koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Dakar 2019 etappe 9 - Zo dichtbij toch zo ver weg

Etappe 9 in de Dakar Rally zorgde in het zicht van de haven opnieuw voor flink wat uitvallers. We vragen ons af of de startprocedure daar voor iets tussen heeft gezeten, vooral als je kijkt naar hoeveel motorrijders er onderuit gingen.

bron tekst: i.s.m. Autosportnieuws.be

Etappe 9 begon namelijk met een massastart. In alle catergorieën werden vier of vijf voertuigen in startgroepen ingedeeld die ongeveer tegelijk vertrokken. Dat leverde spektakel op doordat een aantal rijders elkaar probeerde te overtreffen, maar ook een beetje slapstick. Yazid Al Rahji reed zich bijvoorbeeld tien meter voor de startlijn vast zodat hij dik te laat vertrok en de Portugees Miguel Caetano kreeg op de startlijn een olielek, zodat hij met wat hulp vanuit het publiek nog even moest gaan sleutelen. Caetano vertrok dus als laatste, maar kwam aan de finish. Petje af.

Motoren: “Er bijna zijn” bestaat niet

De Groene Tafel had naar aanleiding van de Super Ica etappe ook nog wat te melden. Sam Sunderland kreeg namelijk een uur straftijd omdat hij bewust zijn Irritrack zou hebben gesaboteerd. De Brit zou daarmee de Honda’s van Ricky Brabec en Juan Cornejo Florimo als navigatoren hebben willen gebruiken. Het team van KTM gaat (u raadt het al) in beroep tegen de beslissing. De meeste van die beroepen worden ergens in de maand juli behandeld, dus dat wordt overwerken in de vakantie, en dat met de Tour de France ook nog op de lijst van de ASO.

In de etappe van gisteren leek het veel op een motorcross wedstrijd. Sommige van die jongens gaan echt als gekken, kunnen zich niet inhouden. aldus Martien Jimmink die heel rustig door de special ging. Zijn woorden waren helaas profetisch, want Mark Tielemans kwam aan het eind van de special met een van pijn vertrokken gezicht binnen. De leider in het kistklassement had een harde smak gemaakt waarbij hij vier ribben heeft gebroken en een klaplong opliep. Hoewel hij als 3e aan de finish was, is hij meteen naar een ziekenhuis in Lima getransporteerd.

Zodoende lijkt Edwin Straver, die rustig achter drie quads aan door de etappe ging, de leiding te gaan erven. De man uit Almkerk reed de rit als 2e kistrijder uit op 21 minuten van Arnold Brucy. Tielemans staat nog wel op de startlijst, maar het is maar zeer de vraag of hij überhaupt aan de start MAG komen van de doktoren.

Vooraan het veld lieten de toppers het een klein beetje lopen in de eerste duinensecties, waardoor de specialisten van de tweede garnituur even buiten konden spelen. Daniel Nosiglia Jäger en Michael Metge hadden tot gisteren weinig spannende uitslagen gereden, maar de Boliviaan en de Fransman vlogen er inderdaad als gekken in. Rond WP4 kwam de top van het klassement weer opzetten, maar omdat een aantal rijders te lang tijd nodig had om WP5 te vinden, kon Metge enigszins verrassend de snelste tijd noteren. Nosiglia Jäger werd 2e op twee minuten.


Lang onder de radar, maar nu toch een etappezege voor Michael Metge © motocyclismo.es

Uiteindelijk won Pablo Quintanilla de strijd bij de toppers. De Chileen zette een derde tijd en heeft met nog één korte duinenrit te gaan 1 minuut achterstand op Toby Price, die de rit als vijfde uitreed. Voor Adrien van Beveren is Dakar over. De Fransman blies 17km voor de streep het blok van zijn Yamaha op en was er helemaal stuk van Een jaar werk weg snikte hij tegen de cameraman. Het uitvallen van Van Beveren en de tijdstraf voor Sunderland zorgen ervoor dat Andrew Short en De Soultrait allebei de top5 in komen.

Stand Motoren:
1. T. Price (Aus)
2. P. Quintanilla (Chi) op 1m02s
3. M. Walkner (Oos) op 6m35s
4. A. Short (USA) op 40m01s
5. X. De Soultrait (Fra) op 47m44s

Auto’s: Toyota’s op safe, Mini en Peugeot teveel risico

Bij de auto’s moesten Sebastien Loeb en Stephane Peterhansel aanvallen als ze nog een kans wilden maken, want Nasser Al Attiyah was te constant bezig om op pech voor de Qatari te vertrouwen. Ze vielen ook aan, maar terwijl Loeb in het eerste deel van de etappe de snelste tussentijden noteerde, kwam Peterhansel nergens door. Hij was namelijk kort na de start zo hard van een duin gegaan dat copiloot David Castera een zware rugblessure opliep.

Daarmee zat de Dakar voor de Franse titelverdediger er op, want Castera moest per helicopter worden afgevoerd. Ook buggy-veteraan Philippe Gache moest opgehaald worden, hij en zijn copiloot Stephane Prevot raakten allebei gewond toen hun buggy over de kop ging. Carlos Sainz had dan weer andere problemen, de Spanjaard kampte voor de start van de special met problemen in de stuurinrichting en men deed er zo lang over dat te repareren dat hij de start mistte. Officieel staat daar diskwalificatie op, maar de Groene Tafel houdt zich voorlopig stil.

Loeb bleef tot aan WP5 de snelste, maar live op camera kwam de Peugeot buggy tot stilstand. De tussenas van de transmissie was stuk en met hulp van Pierre Lachaume wist de man uit Hagenau de zaak provisorisch te reparen. Het kostte wel 1 uur 15 minuten waardoor Loeb als 18e binnenkwam en hij als er niks geks gebeurt een derde plaats algemeen als hoogst haalbare heeft. Al Attiyah was uiteindelijk de snelste in de rit, voor Nani Roma en Giniel de Villiers.

Tom Colsoul en Kuba Przygonski reden een goede etappe en kwamen met een vierde tijd over de streep. Jammer van de lekke band in het slot, anders hadden ze misschien nog meer tijd op Loeb kunnen pakken. Erik van Loon leek een tijdlang een degelijke 9e tijd te hebben gereden, maar de man uit Eersel kreeg 2 uur tijdstraf, dus heeft hij waarschijnlijk een of meer WP’s gemist.


bron foto: Tom Colsoul Insta

Stand Auto’s:
1. N. Al Attiyah (Qat)
2. N. Roma (Spa) op 51m27s
3. S. Loeb (Fra) op 2u02m
4. J. Przygonski op 2u33m
5. C. Despres op 2u55m

Trucks: Laatste kans voor De Rooy én Nikolaev

Team de Rooy had gisteren de laatste kans om nog een aanval op het Bastion Kamaz te wagen, want normaal gesproken is de laatste rit daar te kort voor. Maar ook Nikolaev had nog een kans om toch nog de leiding te pakken. Dimitri Sotnikov en Ton van Genugten moesten de etappe openen, maar de Rus ging redelijk rustig door de etappe zodat zijn kopman hem nog bijhaalde. Twaalf minuten had nog steeds een overwinning voor de Tataar betekend, maar in het laatste stuk naar de finish liep de achterstand op Nikolaev op tot 27 minuten. Waardoor de Rus toch weer de leiding terug pakte.

De Rooy reed weer lang op met Witrus Sergei Viazovich, tot hij in het slot koelingsproblemen kreeg en gedwongen werd gas terug te nemen. Eigenlijk álle De Rooy trucks kwamen wat tegen. Federico Villagra (9e) ging op zijn kant, Van Genugten (12e) stond stil met panne aan de versnellingsbak en Maurik vd Heuvel (6e) moest zoeken naar een waypoint. De Dakar is dit jaar gemaakt om alles kapot te krijgen, en dat lukt aardig. Het is bij ons ook net een sloperij.

Janus van Kasteren heeft de 9e etappe niet uitgereden, de Renault kwam stil te staan met motorpech en naar verluidt staan ze nog steeds stil. Ook van Gerrit Zuurmond is niet veel meer bekend dan dat ze nog steeds in de route van etappe 8 zitten. Eurosport verwisselde trouwens  met mechanicien Klaas Kwakkel toen ze even bij de gestrande MAN kwamen filmen. Wél aan de finish was opnieuw Richard de Groot en de “528. Hun Irritrack deed het niet bij de start, maar de brandweermannen kwamen als 13e en laatst geklokte vrachtwagen binnen.

Stand trucks: 
1. E. Nikolaev (Rus)
2. D. Sotnikov (Rus)
3. G. De Rooy (Ned)
4. F. Villagra (Arg)
5. A. Loprais (CZ)


Stiekem toch weer vijfde. Ales Loprais in de kleine Tatra Jamal © loprais,cz

Inmiddels is de laatste etappe van de Dakar 2019 begonnen, een korte rit van 112 kilometer. Bij de motoren zou nog het een en ander kunnen gebeuren, maar bij de rest van de klassementen is op pech na alles in de plooi gevallen.Alles weten over Formule 1 in 2019?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.