Op zaterdag 1 mei e.k. is het exact 10 jaar geleden dat Ayrton Senna da Silva het leven liet tijdens de race van San Marino. Daarom zullen er vele herdenkingen plaatsvinden, en allerlei andere acties. Ook bij F1Pits zullen we deze gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan.

McLaren-baas Ron Dennis dacht er blijkbaar net zo over. Hij deed namelijk nog enkele (al dan niet terechte) uitspraken over Senna, die driemaal wereldkampioen werd in een ‘Zilverpijl’. Einde 1993 verliet de Braziliaan het team echter om in 1994 voor Williams te rijden. Dat seizoen begon slecht met 2 opgaves en in de derde GP maakte hij dus de gekende crash.

Als deze tragedie niet gebeurd was, zou Senna terug bij McLaren zijn gaan rijden, dat is althans wat Dennis denkt.

“Ik herinner me nog levendig dat we in ��n of ander kasteel in Magny Cours verbleven en dat we buiten praatten,” vertelde de Brit aan het persagentschap Reuters. “Ik herinner me ook dat hij in enkele opzichten spijt had van zijn vertrek. Ik kan me de exacte woorden niet meer herinneren, maar ik weet zeker dat de boodschap was: ‘Ik voel me helemaal niet comfortabel en ik zal terugkomen.’

Dennis is geen man vol emoties, maar hij zegt toch dat hij de dag waarop Senna stierf zoveel mogelijk probeert te vergeten:

“De manier waarop ik ermee omging was om er eerst extensief over na te denken, het te verdelen, het in een speciaal deel van je geheugen te stoppen en dan verder te gaan met het leven.”

“Ik denk niet dat Ayrton de dingen wil veranderen. Hij heeft het leven gelaten terwijl hij iets deed waar hij gepassioneerd was en het was z’n leven, afgesloten van dat waar andere rijders en individu’s van genieten, hij was compleet toegewijd en gefocust, hij verkreeg reusachtige bevrediging en hij verhief emotionele ervaringen door de racen en door races te winnen.”

En tot slot:

“Hij wist dat hij niet onoverwinbaar was… hij kende zijn limieten, hij kende het gevaar en hij accepteerde dat.”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter