FIA voorzitter, Max Mosley, verhuist richting Monaco om te ontsnappen aan de nieuwe Europese Arrestatiebevelwet, uit vrees om vervolgd te worden bij een zwaar ongeval op een van de FIA-evenementen. Mosley verkoopt z�n huis in Londen en ook de FIA kantoren zullen Trafalgar Square verlaten ten voordele van Monaco. Tegen het begin van het nieuwe F1 seizoen zou alle personeel naar de nieuwe kantoren aan de Middellandse Zee verhuisd moeten zijn.

Mosley besloot om te verhuizen op advies van z�n advocaten, aangezien hij en F1 race directeur Charlie Whiting vervolgd kunnen worden bij een fataal ongeluk tijdens een GP weekend in de Europese Unie.

In een interview in The Times zei hij:

“Dit is geen hals over kop genomen beslissing. We hebben deze nieuwe wetgeving al enige tijd bediscussieerd en dit lijkt ons de beste bescherming hiertegen. Zolang ik voorzitter van de FIA ben, zal ik in Monaco moeten leven voor mijn eigen veiligheid en om deze wetgeving, die niet logisch toe te passen valt op de F1, te vermijden. Als de lokale politie een zondebok wilt vinden voor een ongeval op een circuit, kunnen ze makkelijk achter mij of Charlie Whiting komen. En ze mogen ons zelfs bij ons thuis komen halen, maar niet als ik in Monaco woon.”

 

“We vragen niet om ons boven de wet te stellen. Overal waar de F1 komt, respecteren we de wetten en volgen we de gerechtelijke procedures. Maar deze wet is gewoonweg gevaarlijk en we kunnen niet maken dat F1 personeel vervolgd en gevangengenomen kan worden bij een of andere kuur van een lokale magistraat die ons waarschijnlijk maanden vasthoudt tot aan de rechtszaak.”

Niet enkel Mosley moet zich zorgen maken over deze nieuwe Europese Arrestatiebevelwet. Zoals we reeds enkele weken geleden meldden, kunnen ook teamleiders, mecaniciens en FIA beambten gearresteerd en gevangengenomen worden zonder enig onderzoek of verhoor als een rijder verongelukt of zwaar gewond geraakt bij een ongeval op een circuit in Europa.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter