koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
F2 Rusland: De Vries kampioen Formule 2 na een uitstekend weekend

Nyck de Vries is erin geslaagd in Sochi al de titel voor het Formule 2 kampioenschap veilig te stellen. De Fries won de mainrace en eindigde als tweede in de sprintrace, waardoor de voorsprong op Nicolas Latifi en Luca Ghiotto te groot is om nog in te halen.


© Fia Formula 2

De Vries begon uitstekend aan de Zwarte Zee door in de trainingen en de kwalificatie competitieve tijden te rijden. Latifi had in de eerste helft de overhand, maar in het slot kon de Vries 2 tienden sneller rijden dan de Canadees, waardoor hij meteen vier punten extra had voor de start van de main race. Callum Illot bewees opnieuw zijn snelheid in gemixte omstandigheden door een derde tijd neer te zetten. Zijn nieuwe teamgenoot Matevos Isaakyan had het iets lastiger, hij eindigde op twee tellen van de Vries in de achterhoede, één plek achter de andere nieuwkomer, Artem Markelov.

Main race: snel, safe, zeker

Latifi had een overwinning nodig om De Vries nog te kunnen bedreigen, maar hij kon niet voorkomen dat de ART-rijder er bij de start vandoor ging. Beiden waren op de softs gestart, terwijl Ghiotto voor een alternatieve strategie koos en op de mediums begon. De Italiaan kon weliswaar niet de snelheid van de twee frontrunners houden, maar hij nam de leiding over na hun stops en bleef tot ronde 24 op die bandenset rijden.

De Vries was ook na zijn stop voor Latifi gebleven en kwam zes seconden eerder de baan op dan Ghiotto, die Latifi vlak voor zijn neus kreeg. Zijn pogingen de Canadees te passeren mislukten en hij kreeg daarna ook nog bezoek van Louis Deletraz, die na een slechte start veel terrein goedmaakte op de mediums. De Vries was vooraan weggereden bij Latifi en kwam bijna 5 seconden voor de Canadees als winnaar binnen, waarmee de titel binnen was. Gefeliciteerd!!

Latifi werd tweede en Ghiotto werd voor het einde nog gepasseerd door Deletraz die als derde mee naar het podium mocht. Voor Mick Schumacher was het wederom geen best weekend. De Duitser reed lang in het spoor van Nobu Matsushita, maar 11 ronden voor het einde gaf zijn motor de geest. Pole voor de sprintrace ging naar de Rus Nikita Mazepin.

Sprintrace: Rode vlag na een lomp startongeval

Voor Mazepin duurde de sprintrace zondag niet heel lang.  Hij kwam redelijk goed weg, maar Matsushita en Jack Aitken kwamen beter weg en met zijn drieën door bocht twee is geen goed idee (zoals de F1 later liet zien). Mazepin en Aitken mistten de bocht, maar terwijl Aitken netjes de omweg terug pakte sneed Mazepin een stuk af, tikte de Britse Koreaan aan en werd tegen Matsushita gekatapulteerd. Beide auto’s landden hard in de Tecpro barrier en het kostte flink wat tijd de Japanner uit zijn benarde positie te halen. Rode vlag.

https://twitter.com/i/status/1178369599814983682

Nadat de zaak was opgeruimd werd er opnieuw gestart, waarbij Ghiotto, De Vries en Illot bijna op identieke wijze op bocht 2 aangingen (drie naast elkaar). De Italiaan kwam vooraan uit en hoe hard De Vries ook zijn best deed, hij kon niet om Ghiotto heen, want iedere keer als hij te dichtbij kwam verloor hij grip aan de voorkant. Aan de streep was Ghiotto slechts 0.7 sec sneller dan De Vries, Illot was erin geslaagd om Sergio Sette Camara eraf te rijden, maar die kreeg een tijdstraf wegens het overschrijden van de baanlimieten, zodat Latifi en Guan Yu Zhou een plek opschoven.

Voor Mazepin kreeg de crash nog een staartje, de Rus heeft voor de laatste races in Abu Dhabi een gridstraf van 15 plaatsen ontvangen, aangezien zijn lompe afsnij-actie de hele mallemolen in gang zette. Daarnaast kreeg hij ook 4 strafpunten op zijn licentie.

Stand met nog één race te gaan
1 Nyck de Vries 266
2 Nicholas Latifi 194
3 Luca Ghiotto 184
4 Sérgio Sette Câmara 165
5 Jack Aitken 159
6 Nobuharu Matsushita 124
7 Guanyu Zhou 122
8 Jordan King 79
9 Anthoine Hubert 77
10 Louis Delétraz 76

De Vries is dus kampioen F2. Voor ART de tweede coureur achter elkaar die het kampioenschap pakt. In tegenstelling tot George Russell komt De Vries dus in de Formule E terecht, maar zo slecht hoeft dat niet te zijn. De Vries blijft bij Mercedes in beeld omdat hij ook F1 simulatorwerk voor hen doet en gelukkig heeft Mercedes als HWA Racelab al een jaar ‘testend’ rondgereden. Jaguar volgde dezelfde strategie en deed het niet eens heel slecht in hun eerste ‘‘officiële” jaar. Het najaar zal dus vrij druk voor Nyck, met eind november de eerste race in Ryad, en een week later het laatste F2 weekend in Abu Dhabi.Alles weten over Formule 1 in 2020?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.