Gisteren werd de allereerste persconferentie van de FIA gehouden in Bahrein. De conferentie bestond uit twee delen. In het eerste deel deden Ross Brawn en Sam Michael hun zegje, daarna kwamen Mike Gascoyne en Geoff Willis aan de beurt. Omdat niemand een hele persconferentie leest, heb ik een selectie gemaakt van de interessantste vragen.

[b][u]DEEL 1[/u][/b] 

Wat zijn voor jullie de grootste uitdagingen om te racen op een gloednieuw circuit?
SM:
 Wel, je maakt vooral een duik in het onbekende, betreffende welk type afstelling je nodig hebt. Je kan simulates doen, je kan voorspellingen maken op de dingen maar uiteindelijk, totdat je op de baan komt en ziet hoe het circuit is voor de banden en hoe het gedurende het raceweekend verandert, en je kan zelfs nu zien, met de pace-car die rondrijdt, dat er veel stof van opstijgt, en de pace-car heeft duidelijk minder neerwaartse druk dan een F1-wagen. Maar dit soort dingen zijn allemaal nieuwe uitdagingen, het is hetzelfde voor iedereen dus het is gewoon een kwestie van voortgaan met het raceweekend en kijken waar we staan.
RB: Ja, ik denk hetzelfde als Sam, het is hetzelfde voor iedereen. Het is een grote uitdaging, een nieuw circuit, maar niemand zit in een andere situatie. Het is voor iedereen hetzelfde. Ik denk dat er meer kans is dat de ene bandenfabrikant juist kiest en de andere fout, want we hebben geen kennis over het oppervlak, we weten niet hoe het circuit evolueert gedurende het weekend, dus denk ik dat we in dit type race ��n van de bandenfabrikanten kunnen zien domineren, omdat zij diegenen zijn die hun huiswerk hebben gemaakt en goed hebben geraden. Dat gebeurt normaal gezien als je een nieuw circuit hebt en natuurlijk leren we allemaal na de eerste race en we komen terug en het verschil is verkleind. Technisch gezien denk ik dat het een circuit is dat veel grip biedt, waarop je veel moet remmen en dat niet veel snelle bochten heeft. Dus het is niet echt geschikt voor ons pakket. Ik denk dat als je de sectortijden in Maleisi� bekijkt, waar Sam zei dat ze veel competitiever waren, waren wij heel snel in de tweede sector, zij waren snel in de andere sectoren. En ik denk dat het een close race, omdat de baan niet veel snelle bochten bevat. Oorspronkelijk werd het getekend met een snel complex, maar tijdens het bouwen hebben ze het veranderd en nu zijn er geen echt snelle bochten. Moeilijk om iets te zeggen over de inhaalmogelijkheden voor we echt rondrijden. Ik denk dat sommige rijders naar de touring cars hebben gekeken, maar dat zegt je niet echt veel en ik denk dat het zal afhangen van welke rijlijnen ze kunnen nemen in het begin en op het einde van de trage bochten, maar als ik het bekijk op de kaart, lijkt het erop dat het een groot inhaalpotentieel biedt, en ik denk dat er enkele lessen geleerd zijn van de circuits die recent gebouwd zijn om die kans te geven. Zand zal een grote factor spelen. Diegenen onder ons die allang racen herrineren zich Zandvoort, en ik ben er zeker van dat U dat ook nog weet, en dat bood ons ook enkele uitdagingen. Ik denk dat de meesten nu veel dikkere luchtfilters op de motoren hebben, en dat ze zoeken naar elke kleine opening waar zand door kan. En het is niet het soort zand dat we op de grond zien. Het is een heel fijn poeder dat in de lucht zweeft. D�t zal ons lastigvallen. Dat is een nieuwe uitdaging voor ons: zo veel nieuwe dingen. Maar zoals we al zeiden: het is hetzelfde voor iedereen, dus moeten we elkaar gewoon blijven herinneren aan dingen.

Ross, wat over de rest van de voorbereiding, hoe kan je een ronde op dit circuit simuleren?
RB:
 We hebben een goeden kaart gekregen waarmee we het traject van de baan in de computer konden steken, en we hebben een aantal goede mensen, zoals elk team, die deze simulaties kunnen doen en ons een goed idee kunnen leveren van de verschillen tussen versnellingen en de snelheden in de bochten. Het is een circuit waarop je gemiddeld tot hard moet remmen, dus hebben we een remplichtcyclus (=een grafiek waarop je ziet hoe sterk de remmen actief moeten zijn) kunnen maken en soortgelijke dingen. Neerwaartse druk is dezer dagen een gemakkelijker probleem omdat we maar ��n vleugel hebben. We hebben de vleugel nu onder controle, en het is een kleinere vleugel dan op de meeste circuits, dus de downforce-vergelijkingen zijn dezer dagen niet meer zo kritiek op nieuwe circuits. Maar de simulaties zijn tamelijk goed, dus je komt zeker naar een circuit als dit met pakken meer informatie dan enkele jaren geleden het geval zou zijn. Daarom zeg ik dat een nieuw circuit een interessante uitdaging is. Er zullen wel enkele dingen zijn die niet geanticipeerd werden, maar in deze tijd kom je wel goed voorbereid.

Een ander onderwerp: een lichte verandering aan de kwalificatiekalender. Denk je dat dat een verschil zal maken voor de teams?
SM:
 Ik denk dat het enige logistieke verschil dat de 10-minutenpauze na de eerste tijden zal maken, is dat je je geen zorgen zal hoeven te maken over de brandstofslang als je op het einde van de eerste kwalificatiesessie reed. Betreffende de eigenlijke opzet en hoe het de grid zal be�nvloeden, denk ik eerlijk gezegd niet dat het een merkbaar verschil zal maken. De andere voorstellen die ze gedaan hebben zouden een groter verschil gemaakt hebben, maar dat zou echt een reorganisatie van de tv-programmering betekenen en zoals ik zei, is dit gewoon van het snel bijtanken verlost worden, dus denk ik niet dat het een merkbare impact zal hebben.

[b][u]DEEL 2[/u][/b] 

Ik begrijp dat teams de verschillen tussen versnellingen aanpassen per race. Dus als je het nu verkeerd hebt, hoe moeilijk zou het dan zijn om aan te passen?
GW:
 Het is belangrijk dat je simulatie genoeg gedetailleerd is om je de juiste keuze ratio’s te laten maken, en we hebben een heleboel ratio’s die we kunnen uitkiezen. Maar we willen er geen tonnen van rond de wereld sleuren, vooral voor deze vere races, dus hebben we normaal veel vertrouwen in de ratio die we gaan gebruiken.
MG: Gewoon om daaraan toe te voegen dat we een simulatie doen en we weten in grote lijnen waar we zullen staan. Het is geen probleem, we hebben alle ratio’s, maar we proberen hetgeen we meebrengen te beperken. We mikken op een bepaalde mogelijkheid, en we brengen er een bepaald aantal van mee die minder ver uit elkaar liggen en een aantal die verder uit elkaar liggen. Dus het is zeldzaam dat je een probleem hebt.

Ik ben er zeker van dat jullie allebei gesimuleerd hebben hoe de wagens rond zullen rijden en hoeveel de rondetijden ongeveer zullen bedragen. Willem jullie het ons vertellen?
MG:
 Wel, we zouden het toch fout hebben, dus…
GW: Het zal ongeveer een lage 30s zijn denk ik. Maar het tegengestelde zou morgen snel bewezen kunnen worden!

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter