Het heeft even geduurd voor er een afscheidsrede aan het adres van Michael Schumacher uit m’n vingers wilde rollen, maar hier is ie dan eindelijk. Zoals inmiddels gebruikelijk krijgt iedere scheidende Formule1 coureur een waardig afscheid en een ferme handdruk van uw columnist, zo ook de door ondergetekende minst gewaardeerde van de 22 beste rijders van de wereld.

Ondanks mijn afkeer van de Duitse kampioen, wil ik hem toch een A4tje ter afscheid toevertrouwen. Zeker niet om vage sentimentele redenen, als het veel gehoorde “een tijdperk komt ten einde”. Ik ben niet sentimenteel aangelegd en zal zeker om het afscheid van de groots gewaande sportman Schumacher geen traan laten. Als de Duitser werkelijk zo’n groot sportman was geweest, waarom was hij dan gedurende zijn veel te lange carrière zo onsportief om meermaals concurrenten naar het leven te staan? Waarom is de sportieve onsportieveling dan de recordhouder in het aantal bestraffingen? En waarom, als hij zo sportief is, verdiende de man dan 50 miljoen Euro per jaar met zijn rijkunsten, terwijl de FIAT moeder op sterven na dood was en Ferrari zelfs een aandelenpakket aan Arabieren moest verkopen om een overname door Volkswagen tegen te houden? Als het hem zuiver en alleen om de sport ging, dan zou Schumacher toch wel anders hebben geacteerd in de F1?

Nee, van sportiviteit kun je Schumacher niet betichten. Al lijkt de hele wereld het met mij oneens te zijn, getuigen de vele vroege terugblikken op het jaar en de voorgaande jaren. Er is geen F1 blad of -site te lezen zonder ergens waarderende woorden aan het Duitse adres ergens in Noorwegen te lezen, het wereld wijde web wemelt van de “tributes” en “carreeroverviews” van Schumi.
En ik moet u eerlijk zeggen dat ook uw columnist zich angstvallig moet vastklampen aan de zeldzame nieuwsfeitjes uit de F1 van vandaag om niet te worden meegezogen in juichende woorden over de lange carrière van de best betaalde en te veel en te groots gevierde man die Ferrari terug naar de top bracht.

 

 

Zelfs een nuchtere Dubaiaanse oliesjeik wordt kennelijk dronken van geluk als ie aan Schumi in een Ferrari ziet en schonk hem om die reden een eiland voor de kust van het ministaatje dat drijft op olie, maar de bui ziet groeien van een opdrogende voorraad zwart goud en zich dus meer en meer wil profileren als vakantieparadijs. Om marketingredenen zal Sjeik Mohammed bin Rachid al Maktoum (inderdaad, dat is familie van de voormalige A1GP Sjeik Maktoum hasher Maktoum al Maktoum) dan ook hebben besloten om Schumi een eiland cadeau te geven. Of is de werkelijke reden dat de Sjeik bedacht heeft dat als hij Schumacher zijn eigen kustlijn geeft hij in ieder geval niet hoeft te gaan graven in de kust van Dubai, zoals de Duitsers gewoon zijn te doen in de Nederlandse kustlijn…? Tenslotte zijn die Dubaiaanse Sjeiks niet echt dom en denken een beetje verder dan we ons kunnen voorstellen.
Wat de reden voor het opmerkelijke cadeautje ook mogen zijn, de Sjeik heeft Dubai weer in de pers gewurmd en wereldwijde headlines gescoord.

Overigens zal Schumacher met zijn Cora nog even moeten wachten voordat ze hun eilandje kunnen betrekken en in duet kunnen zingen “Eigen huis, een plek in de woestijn en nooit meer iemand in de buurt die me interviewen wil…” Het bewuste eiland moet nog worden gecreëerd en wie heeft de eer dat te doen? Inderdaad onder andere de Nederlanders zijn hard aan de slag voor de kust van het oliestaatje om eilanden in de vorm van palmbomen aan te leggen, zodat er veel vakantiewoningen kunnen worden gebouwd aan de kust en weer veel geld kan worden gegenereerd, ter meerdere eer en glorie van de familie Al Maktoum. En wat dit Schumacher dan weer oplevert naast een gratis eiland ter waarde van zo’n 4,5 miljoen Euro? Een rustige plek onder de Midden Oostelijke zon, een mogelijke locatie voor een kartbaan en wellicht een inkomen van enkele tientallen miljoenen omdat hij z’n kop leent aan een reclamecampagne door de toeristenorganisatie van de op olie drijvende zandbak…
En op dit moment heeft het afscheid van de Duitser al teweeg gebracht dat hij een rol heeft gekregen in de nieuwe Asterix en Obelix film! Ja, echt waar! Dit is geen hersenspinsel van uw columnist, maar een werkelijke waarheid. Medio 2008 zal Asterix en Obelix en de Olympische Spelen worden uitgebracht, waarin Schumi te zien zal zijn. Het zal het filmdebuut worden van de kampioen, al was hij als stem al te beluisteren in “Cars”, waar hij de stem insprak van de razende rode Ferrari Maranello die luistert naar de naam Michael Schumacher…

Lijkt me een waardige rol voor de onsportieve kampioen van weleer. Een soort recyclingproces wordt nu in gang gezet, het oude voorwerp Schumacher wordt hergebruikt op het witte doek, nadat hij op het F1 toneel is uitgeacteerd…

Lebewohl (vaarwel), Michael! Of is Auf wiedersehen toch een betere term in dit geval?

Veritas, 02.11.06

By peter