Hallo allemaal,

De race in China bewees nog maar eens dat alles in Formule 1 heel snel kan veranderen. Zoals Lewis Hamilton: plots valt hij uit en ligt de strijd voor de wereldtitel opnieuw helemaal open. Maar ook bij Renault, want een week na onze tweede plaats in Japan finishten we deze keer voor het eerst in meer dan een jaar niet in de punten. Zoals altijd in deze sport is het verschil tussen succes en mislukking heel klein.

 Vrijdag, na de vrije oefenritten, beseften we al dat we het veel moeilijker zouden krijgen dan in Japan, zelfs als het voor de race droog bleef. De auto voelde goed aan, maar we wisten ook dat andere teams, zoals Red Bull, sneller uit de hoek zouden komen dan in Japan. Vrijdagnamiddag wisten we ook al dat het zondag zou regenen met die tyfoon die op komst was. We stelden de auto toen dus al af voor een regenrace.

Zaterdagochtend verliep alles nog naar wens, maar toen de kwalificaties begonnen, merkte ik meteen dat het zou spannen. Ik worstelde me nog net door de eerste sessie, waarin alle auto’s heel dicht bij elkaar zaten: elf auto’s binnen drie tienden van een seconde. In de opstapklassen rijdt iedereen doorgaans met dezelfde auto, en zelfs dan zitten de tijden nooit zo dicht bij elkaar. Het onderstreept gewoon hoe competitief de huidige Formule 1 wel is.

In het tweede deel van de qualifying reed ik geen goede eerste ronde. Ik wist dat ik minstens 0,4 seconden sneller moest zijn, en dat kon alleen als ik in iedere bocht echt op de limiet ging rijden.
In de laatste bocht, bij het opgaan van het rechte stuk, ging ik helaas te breed en verloor veel tijd.
Dan heb je twee mogelijkheden: aanvaarden dat je toch niet doorgaat en het veilig spelen, of volhouden en risico’s blijven nemen om misschien toch bij de laatste tien te raken. Jullie weten ondertussen dat ik er altijd blijf voor gaan, dus koos ik voor de tweede optie. Tot ik er in de zestiende bocht af ging. Zo’n dingen gebeuren, ik maakte een fout en het resultaat was dat ik pas veertiende op de grid was.
Dankzij de sanctie die Vettel daarna kreeg, kon ik nog een plaatsje opschuiven.

Ik voelde me goed toen ik zondag opstond, veel beter dan in Japan. In Fuji hoopten we op droog weer en regende het hard. In China lagen de wegen er vochtig bij toen we naar het circuit reden, en de weerman verwachtte rond één uur zware regen. We goten de benzinetank dus nokvol om een lange eerste stint
te kunnen maken. Zo zouden we in een regenrace maar één keer moeten stoppen.

 Alleen werd het geen echte regenrace, maar wisselde regen af met droge periodes. In zo’n omstandigheden heb je geluk nodig. Als het weer omslaat op het moment dat je moet gaan tanken, dan ziet het er goed uit. In het andere geval, zoals voor de jongens die zondag op kop reden, moet je voor een compromis kiezen of enige risico’s nemen. De jongens voor ons bevonden zich in een heel andere situatie dan wij: ze stopten voor de piste begon op te drogen omdat ze met weinig benzine aan de race waren begonnen, en wij moesten stoppen vooraleer we al onze benzine hadden opgebruikt.
Met andere woorden: in het begin van de race reden we met zo’n dertig kilo brandstof die we eigenlijk niet nodig hadden. Daardoor was de auto zeer moeilijk te besturen, ik had zo goed als geen grip.
Zowel Fisichella als ik verloren veel tijd.

Onze andere keuzes waren dan weer wel goed: we monteerden droogweerbanden op het juiste moment, en zo kon ik opklimmen tot de negende plaats achter David Coulthard. Helaas kon ik hem niet voorbijsteken. Natuurlijk was ik ontgoocheld omdat ik niet in de punten finishte, maar ik wist ook dat dit te wijten was aan de fout die ik in de kwalificaties maakte. Ik verontschuldigde mij dan ook bij de mensen van het team, en beloofde dat we het in Brazilië beter zouden doen.

Eigenlijk zit ik toch wel te balen, want op een droge piste was onze auto heel snel. Fisichella draaide immers de vierde snelste ronde in de koers. We waren dus snel, maar konden dat nooit echt tonen.
Ik hoop dat we in Brazilië eens een normale, droge race krijgen, zodat we kunnen tonen hoezeer we er de voorbije weken op vooruit zijn gegaan. Het wordt trouwens een fantastisch weekend, met de ontknoping in de titelstrijd. Ik hoop dan ook dat we het seizoen kunnen afsluiten met een denderende prestatie.

Tot later,

 

 

 

 

By peter