Deze keer is het definitief begonnen! Na de bekendmaking van zijn statuut als 3de piloot van het team Wilux Minardi Cosworth in Melbourne en vervolgens de sessie op de piste in het Italiaanse Fiorano om de reglementair vereiste 300 kilometer af te leggen voor het verkrijgen van de Superlicentie, begon het nieuwe avontuur voor Bas Leinders deze nacht met zijn deelname aan de twee vrije trainingen voor de Grote Prijs van Maleisi� op het circuit van Sepang. Een grote premi�re voor onze landgenoot, die niet alleen het Maleisische circuit ontdekte, maar ook de Minardi-Cosworth PS04-B en de “slicks” in extreem warme omstandigheden…

Het is duidelijk. Er is een enorm verschil tussen het handvol rondjes in Barcelona aan het stuur van de Jordan, de kilometers in een ijzige temperatuur van 3� in Fiorano en de twee trainingssessies van vandaag in Sepang! Het belette de derde piloot van Wilux Minardi Cosworth niet om een knap staaltje van zijn kunnen te tonen in Sepang… “Gelet op de omstandigheden, ben ik heel tevreden over mijn prestatie van vandaag. Omdat het team dat ook vindt, kunnen we spreken van een heel positieve dag. Niet alleen maakte ik niet het minste foutje aan het stuur van deze PS04-B uitgerust met antislipsysteem (in tegenstelling tot de PS01 die hij in Fiorano testte!) en geschoeid op banden die voor mij ook nieuw waren. In de twee sessies samen, reed ik maar liefst 38 ronden. Ik wisselde a�rodynamisch testwerk af met lange runs om de verschillende types van banden te testen. Sommige oplossingen die ik vond tijdens de eerste sessie, werden door Gianmaria Bruni en Zsolt Baumgartner overgenomen met het oog op de tweede sessie van de dag.”

Naast dit belangrijk ontwikkelingswerk, reed Bas Leinders ook heel goede chrono’s. Zeker wanneer men rekening houdt met het feit dat dit zijn eerste echte werksessie was in de Formule 1, tussen alle tenoren van de discipline… “Na de eerste vrije training stond ik op 6 tienden van een seconde van Baumgartner en iets meer dan een seconde achter Bruni. Een positief resultaat, aangezien ik de prachtige piste van Sepang nog niet kende. Maar, men moet alles in de juiste context plaatsen. Tijdens de twee sessies reed ik telkens met een vijftigtal kg brandstof. Het team Wilux Minardi Cosworth had me gevraagd om in dezelfde configuratie te rijden tot het einde van de twee sessies, terwijl mijn teamgenoten en alle andere piloten met 10 kg benzine en nieuwe banden reden. Voor de verantwoordelijken van het team was het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om Bruni en Baumgartner te helpen in de loop van het weekend. Mijn naam stond twee keer onderaan de tabellen, maar alles moet in het juiste perspectief gezien worden voor er conclusies getrokken worden…”

In die context was het niet evident voor Bas, die alles moest leren in een minimum van tijd, met een temperatuur die flirtte met… 38�!Fysiek moet je in die situatie heel goed gewapend zijn… Het circuit in Sepang vond Bas in elk geval prachtig: “Schitterend. Je hebt lange rechte stukken, haarspelden en snelle bochten. Een compleet circuit. Indrukwekkend.” Bas zal de rest van het weekend de Maleisische Grand Prix volgen als toeschouwer om zijn twee teamgenoten zo goed mogelijk bij te staan… “Na de tweede sessie zat Bruni heel dicht bij de tijden van Jordan. Het bewijs dat Wilux Minardi Cosworth een team met potentieel is… “

Bron: www.basleinders.be

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter