koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
Dakar 2019 etappe 2: De grens… en er voorbij

De eerste echt zware kilometers kregen de deelnemers gisteren voor hun kiezen richting San Juan de Marcona. Etappe 2 leverde in meerdere categorieën spektakel en drama, met helaas een paar prominente uitvallers.

Auto’s - Loeb vliegt laag, Ten Brinke volgt

Bron tekst: i.s.m Autosportnieuws.be

De auto’s mochten het bal gisteren openen, en de twee koplopers van maandag maakten er een leuke show van in de duinen. Nasser Al Attiyah moest als winnaar de koers openen en kreeg Carlos Sainz achter zich aan. De Spanjaard wist de capaciteiten van de Mini Buggy nu eens vol te gebruiken en had binnen korte de 3 minuten achterstand dichtgereden. Hij wilde echter niet inhalen en liet rustig de Qatari de koers bepalen. Het gaf in ieder geval mooie beelden op Twitter. Nu alleen een muziekje eronder van Duran Duran en we zijn klaar. “His name is Carlos and he dances on the sand…”

Wie ook door de duinen danste was Sebastien Loeb. De PH Sport Peugeot deed vandaag niet onder voor de rest en af en toe goed luisteren naar je navigator helpt altijd, zoals Daniel Elena zelf aan de finish tweette: “Hier rechtdoor?” “Ja hier rechtdoor.” “Zeker?” “Ja rechtdoor en je wint.” En dat klopte, want aan de finish was Loeb de snelste van iedereen. Met dank ook aan Matthieu Baumel, Al Attiyah’s copiloot, die Elena een beetje hielp met de pacenotes.


© francetvsport

Bernard Ten Brinke doorkruistte het duinengebied als zesde, maar in het tweede deel klom hij op dankzij een flink aantal rallypaden, waardoor hij zelfs even tweede lag. Uiteindelijk kwam Nani Roma er nog voorbij zetten, in een etappe die aardig wat herinneringen bij de Spanjaard losmaakte. Hij crashte hier namelijk vorig jaar uit de rally, maar dit keer liep alles vlot en was er de tweede plaats achter Loeb op slechts 8 tellen achterstand. Ten Brinke stelde zich met de derde plaats tevreden.

Doordat Al Attiyah de koers dus opende, kon hij de leiding niet lang vasthouden en kwam uiteindelijk als 11e binnen. Schrale troost is dat Toyota wel de leiding hield in het klassement, want Giniel de Villiers schoof door zijn 4e tijd in de stage door naar de leiding. De Zuid Afrikaan heeft Ten Brinke als buffer op 2 met ongeveer een halve minuut afstand, Roma is derde en Yazid Al-Rahji is nu vierde. “Kuba” Przygonski had een minder goede dag, de Pool kreeg een paar lekke banden, dus tien tegen een dat Tom Colsoul er de komende dagen wat over te mopperen heeft.

Ook Stephane Peterhansel kreeg met bandenpech te maken en stond een kwartier te scheppen toen zijn Mini Buggy op een duin bleef steken. Wouter Rosegaar deed het prima met Harry Hunt, de Brits-Nederlandse tandem kwam als 7e binnen, één plaats voor Sainz. Erik van Loon ging rustig mee in de vaart der volkeren met een 15e tijd, de broers Coronel zijn stabiel met een 31e tijd. Dit ondanks een hardnekkige twittergrap dat ze vanwege het unfollowen vd organisatie gediskwalificeerd zouden zijn (een paar sites brachten het zelfs even als nieuws, maar het was fake news.)

Stand Auto’s
  1. G. De Villiers
  2. B. Ten Brinke op 28 sec
  3. N. Roma op 42 sec
  4. Y. Al-Rahji op 50 sec
  5. S. Loeb op 1m56s

Motoren: Secondespel om de zege

De motoren begonnen dit keer pas na de auto’s, de SxS en de Quads, maar toch slaagde de winnaar van vandaag erin om een iets snellere tijd te rijden in de special dan Loeb bij de auto’s deed. Zoals een beetje verwacht was Joan Barreda niet heel snel weg, maar hij bleef niet zoals andere jaren 3 minuten wachten op de rest. De Spanjaard heeft de laatste jaren het een en ander geleerd over navigeren en kwam uiteindelijk als 3e binnen, waardoor hij algemeen leider blijft. De strijd om de zege ging tussen Barreda’s teamgenoot Ricky Brabec en Mattias Walkner. De Amerikaan had heel lang de leiding in de etappe, maar in de laatste kilometers kwam de Oostenrijker er toch nog voorbij. Het verschil aan de meet bedroeg maar 22 seconden.

Achterin het veld was Martien Jimmink met een leuke opmars bezig. De naam Jimmink is in de Dakar-historie welbekend via zijn broer Gerard, die in Afrika nog een etappe op zijn naam schreef; Martien debuteert dit jaar in het circus. Na zijn geharrewar met waypoints op maandag maakte de Kolhorner een leuke sprong naar voren van 127 naar 75. Het had nog sneller gekund, ik lag 60e bij de tankstop, maar ik deed expres rustig aan. Door een haperende GPS moest Jimmink even zoeken en dat kostte nog wat plaatsen, maar aan de finish had hij een achterstand van 1uur en 45m op Walkner. Niet slecht voor een ouwe vent.

In het kistklassement staat Max Hunt nog steeds aan de leiding. De Brit won ook de etappe voor Fransman Arnold Brucy. Mark Tielemans, Sjors van Heertum en Edwin Straver kwamen kort na elkaar als 3e, 4e en 5e binnen. Daardoor zakt Straver weg van 2 naar 5 in het klassement, achter Tielemans en Van Heertum. Hun achterstand bedraagt rond de 22 minuten.

Stand Motoren:
  1. J. Barreda (Spa)
  2. M. Walkner (Oos)
  3. R. Brabec (USA)
  4. P. Quintanilla (Chi)
  5. T. Price (Aus)

Quads / SxS: Dubbel voor Cavigliasso, Varela in de verdediging

Bij de Quads verscheen pechvogel Axel Dutrie niet meer aan de start, zijn motorproblemen waren niet meer op te lossen. Nicolas Cavigliasso vertrok als eerste en kwam eigenlijk nergens in de problemen. Met 11 minuten voorsprong op de rest pakte hij een tweede etappezege. Jeremias Gonzales Ferioli had een wat avontuurlijker dag, hij vertrok als tweede, maar kwam stil te staan voor WP1 en verloor 24 minuten. Die wist hij in de resterende kilometers niet meer in te halen, hij kwam uiteindelijk als 8e binnen op 27 minuten. Gustavo Gallego profiteerde en pakte dankzij zijn 2e plaats ook de 2e plaats in de algemene ranking. Alexandre Giroud en Giovanni Enrico leverden intussen een duel om plaats 3. Enrico pakte die 3e plaats met een kleine voorsprong op de Fransman dankzij 5 minuten tijdstraf die Giroud kreeg voor een snelheidsovertreding.

Stand Quads:
  1. N. Cavigliasso
  2. G. Gallego op 21m14s
  3. A. Giroud (Fra) op 30m02s
  4. T. Kubiena (CZ) op 30m44s
  5. J. Gonzales Ferioli (Arg) op 31m36s

In de SxS buggy’s had leider Reinaldo Varela een onrustige dag. De Braziliaan verloor al vroeg in de rit 6 minuten, maar werkte zich langzaam weer omhoog in de tussentijden. De omgekeerde weg was er voor Ricardo Porem, die een tijdlang tweede lag en met Chaleco Lopez en Sergei Kiriyakin om de dagzege knokte. In het snelle tweede stuk echter moest de Portugees laten lopen, waardoor Lopez de zege ophaalde met 19 sec voorsprong op Varela, die daardoor aan de leiding blijft. Kiriyakin maakt als derde veel tijd goed, Gerard Farres Guell leek halverwege veel plaatsen te gaan verliezen maar beperkt de schade als vierde. Ignacio Casale is eigenlijk de verliezer van dinsdag met 9 minuten achterstand als zevende.

Stand SxS:
  1. R. Varela (Bra)
  2. F. Lopez (Chi) op 1m08s
  3. S. Kiriyakin (Rus) op 6m35s
  4. G. Farres Guell (Spa) op 6m35s
  5. M. Baumgart (Bra) op 10m53s

Trucks: Gedonder bij Renault, klinkt bekend?

Het is misschien flauw om te zeggen, maar ik herken een akelige overeenkomst tussen het afgelopen jaar van Max Verstappen en het afgelopen jaar van Martin vd Brink. Beide hebben in hun categorie auto’s waarmee podiums en overwinningen mogelijk zijn, en beide hebben ook flink te maken gehad met motorproblemen. Beide hebben trouwens ook flink met hun vuist op tafel geslagen om hun ongenoegen kenbaar te maken. Max’ team Red Bull is voor volgend jaar overgeschakeld op een Honda krachtbron, misschien moet Vd Brink ook maar eens gaan kijken naar een alternatief.

Want op een filmpje op twitter klonk de Renault Sherpa helemaal niet goed en Mitchell vd Brink verklaarde later de oorzaak: de truck reed op vijf cilinders. Daardoor haalden ze nét de top van een duin niet en de truck tuimelde weer naar beneden. Vier koprollen later bleek iedereen gelukkig ongedeerd en moest er worden gewacht op de K520 van Janus van Kasteren om weer rechtgezet te worden. Aan de finish bleken de problemen te groot om verder te rijden. Er wordt door de equipe nog wel gekeken of ze vanaf zondag in het Uitvallersklassement door kunnen.


© mammoetrallysport

Vooraan had Ton van Genugten ook een aantal problemen. De man uit Eersel verloor zijn voorruit en reed een groot deel vd etappe in ‘s werelds grootste buggy. Door het stofhappen verloor hij wat terrein en kwam als 5e het bivak binnen rollen.Dat werd een 10e tijd omdat de Groene Tafel meende dat Van Genugten een waypoint gemist had en hem 20 minuten straftijd aansmeerde. Een beslissing die het team aanvecht, een beslissing die zoals ik de Groene Tafel ken, niet zal worden teruggedraaid.

Geen problemen vooraan voor Eduard Nikolaev. De Rus stoomde rustig door naar zijn zoveelste etappezege. Gerard de Rooy zette goede tussentijd en kwam op 1m12s van Nikolaev als tweede binnen. Kamaz-waterdrager Dimitri Sotnikov werd als derde geklokt op 5 minuten. Maurik vd Heuvel was vanuit de middenmoot met een leuke opmars bezig. De man uit Boekel moest als 18e startten, lag een tijdje vierde en kwam uiteindelijk op 20 minuten van de kop als achtste binnen. Een nachtelijke testrit in de duinen om te controleren of de motor uit zijn noodloop bleef hielp al veel. “Ik heb hem even op vol vermogen gestookt en het ging allemaal goed. Er zit zoveel power in, dit is een kanon.”

Achter de kop van het veld dook nog een filmpje op dat veel op de problemen van Vd Brink leek. MAZ kopman Sergei Viazovich overschatte zichzelf in een duinafdaling en donderde hard op zijn zij. Nadat hij door Alexander Vasilevski weer overeind was gezet, pakte de Wit Rus de draad gewoon weer op en werd als 11e geklokt. Misschien iets voor Mammoet volgend jaar: Team Mammoet MAZ klinkt in ieder geval leuk.

Stand trucks:
  1. E. Nikolaev (Rus)
  2. G. De Rooy (Ned) op 4m23s
  3. F. Villagra (Arg) op 7m23s
  4. D. Sotnikov (Rus) op 9m01s
  5. A. Mardeev (Rus) op 21m25

De etappe van vandaag is een klassieker, in totaal bijna 800 kilometer van San Juan naar Arequipa, met 300 km stage. Er gaan nu al berichten rond dat bij de motoren en de auto’s een aantal toppers hun klassement aan gort zien gaan. We houden u op de hoogte.Alles weten over Formule 1 in 2019?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.