koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Dakar 2018 etappe 5: Worstel en kom boven

De laatste volledige Dakar etappe in Peru was een mooie uitsmijter. Opnieuw een flinke duinenzee die iedereen parten speelde en bij een aantal concurrenten letterlijk het water tot aan de lippen liet staan.

bron tekst: i.s.m. Autosportnieuws.be

It’s alive, alive! Tim en Tom hebben een tijdje onder de radar gereden, want ze waren iedere keer zo laat binnen dat ze meteen door konden naar de start van de volgende etappe. Het gevolg is dat je alleen via de Tom cam’s van RTL GP en de persberichten kon vernemen dat de Coronels er nog in zaten, want op de tracking doken ze nergens op. Tot gisteren, toen bleven de problemen beperkt tot een buiteling in een lastige passage, waardoor er een file onstond omdat niemand de Demon Buggy kon passeren. Uiteindelijk kwamen de broertjes als 31e in het bivak aan, ze staan nu 51e algemeen.

Motoren: drieweg spel tussen Yamaha, KTM en Honda

De rit naar Arequipa was opnieuw zwaar genoeg om iedereen in de problemen te brengen. Motoren bleven vasthangen in de duinen, waypoints werden gezocht en niet gevonden. Pablo Quintanilla was bij de top rijders de grote verliezers, de Chileen verloor 28 minuten in de duinen en strandde als 16e op een half uur. Ook Stefan Svitko en Michael Metge kwamen problemen tegen en verloren 20 minuten. Joan Barreda had gisteren een van zijn betere dagen en vloog overal doorheen. Voor het klassement leek de Spanjaard geen factor meer te zijn, maar doordat iedereen iets tegen kwam schiet hij door zijn etappezege toch weer omhoog in de rankings. Mattias Walkner zette een tweede tijd neer op tien minuten achterstand, Kevin Benavides verloor 12 minuten. Yamaha deed aardig aan damage control. Xavier de Soultrait verdwaalde kort, maar haakte aan bij Walkner zodat hij toch een zesde tijd klokt. Adrien van Beveren hield ondanks moeilijkheden in het zand toch de leiding en kwam met Antoine Meo als “herder” als vijfde binnen. De verschillen worden vooraan wel kleiner daardoor, nog maar één minuut staat Van Beveren voor Benavides


Johnny Aubert kwam gisteren ondanks een val als 10e mee aan de streep met zn Gas Gas KTM © Gas Gas Racing Parts

Maikel Smits was opnieuw de beste Nederlander, met een 30e tijd algemeen had hij een goede dag. De man uit Schijndel blijft rustig rijden op snellere stukken, maar in de duinen haalde hij toch aardig wat concurrenten in, al kwam hij zelf ook goed vast te staan. Hans Jos Liefhebber werd 43e, Jurgen vd Goorberg 56e en Edwin Straver 69e. Voor de rest van de NL’ers werd de etappe afgebroken door de organisatie, het zou te zwaar en te laat worden. Iedereen kreeg wel gewoon een starttijd.

Stand Motoren
1. A. van Beveren
2. K. Benavides op 1m00
3. M. Walkner op 1m14s
4. J. Barreda op 7m33s
5. X. De Soultrait op 7m42s

Quads: Casale verstevigt de leiding, “Sergio” ligt eruit

Helaas zal er geen prolongatie volgen in de Quads voor Sergei Kiriyakin. De Rus viel gisteren nog voor het eerste WP en brak zijn arm. Daarmee is zijn Dakar 2018 ten einde. Ignacio Casale hoefde niet eens te winnen, maar zette toch de vaart erin nadat hij bij WP1 vijf minuten verloor. Aan de finish had de Chileen bijna iedereen weer ingehaald en werd tweede. Nicolas Cavigliasso luistert zijn eerste Dakar-deelname op met een etappe zege, de Argentijn had aan de streep 1m23s voorsprong. Alexis Hernandez gaf 6 minuten toe, Marcelo Medeiros 15 minuten en Pablo Copetti twintig minuten. Doordat de Fransen Simon Vitse en Axel Dutrie allebei meer dan een uur verloren, kon Kees Koolen weer opschuiven in het klassement. De man uit Bergeyk kwam als 7e binnen op 21 minuten en maakt daarmee een uur goed op de twee zandspecialisten. In de stand is Koolen daardoor achtste op 2u42m van Casale. Bas Nijen Twilhaar werd keurig 13e op een uur en staat 28e algemeen, vooral dankzij de 3 uur straftijd die hij inmiddels heeft verzameld.


© clarin.com

Stand Quads:
1. I. Casale
2. A. Hernandez op 40m13s
3. P. Copetti op 58m37s
4. N. Cavigliasso op 1u28m
5. G. Gallego op 1u31m

Auto: Ten Brinke maakt een mooie sprong in het klassement

I know a place where dreams get crushed,hopes get smashed but that ain’t much. Een passage uit een lied van de band DEVO die goed op etappe 5 bij de auto’s sloeg. Veel deelnemers reden zich vast, kregen pech of andere trammelant. De parkeeractie van Alejandro Yacopini viel op, die zijn Toyota recht op zijn neus in het zand parkeerde, maar Yazid Al Rahji maakte het nog bonter. Hij lag in het eerste snelle stuk van de etappe eerste, maar reed te dicht langs de vloedlijn en zijn Mini buggy werd gewoon de zee in gespoeld. Ironisch genoeg was het Boris Garafulic, met wie hij in de eerste etappe nog in botsing kwam, die hem eruit trok.

Peugeot kreeg twee dagen achter elkaar klappen te verwerken. Cyril Despres kwam na een botsing die zijn ophanging vernielde heel laat in het bivak aan, en met 29 uur straftijd is hij kansloos voor het klassement. Wel kon hij de auto laten repareren en weer starten. Sebastien Loeb opende de rit, maar wat hij vreesde gebeurde ook. De man uit Hagenau raakte meermaals vast in het zand en kwam op WP1 als 53e door, maar daarna was het over voor zijn Dakar 2018. Hij zag een duinpan niet, klapte in het gat en al had hij er misschien uit kunnen komen, navigator Daniel Elena moest met verwondingen worden afgevoerd. Einde oefening. Ook Despres, Carlos Sainz en Khalid Al Quassimi verloren aardig wat tijd met zandscheppen, al maakte dat in de etappe niet zoveel uit, iedereen had wel iets. Iedereen? Nee. Alleen Stephane Peterhansel wist weer precies de juiste koers te varen en de man uit Vesoul won dan ook de etappe met 4 minuten voorsprong op de eerste achtervolgers.

Die eerste achtervolgers waren Bernard ten Brinke en Giniel de Villiers. Ten Brinke had een hele goede dag. De special bestond niet geheel uit duinen, er lagen ook flink wat stenige rallypaden in waarop je makkelijk lek had kunnen rijden. Ten Brinke zat de hele etappe voorin, reed eerst nog derde, maar toen Al Rahji bijna letterlijk onderging schoof de Zeddammer op naar twee. Die positie kon hij tot de finish vasthouden, waardoor hij ook een top3 klassering in het klassement pakt. De Villiers kwam wel een keer vast te zitten en werd derde op 12 minuten, Nasser Al Attiyah verloor 25 minuten in de duinen.

Achter de kop reed Peter van Merksteijn een goede etappe als 15e, bijna een uur achter Peterhansel. Nicholas Fuchs werd keurig 13e in de Borgward, teamgenoot Erik Wevers had na een nachtje in de woestijn een korte rustpauze, maar kon daarna door om als 43e de rit uit te rijden. Maik Willems had naar eigen zeggen een “Rotdag”, de Lapjeskat die zijn Toyota inmiddels is geworden liep een paar keer vast en hij verloor anderhalf uur met scheppen. In het tweede deel reden ze ook een paar banden lek, waardoor ze uiteindelijk als 46e op 4 uur van de kop binnen waren.

Stand Auto’s
1. S. Peterhansel
2. C. Sainz op 31m16s
3. B. ten Brinke op 1u15m
4. N. Al-Attiyah op 1u23m
5. G. De Villiers op 1u34m

Trucks: Ton tweede dankzij Tim en Tom

In het begin van de etappe zag het er even heel slecht uit voor Eduard Nikolaev. De Kamaz ging op zijn kant, maar het tijdverlies bleef beperkt doordat Martin Kolomy te hulp schoot en hem weer overeind zetten. Benieuwd of er nog een kistje wodka bij de Tatra-crew wordt bezorgd. Ton van Genugten kon in het eerste deel van de rit een kwartier voorsprong pakken, maar raakte die in het tweede deel kwijt in de file die achter de omgevallen buggy van Tim en Tom was ontstaan. Velen handen hielpen om de blokkade op te ruimen, want bijna niemand kon er door…. behalve Nikolaev. Daardoor pakte de Rus toch de etappezege vandaag, voor Sergei Viazovich in de MAZ en Van Genugten, die op 3 minuten als 3e binnenrolde. Als we echter naar de dakar-site kijken, dan staan de Kamazki’s ineens raz-dva-tri (1-2-3) dus óf de site maakte een fout, of de Russen Sotnikov en Shivalov hebben nog tijd teruggekregen voor het mee helpen bij de Coronels.

Federico Villagra had niet zo’;n beste dag, de Argentijn verloor met een weigerende koppelingsplaat twintig minuten en was als vijfde binnen, teamgenoot Arthur Ardavikus stond live op camera naar een WP te zoeken, kwam uiteindelijk als 9e binnen. Gert Huzink viel nét buiten de top10 als elfde, Maurik vd Heuvel kwam na reparatie van een kapotte spoorstang als 15e binnen.Ales Loprais kwam helemaal niet meer binnen, de Tsjech kreeg eerst problemen met de stuurbekrachtiging en daarna blies de turbo zich op. Met 40% motorpower tegen die monsterduinen opboksen was te veel, en daarom heeft Loprais opgegeven.

Richard de Groot is zich intussen op aan het werpen als nieuwe ANWB in de duinen. Janus van Kasteren was omgevallen in de duinen en er was wat hulp van de “525” nodig om de Veldhovenaar weer op gang te krijgen. Van Kasteren kwam na die hulp als 22e binnen op vier uur van Nikolaev, de brandweermannen eindigden 2 uur voor hem als 19e en staan 22e algemeen. Aangezien de truck van Boucou, die normaal dit soort ANWB jobs uitvoert, met panne is blijven staan denk ik dat we de crew van De Groot nog vaker gaan zien in hun “reguliere” taak.

Stand Trucks:
1. E. Nikolaev
2. F. Villagra op 58m05s
3. S. Viazovich op 2u28m
4. M. Macik op 3u15m
5. T. Sugawara op 3u49s

Vandaag de eerste aankomst in Bolivia. De rit gaat vanuit Arequipa naar La Paz. Voor de motoren is er een ander parcours gekozen omdat men bang is dat de hoogste passage van 4700 meter teveel zijn tol gaat eisen, de rest rijdt wel de volledige 300 km specialAlles weten over Formule 1 in 2018?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.