koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
FIA: ‘Een standaard versnellingsbak voor alle teams’

Vanaf 2021 wil de de Fédération Internationale de l’Automobile dat elke Formule 1-bolide dezelfde versnellingsbak heeft. Het overkoepelende orgaan zou al een aanbesteding hebben uitgeschreven.

Het invoeren van één versnellingsbak zou de kosten flink drukken voor alle teams. Er hoeft dan geen geld en tijd te worden besteed in het ontwerp en constructie van de versnellingsbak.

Daarnaast hoeven ze gedurende het seizoen ook geen ontwikkeling te doen. Het past dus perfect bij het plan van de FIA om de kosten in de sport te temperen.

Hoge eisen
Voor de fabrikant die zich eraan wil wagen zitten er wel de nodige haken en ogen aan.

Zo moet de bak zo klein en licht mogelijk gemaakt worden en moet hij het ongeveer 5000 kilometer volhouden. Daarnaast moet het ding ook toekomstbestendig zijn, want de motorenleveranciers zullen hun krachtbron blijven ontwikkelen.

Anders gezegd, de toekomstige standaardbak moet hogere vermogens aankunnen, zonder al teveel aanpassingen.

En ook omdat de MGU-K in de toekomst 30 kW meer gaat leveren.

Vreemd genoeg wil de FIA dat er met zeven versnellingen wordt gewerkt in plaats van de acht die nu standaard zijn.

Kanshebber
Vanaf nu tot 15 maart kunnen de dames en heren versnellingsbakfabrikanten zich inschrijven op de tender van de FIA. Bookmakers zetten hun geld alvast in op de Britse Xtrac.

Xtrac leverde ooit versnellingsbakken aan Ferrari, maar is wellicht bekender als leverancier van de P1044 gearbox voor de teams van HRT, Team Lotus/Caterham en Marussia/Manor. De drie reden toen met een Cosworth-motor.

Andere gegadigden zijn onder andere de oud-diener Hewland, die ooit vrijwel het hele grid van bakken voorzag in het Cosworth DFV-tijdperk en het Italiaanse Magneti Marelli.

De keuze wordt vervolgens tussen 15 en 30 april bekend gemaakt.Alles weten over Formule 1 in 2019?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.