koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
F2 Italië - Seizoen van ups en downs voor de Vries houdt aan

Nyck de Vries had na zijn goede optreden in Spa een weekend om te vergeten in Monza: mislukte kwali door pech met sensoren, motor afgeslagen in de start op zondag en twee keer puntloos in de races.George Russell blijft goed op koers richting de F2-titel. Een vierde plaats in de main race en de winst in de sprintrace laat het Mercedes talent weer wat uitlopen op toekomstig Mclaren coureur Lando Norris.

In de halfnatte omstandigheden op vrijdag was Sergio Sette Camara de snelste in de training, terwijl de Vries zijn auto in safe mode terug hinkte naar de pits na een falende sensor in het gaspedaal. Het probleem kon pas tijdens de kwali verholpen worden, waardoor de Fries slechts 3 rondjes training had gehad. In de kwali zelf kwam hij slechts tot plaats 11. Russell pakte pole voor Sette Camara en Alexander Albon. De eerste vier zaten binnen 0.4 seconden van elkaar. Norris kon er niet bij aanhaken en strandde op zeven. Dorian Bocolacci zette zelfs helemaal geen tijd, behalve zijn installatieronde, nadat hij versnellingsbakproblemen kreeg.

Main race: Zeg me dat het niet zo is

Camara moest helaas uit de pits starten nadat de koppeling het toch weer liet afweten in de opwarmronde. Russell en Norris kwamen allebei slecht weg bij de start, waardoor Albon en Artem Markelov naar 1 en 2 opschoven en Norris zelfs even terugzakte achter middenmoters als Arjun Maini en Tadasuke Makino. De top5 van de kwali was allemaal op softs gestart, daar achter waren Makino en Boschung de eerste Medium starters. Makino had na een vervelende kwali (14e) een geweldige eerste ronde met vijf auto’s ingehaald in de eerste chicane. Hij kwam als 9e de eerste ronde uit.

De Japanner ging vervolgens door met tijd winnen doordat hij steeds in vrije lucht kon rijden en de stops van de leiders tussen ronde 5 en 6 vielen. Het gat richting Markelov (die ook bij de vroege stoppers zat) liep op van 12 seconden naar zelfs 40 seconden. Op een gegeven moment wilde hij ook niet meer horen wat zijn positie was “om volledig op bandenmanagement te focussen.” Dat lukte, want bij zijn stop enkele ronden voor de finish kwam hij 2 tellen voor Markelov de baan weer op. In de laatste ronde vroeg ik waar ik zat in het veld. “P1” was het antwoord. Ik was zó verbaasd. Dankzij Markelov’s tweede plek scoorde Russian TIME een 1-2, Albon scoorde een podium als 3e.

Titelkandidaten Russell en Norris hadden het daar achter met elkaar aan de stok. De Mclaren junior moest zowel voor als na zijn stop eerst Latifi en Maini voorbij komen en ging toen op plaats 4 jagen. Russell liet zich niet zomaar inpakken en dwong Norris bijna het gras op. Daarna had ik teveel troep aan mn banden en was het twee ronden glijden in plaats van rijden. Norris vond het rijden van Russell gevaarlijke en een investigation waard, maar er kwam niets van de wedstrijdleiding. Beide heren kwamen als 4e en 5e binnen.

Antonio Fuoco leek de pole te gaan pakken voor de sprintrace, maar hij werd gediskwalificeerd voor een illegale throttle mapping. De Vries eindigde de eerste race op plaats negen. Een koppelingsprobleem liet hem in de openingsfase naar de laatste plaats terugvallen en hoewel de inhaaljacht leuk was om te volgen op de timing, stokte het toen hij last kreeg van een flatspot.

Sprintrace: In een nachtmerrie ontwaken.

Het wilde ook op zondag niet vlotten voor de Prema coureur. In de opwarmronde sloeg zijn motor af, waardoor hij uit de pits weer aan een inhaalrace kon beginnen. Ook de frontrow starters Boschung en Luca Ghiotto kwamen in de problemen en werden opgeslokt door de meute. Latifi leek zijn complete sprintrace van België te herhalen, maar Russell en Markelov deden er wel alles aan om dat te voorkomen. De Brit verremde zich bij zijn poging in de Rettiflo chicane, maar Markelov had meer geluk en nam de leiding over

Russell sloot weer aan, pakte uiteindelijk Latifi toch halverwege de race en wist weer naar de Rus toe te rijden toen die zich verremde in de Della Roggia chicane. In de Curva Grande zat Russell er naast en de Rettifilo was hij er voorbij. Daarna was het voor het Mercedestalent een zaak van rustig uitrijden. Markelov werd uiteindelijk op een seconde tweede, een goed weekend dus voor het Renault -talent, die de laatste weken in de stoelendans rond Williams wordt genoemd.

De Carlin-rijders hadden een wat moeilijker ochtend. Norris had een heel slechte start, maar knokte zich van plaats acht weer omhoog naar plaats zes, waarna hij nog een plek cadeau kreeg van Albon die met bakproblemen moest uitvallen. Sette Camara wist zich op te werken naar de vierde plaats, ging ook voorbij Latifi naar drie, maar verremde zich daarna in de jacht op Markelov en Russell, waardoor hij zich op het behoud van plaats 3 focuste. Norris kwam kort achter Latifi als vijfde binnen.

De inhaalrace die De Vries intussen aan het rijden was ging prima in de eerste helft ging hij van 20 omhoog naar 14. Tot hij Roy Nissany tegenkwam in de Rettifilo, die niet zomaar opzij ging. De auto’s raakten elkaar en De Vries moest met een lekke band de pits opzoeken. Hoewel hij nog wel terug de baan opging, was een 17e en laatste plaats uiteindelijk zijn deel.

Stand na 10 raceweekends
1. George Russell 219
2. Lando Norris 197
3. Alexander Albon 176
4. Artem Markelov 160
5. Nyck de Vries 155
6. Sergio Sette Camara 142
7. Antonio Fuoco 112
8. Luca Ghiotto 94
9. Nicholas Latifi 73
10. Jack Aitken 62

Door dit baalweekend is De Vries door Markelov voorbijgestreefd, die nu met 160pt 4e staat en #3 Albon komt lastigvallen .Camara komt intussen dichtbij met 142pt.als 6e. Russell bouwt zijn voorsprong een klein beetje uit op Norris, Albon moet door zijn sprintraceproblemen achterom kijken. Volgend raceweekend is eind deze maand in Rusland op het circuit van Sochi. Zal een thuiswedstrijd voor Russian TIME extra boost of juist extra druk op de ketel geven?Alles weten over Formule 1 in 2018?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.