Uit de zitting van 26 juli 2007: Het eerste conflict tussen McLaren en de FIA kwam er al vrij snel. Tijdens zijn inleidende verklaring gebruikte Ian Mill, de advocaat van het team, de term “Whistle-blower” of spijtoptant om de communicatie van Nigel Stepney te beschrijven toen die informatie over de flexivloer van Ferrari naar McLaren stuurde. Max Mosley ging daar niet mee akkoord en zei dat een spijtoptant enkel kan biechten aan de wetgevende organisatie.

Mill counterde door te verklaren dat het de bedoeling was dat deze informatie (anoniem) via McLaren bij de FIA terecht kwam. Opnieuw reageerde Mosley: Vind je niet dat een eerlijk persoon, iemand die een verdrag heeft met een ander team om open en transparant te zijn tegen dat andere team zegt: ‘Ik denk dat je moet weten dat iemand van uw topmensen ons geheime informatie bezorgt’?”

Volgens Ron Dennis gebruikte Ferrari dat akkoord om te vissen naar informatie over de wagen van McLaren. Dennis verdedigde zijn team door te zeggen dat: Als dit was gebeurd nadat het akkoord was gesloten zou ik dat gedaan hebben, maar dit gebeurde daarvoor.

Fernando Alonso’s e-mails en Ron Dennis

Zitting van 13 september 2007

Ron Dennis:

Om te beginnen, de relatie tussen Fernando en mij is extreem koud en dat is een understatement. Volgens Fernando is ons beleid om iedereen op dezelfde manier te behandelen verkeerd voor hem als Wereldkampioen. Volgens hem moet zijn ervaring, kennis en wat hij oppikte bij zijn vroegere team worden vertaald in een voordeel.

Tijdens die discussie (over de kwalificaties voor de GP van Hongarije, nvdr) was hij enorm kwaad over wat er de dag daarvoor was gebeurd maar ik denk dat ik nog woedender was. Hij zei bepaalde zaken en trok die daarna volledig in. Hij vernoemde specifiek een aantal e-mails van een ingenieur van McLaren. Toen hij dat zei, zei ik: “Stop”. Ik ging naar buiten en bracht Meneer Whitmarsh mee. Fernando zei alles opnieuw, in het bijzijn van zijn manager. Toen hij gedaan had vroeg ik aan Martin Whitmarsh wat we met dit gesprek moesten doen. Martin zei dat we Max moesten vinden. Toen Martin en Fernando vertrokken is dat wat ik gedaan heb.

Ron Dennis:

We praten niet met elkaar, maar dat doet er niet toe.

Nigel Tozzi:

U hebt hem daarna niet kalm gevraagd of zijn suggestie over e-mails correct was, of hij deze had, dat hij u hierover had moeten informeren in plaats van ze verbergen. U hebt zo geen gesprek gehad?

Ron Dennis:

We hebben sinds die dag geen gesprek meer gehad.

Nigel Tozzi vroeg daarna of hij het hierover ook met Pedro de la Rosa had gehad. Ron Dennis antwoordde dat hij dat niet deed omdat Fernando Alonso zijn verklaring daarna compleet introk. Hij vroeg ook aan Tozzi of hij naar Max zou gebeld hebben als hij iets te verbergen had. Uit verdere vragen werd het duidelijk dat Alonso de mails aan Bernie Ecclestone heeft laten zien, die op zijn beurt Max Mosley verwittigde. Fernando Alonso was op eigen verzoek niet aanwezig op de zitting.

Later meer

 


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *