De laatste dagen is er een “kleine groei” aan kritiek op de nieuwe regels. Niet enkel op ons forum of in de nieuwe column van Thomas Cottyn morgen, maar ook van de rijders zelf en enkele grote motorsportpublicaties of kranten kunnen hun mening niet langer voor zich houden.

Het Australische Motorsport News schreef zelfs een open brief aan Bernie Ecclestone en Max Mosley waarin het blad het nieuwe kwalificatiesysteem “vreselijk” en een “complete farce” noemde. “Het is spijtig dat jullie hier niet waren om de resultaten van jullie nieuwste knoeiwerk van dichtbij te beleven.”

“Is dit wat het geworden is? Een zielige, artifici�le en gemanipuleerde vorm van geldklopperij. Wat het ook is, het is geen Formule1 zoals het zou moeten zijn. In welke andere motorsport wordt een team aangespoord om zijn twee wagens in de laatste ronde binnen te roepen? In welke andere sport wordt een slechte prestatie beloond, in dit geval met een nieuwe motor tijdens de volgende race. En jullie hebben al deze nieuwe regels doorgevoerd onder het mom van een verbetering van de veiligheid. Veiligheid? Wat voor onzin is dat. De statistieken tonen aan dat de F1 momenteel veiliger is dan ooit, zelfs veiliger dan vele andere motorsporten.”

“Jullie zitten aan de top; het is jullie verantwoordelijkheid, jullie taak om het in orde te brengen. Als jullie het niet kunnen wordt het misschien tijd voor wat vers bloed, met nieuwe idee�n.”

Dichter bij huis had ook de Britse kwaliteitskrant The Guardian een pak kritiek op de nieuwe Formule1.

“Er zijn aspecten van de nieuwe reglementen die dreigen het publiek te verwarren in een tijd waar de F1 bezig moet zijn om terug pure spanning in te voeren. Dit seizoen zal het woord ‘strategie’ opnieuw veel in de mond worden genomen wanneer de teams het meeste uit een regel proberen te persen die werd ingevoerd als geldbesparend. Het gaat hier om de motor die twee races moet meegaan. Zondag kregen we het belachelijke zicht van een wereldkampioen die met nog twaalf ronden te gaan zijn garage binnen reed na een zachte aanraking met een andere wagen. Het was duidelijk dat Schumacher ervoor kon kiezen om de race uit te rijden, maar hij en zijn team wisten dat hij na het achteraan starten en weinig vooruitgang te hebben geboekt geen grote kans had om in de punten te komen. Wetende dat een opgave hen zou toelaten om een nieuwe motor te gebruiken in Maleisi� volgende zondag.”

“Grand Prix racen heeft nooit gedraaid rond eerlijke kansen, het was al veel te complex voor zijn eigen goed. En zoals gewoonlijk zullen de nieuwe regels de fans verwarren, terwijl ze deelnemers aanzetten tot het misbruiken van achterpoortjes die enkel kunnen leiden tot een beschadiging van het imago.”

“De volgende keer dat Max Mosley en Bernie Ecclestone een nieuwe set regels opstellen kunnen ze hen misschien beter eens voorleggen aan een intelligente tienjarige. Dan krijgen we misschien wat fatsoenlijks.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter