Tijden veranderen, of we het nu willen of niet. Ook zo in de Formule 1, denk maar aan hoever de evolutie is gegaan tussen een wagen van pakweg 1950, naar 1970 naar de dag van vandaag. Tot deze vaststelling kwam ook de Australische marshall Ray Begg.

Begg is in de jaren �70 begonnen met zijn werk als marshall, een tijd wanneer er amper vangrails langs het circuit stonden en er nog belange geen spraken was van 4.5 meter hoge beveiligingshekken. Hij vertelde aan de Herald Sun het volgende:

“Ik herinner mij de dagen toen de Formulewagens van het asfalt schoven zonder enige verdediging rond het circuit. Er was geen meter vangrail of iets dergelijks, dus reden ze recht over de plaats waar we met onze vlaggen stonden te zwaaien.
Gelukkig konden we nog op tijd weglopen.�

Begg�s vrouw Rae verteld hoe ze zich voelde op de dag dat haar man maar net op tijd kon weglopen van een crashende Renault, waarbij twee marshalls niet op tijd konden wegduiken.

“Ik ben nooit naar een race-evenement gaan kijken. Toen ik hem op die ene dag zag weglopen van de wagens dacht ik dat hij gek was.”

Dit voorval doet ons denken aan het tragische ongeval van Jacques Villeneuve in zijn B.A.R. in 2001. Toen werd het door Ralf Schumacher de lucht in gelanceerd met een snelheid van ongeveer 310 kilometer/uur, en marshall Graham Beveridge kreeg een van zijn wielen tegen de borst. Hij overleefde de klap niet, Villeneuve kwam 200meter verder ongeschonden uit het wrak�

Dit jaar staan er 1300 vrijwilligers met hun vlaggen langs het circuit in Melbourne, wanneer er op vrijdag om 11uur plaatselijke tijd de eerste bolides het circuit zullen opdraaien. Ditmaal hopelijk zonder erge gevolgen�

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter