Aanstaande zondag vindt de derde Grote Prijs van het seizoen plaats in Bahrein en het belooft een belangrijke te worden. Eerst en vooral door de introductie van de nieuwe Ferrari, de F2005. In alle haast van de testbaan gehaald om maar liefst vijf weken vroeger dan gepland te worden ge�ntroduceerd. De balans aan het begin van het nieuwe seizoen slaat immers negatief uit voor Ferrari met slechts 10 punten in het constructeurskampioenschap (t.o.v. 33 punten na twee Grand Prix’ vorig jaar).

Hoewel het vaste rijdersduo er slechts zeer beperkt mee heeft kunnen testen, staat de F2005 zondag voor zijn grote vuurdoop in racecondities. Veel keuze had het Italiaanse team immers niet. Door de nieuwe motorregel (1 motor voor 2 races) is het genoodzaakt Bahrein uit te kiezen voor de vroegere introductie in plaats van de eerste Grand Prix in Europa over drie weken. Terwijl er in Australi� nog ten stelligste ontkend werd dat er een crisis heerst binnen het team, kon men in Maleisi� de ontgoocheling moeilijk verbergen.

Vraag blijft wel in hoeverre dat de banden meespelen in de teleurstellende prestaties. Na Maleisi� werd in allerijl een persbericht verspreid waarin Bridgestone de schuld op zich nam. Ook Jean Todt, Ferrari-teambaas, had het over een tekort aan grip. Dit lijkt de beslissing om de nieuwe wagen in te zetten tegen te spreken. Ferrari had immers duidelijk gemaakt dat het dit pas zou doen als de oorzaak bij het chassis zou liggen.

De meeste allusies ten spijt, feit blijft dat zondag de dag van de waarheid wordt voor Ferrari. Is de wagen competitief of niet? Vele stemmen binnen de F1-wereld spreken van paniekvoetbal aan de kant van Ferrari. Flavio Briatore, teambaas van Renault, is van mening dat de snelle introductie van de F2005 in het voordeel speelt van zijn eigen team.

Ferrari lijkt toch nog ��n meevaller te hebben. Ondanks de ongetwijfeld warme temperaturen, is Bahrein door de lagere luchtvochtigheid veel minder belastend voor de wagen dan Maleisi�. Enkel de remmen worden meer dan gemiddeld op de proef gesteld. De grootste vrees lijken de teams te hebben voor het woestijnzand langs de baan. Bang als ze zijn voor zandkorrels in de motor, wordt er deze dagen druk met luchtfilters gejongleerd. Er wordt zelfs gespeculeerd over de mate van bandenslijtage als gevolg van het aanwezige zand op de baan.

Het is duidelijk dat er niets aan het toeval wordt overgelaten. Een tweede gewichtig aspect van de komende GP ligt aan de periode die erop volgt. Tussen de Grote Prijs van Bahrein en San Marino liggen immers drie weken. Een laatste langere periode vooraleer het hectische Europese luik van het wereldkampioenschap van start gaat. Pas in Europa begint het seizoen echt, beweren vele teams die op een mindere manier aan het jaar begonnen zijn. Dan zijn er echter ook geen excuses meer in te roepen.

Vandaar dat Bahrein als belangrijke waardemeter gezien wordt voor de verhoudingen in het seizoen 2005. Nu alle teams met hun nieuwe materiaal van start gaan, lijken de kaarten openlijk op tafel gegooid te worden. Hierna is het aftasten gedaan en kan de strijd met open vizier aangevat worden.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter