Vijf keer in zeven jaar werd Valentino Rossi met grote overmacht wereldkampioen. Het grootste talent dat de wegrace kent, vond er al bijna niets meer aan. Daarom waagde de Italiaan een immense gok: hij begint het nieuwe MotoGP seizoen morgen niet op de Honda waarmee hij vorig jaar elke race op het podium kwam, maar op Yamaha, dat in 2003 welgeteld ��n podiumplaats behaalde.

Waarom naar Yamaha, als je op Honda alles kunt winnen?

Rossi: “Het was een grote beslissing. Misschien wel de grootste in mijn leven. Maar het is ook een grote uitdaging. Bij Yamaha (Rossi spreekt het uit als Jamakka) ben ik niet meer het wild waarop gejaagd wordt. Ik ben nu weer jager. Dat is fijn. Misschien moet je het zien als een hardloper die zijn concurrenten een voorsprong van een paar meter geeft. Als je ook d�n kunt winnen, haal je er veel meer voldoening uit.”

Je neemt een behoorlijk risico.

“Weet ik. Het wordt moeilijk, maar het is wel mogelijk om goede resultaten te halen. Top 3 moet haalbaar zijn.’‘

Is het ook een beetje om je grote rivaal Max Biaggi, die van Yamaha terugkeerde naar Honda, te laten zien dat jij w�l kunt wat hem niet lukte? Kortom, om hem te laten zien dat je echt de betere coureur bent?

“Hahaha. Dat weet ik toch al lang. Ik hoef aan niemand iets te bewijzen. Alleen aan mezelf. Ik weet wel dat de onderlinge strijd bij Honda, wie nu de eerste coureur wordt, hevig zal zijn. Daar zal Biaggi misschien wel meer last van hebben dan van mij.’‘

Je hebt altijd gezegd dat je niet met tabaksreclame wilt rijden. Nu rij je met Gauloises rond. Hoe zit dat?

“Ik zou nog steeds liever niet met tabaksreclame rijden, maar ik had geen keuze. Het fabrieksteam van Yamaha heeft nu eenmaal sigarettensponsoring. Bij Ducati zou het Marlboro zijn geweest. Maar ik heb nu eenmaal geen contract met Gauloises, maar met Yamaha.’‘

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter