberg en Raikkonen volgen op een seconde. Webber heeft een momentje in het verbindingstuk tussen bochten één en twee.

Fisichella krijgt te horen dat Rosberg en Raikkonen lichter staan dan hij, de Italiaan verliest niet al te veel tijd op de twee en moet in hun buurt blijven. Webber gaat intussen voorbij Coulthard, zowaar een inhaalmanoeuvre! Albers’ race gaat ondertussen van kwaad naar erger, hij raakt zonder al teveel erg de muur aan bocht 7. Webber zet zijn tocht verder, Barrichello is het volgende slachtoffer. Scott Speed moet de strijd staken na een aanrijding met Alex Wurz. De achtervleugel van Wurz is zwaar beschadigd, het kan niet anders dat hij door de stewards wordt binnengeroepen.

Hamilton lijkt niet te stoppen.

Hamilton is bijna een seconde sneller dan de rest van het veld, na elf ronden bedraagt zijn voorsprong op Heidfeld al 8.3 seconden, op Massa al twaalf. Raikkonen gaat even naast de baan in bocht acht, hij kan gewoon verder. Ook Alonso gaat er even af, opnieuw in bocht één. Webber trekt voluit de kaart van de aanval: Hij gaat voorbij Liuzzi maar was iets te optimistisch en de Italiaan gaat er bij het uitkomen van de haarspeldbocht weer voorbij.

Achttien ronden en drie keer gaat Alonso er af in bocht één. De eerste keer kostte het hem een plaats en nu opnieuw. Massa ligt nu op plaats drie, al moest hij zich voorbij de Spanjaard wringen. Twintig ronden en daar is Heidfeld! De Duitser pit en komt als zevende buiten, vlak voor Kubica. Bij McLaren maken ze zich klaar, Hamilton komt binnen. Hij heeft net geen twintig seconden voorsprong op Massa, die de leiding overneemt. De Brit komt vlak voor Raikkonen buiten.

Kubica crasht zwaar

Twee ronden nadat Hamilton binnenkwam gaat Sutil breed in bocht vier. Zijn wagen staat zeer gevaarlijk en de Safetycar moet buitenkomen. Alonso en Rosberg komen binnen, gaan ze daar later nog spijt van krijgen? De pitlane gaat open en Massa, Raikkonen, Kubica, Fisico, Trulli, Liuzzi komen allemaal binnen. Raikkonen moet wachten, maar verliest zo minder tijd dan nog eens een rondje te rijden.

Zwaar ongeluk met Kubica! De BMW van de Pool vliegt in stukken uit elkaar, de piloot geeft geen teken van leven in de cockpit. De Medical-car is er zeer snel bij. De herhaling geeft duidelijkheid. Hij verliest de controle op het stuk tussen bocht acht en de haarspeldbocht. Zijn wagen geraakt van de baan en gaat regelrecht de muur in. Het beschermingsysteem dat zijn hoofd moet beschermen tegen zijdelingse aanrijdingen is verdwenen.

Niet dat het er momenteel toe doet maar Alonso en Rosberg worden bestraft met een tien seconden stop and go omdat ze gepit hebben toen de SC buiten was en de pitlane gesloten. Na deze twee safetycar momenten zijn Davidson en Schumacher de enige rijders die nog niet gepit hebben. Zes ronden na de crash van Kubica gaan we weer van start.

Ferrari in het nadeel?

Die beide procedures hebben Ferrari geen goed gedaan. Massa valt terug van plaats 1 naar 6, Raikkonen van 3 naar 11. Exact drie ronden na de herstart komen Alonso en Rosberg binnen voor hun stop en go. Wat is dat? Davidson staat voor zijn pit maar er staat niemand buiten! Hij remde te laat en kwam zo de pits binnengereden.

Rosberg en Trulli raken elkaar! De Williams rijder komt stil te staan op de rijlijn, maar kan uiteindelijk toch zijn weg verder zetten. Coulthard komt halverwege koers binnen, zijn race zit er op. Ralf Schumacher is de laatste rijder die binnenkomt, hij reed 41 ronden.

Massa en Fisichella zouden de pitlate verlaten hebben vooraleer het licht op groen was gesprongen, riskeren zij nu ook een straf? Het zou de Hamiltonmania in Groot-Brittannië compleet maken.

Daar is de SC weer en een dubbele zwarte vlag!

Na zijn stop and go rukt Alonso weer op. Nog een twintigtal ronden te gaan en hij zit op P7, vlak achter Kimi Raikkonen. Albers ging even van de baan in bocht 8, het ligt er vol brokstukken. Wat is dit voor een Grand Prix! Wat hebben we vandaag nog niet gezien? Zoals het er momenteel voorstaat is de kans dat Lewis Hamilton als grote overwinnaar naar Amerika trekt zeer groot!

Een zwarte vlag, dat hebben we nog niet gezien en daar zijn er twee! Fisichella en Massa worden binnengeroepen omdat ze de pitlane hebben verlaten terwijl het licht rood was! De pitlane gaat weer open, Raikkonen en Alonso komen binnen maar ze verlaten de pits niet in dezelfde volgorde. McLaren grijpt het voordeel en de Spanjaard glipt voorbij de Fin.

We starten weer en Liuzzi schrijft zijn naam bij op de Wall of Champions! En daar is bocht één weer voor Alonso! De Spanjaard gaat er opnieuw af, Raikkonen en Schumacher gaan hem weer voorbij! En safetycar! Liuzzi staat gevaarlijk Massa laat ondertussen duidelijk weten dat hij niet te spreken is over zijn straf.

Het enige wat nog ontbreekt is regen

We gaan de laatste tien ronden in met Hamilton, Heidfeld en Rubens Barrichello op het podium! Raikkonen is voorlopig samen met Lewis de enige titelstrijder die deze race punten pakt. En daar gaat Jarno Trulli! In volle safetycar gaat de Italiaan gewoon rechtdoor bij het uitkomen van de pitlane.

Herstart met Alonso die Schumacher onder druk zet en hem voorbij gaat. P4, 5, 6 en 7 zijn op negen ronden van het einde nog niet beslist. Ralf komt nu onder druk te staan van Takuma Sato, voorlopig krijgt hij nog geen pak voor de broek. Zeven ronden te gaan en Barrichello komt binnen! Zo wordt Alex Wurz derde! Wat is dit voor een race! Er opent zich een gat tussen Raikkonen en Alonso, is dat opzettelijk? Kovalainen rijdt naar Wurz toe, Raikkonen kan zijn landgenoot gewoon niet volgen! Zien we in de laatste vijf ronden nog iets?

Jawel hoor! Sato geraakt voorbij Ralf met nog vier ronden te gaan! Dit is geen goed nieuws voor de Duitser. Pa Hamilton kijkt naar het tv-scherm, zijn zoon gaat hier normaal gezien winnen! Geloof het of niet maar Sato rijdt nu naar Alonso toe, hij zit er vlak achter! Gaat hij er voorbij? Jawel hoor! Alonso moet zijn plaats afstaan aan Sato! Enkele Japanse supporters worden gek!

Hamilton wint een geschifte race

Zes races, zo lang heeft Lewis Hamilton moeten wachten op zijn eerste pole en overwinning. Het is meteen een hattrick geworden. Hij komt over de streep, het Canadese publiek wordt gek. Heidfeld wordt tweede, Wurz is derde. In Lewis zijn eigen woorden: Kickass!

Kovalainen werd vierde, Raikkonen vijf, dan Sato, Alonso en Schumacher. Als je naam niet Hamilton is ben je de grote verliezer van de dag. Robert Kubica heeft zijn been gebroken, een mirakel gezien de toestand van het wrak waar hij uit kwam.

Hamilton heeft acht punten voorsprong op Alonso, vijftien op Massa en achttien op Raikkonen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter