koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
F2 Abu Dhabi: (UPDATE) Markelov winnaar na diskwalificatie Rowland

Artem Markelov heeft de overwinning in de F2 Main Race van Abu Dhabi cadeau gekregen Oliver Rowland kwam vanuit de middenmoot opzetten na een vroege pitstop en hield de Russische polesetter aan de meet achter zich, maar later werd hij gediskwalifcieerd. F2-kampioen Charles Leclerc reed lang aan de leiding en kreeg dankzij het wegstrepen van Rowland en zijn teamgenoot Antonio Fuoco de tweede plaats. Nyck de Vries eindigde de race als vierde.

Tijdens de kwalificatie waren Markelov en Leclerc al vroeg op het circuit te vinden, terwijl DAMS en ART hun rijders even lieten wachten tot de sessie op de helft was. Leclerc stond op dat moment 2e, 6 tienden achter Markelov, maar hij had veel last van overstuur op de supersoft compound. Hij kon in de 2e helft wel zijn tijd verbeteren naar 1:47.692, maar het was een halve tel langzamer dan Markelov, die een 1:47.181 had gezet. Alex Albon, Norman Nato en Rowland waren allen sneller dan de Monegask, maar Albon viel stil halverwege de baan en moest opgeven. Omdat zijn team geen brandstofsample kon leveren aan de wedstrijdleiding werd de Britse Thai naar de laatste plaats teruggezet. In het slot verraste De Vries de goegemeente nog met een 2e tijd op 2 tienden van Markelov, waardoor hij de Racing Engineering op de eerste rij mocht parkeren. Leclerc’s teamgenoot Antonio Fuoco startte als derde, voor Rowland en Nato. Formule 3 kampioen Lando Norris reed met de Campos een 13e tijd.

Haast u langzaam

Bij de start bleken Leclerc en De Vries gekozen te hebben voor de harde banden, terwijl de rest voor soft ging. Markelov had een prima start en schoot weg met de Vries in zijn kielzog, die misschien iets te kort op de Rus bleef rijden in de openingsfase, maar wel knap Rowland en Nato wist voor te blijven. Uiteindelijk moesten de rijders met softs hun stop maken, zodat De Vries een tijdje aan de leiding reed. Beide Prema auto’s hadden niet zo’n best vertrek: Leclerc zag Luca Ghiotto en Nobu Matsushita langskomen, terwijl Fuoco zn start verknoeide en van drie terugviel naar acht, waarna zijn teamgenoot hem zelfs even tot negende degradeerde. Voor Norris zat de race er al snel op na een opgeblazen motor binnen enkelen ronden.

Leclerc begon aan een inhaalrace die voor de helft uit eigen kracht (twee mooie passes op Nato en Matsushita in bocht 1) en voor de helft uit het profiteren van pitstops bestond, want de volgorde ging aardig door elkaar op een gegeven moment. De Vries kon 3 ronden van de leiding genieten en ging toen helaas wijd in bocht 8, waarna hij de Monegask doorliet om geen tijdstraf te krijgen wegens afsnijden. Leclerc trok onmiddellijk een gat met de Fries van 11 seconden. En dat was nodig ook, want Rowland legde een verschroeiend tempo aan de dag en reed gestaag het gat met de top2 dicht. Toen Leclerc en De Vries zelf stopten, was Rowland er als de kippen bij de leiding te pakken. Het ging ook niet helemaal goed in de stop van Prema, met een rechter voorband die er niet snel op ging.

Afdeling bandenmanagement

Het slot van de race kwam neer op bandenmanagement, wie was het meest methodisch met zijn banden omgesprongen, wie was net even te ver gegaan. Rowland had zijn tempo goed gekozen met enkele vlammende rondjes zodra hij lucht had en een paar snelle passes op langzamere auto’s zodat hij in het slot wat kon vieren. Markelov had zonder twijfel een paar mooie moves in huis die voor spektakel zorgden, maar de Rus vergde daarbij iets te veel en kon de zes seconden die overbleven aan het eind niet meer inhalen. Ook Leclerc had zijn problemen, hij startte nog goed en schoof razendsnel op van 8 naar 4, maar een paar ronden voor het einde werden 2 tellen winst per ronde ineens `1,2 sec verlies en zelfs nog meer. Terwijl Rowland als winnaar binnenkwam en Markelov als tweede, moest Leclerc langzaam uitrollen richting finish en kwam Fuoco nog een keer heel hard opzetten. Op de eindstreep was de Italiaan 2 hondersten sneller dan de Monegask, die naar vier terugviel.

update: Na de race echter werd de auto van Rowland afgekeurd. De Brit zou met een skidblock aan de streep zijn gekomen dat dunner was dan de voorgeschreven dikte. Skid blocks maken onderdeel uit van de bodemplaat en de dikte ervan na de race moet de bodemvrijheid van de auto bepalen. Ook Fuoco werd uit de race geschrapt, omdat hij met een bandendruk had uitgereden die onder de maat was. Tevens werd duidelijk dat Leclerc bewust had afgeremd aan het eind van de race toen duidelijk was dat zijn opmars niet tot een zege zou leiden om Fuoco het podium te gunnen. Het maakte niet uit: Markelov en Leclerc gaan als nummers 1 en 2 in de boeken. De Vries was na zijn stop naar vier opgekomen, maar viel weer terug achter Fuoco en Ghiotto. De Italiaan werd door de diskwalificaties naar de 3e plaats opgeschoven, de Vries werd als vierde geklasseed, waardoor hij in ieder geval als 5e de sprintrace mag beginnen. Pole voor die race ging naar Matushita (8e) voor Nicolas Latifi (7e). De start daarvan is morgen om 11.10u

Stand met nog één race voor de boeg
1 Charles Leclerc 267
2 Artem Markelov 206
3 Oliver Rowland 189
4 Luca Ghiotto 179
5 Nicholas Latifi 166
6 Nobuharu Matsushita 123
7 Nyck de Vries 114
8 Antonio Fuoco 98
9 Norman Nato 91
10 Alexander Albon 74

 Alles weten over Formule 1 in 2019?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.