koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Dakar 2018 etappe 2: be careful what you wish for

De vorige jaargang was er geklaag over de start met snelle rallypaden, dus de 2e etappe van dit jaar in de Dakar breekt mooi met die traditie, alleen maar duinenrijen. Het zorgde voor grote verschillen en een paar onverwachte uitvallers.

bron tekst: i.s.m. Autosportnieuws.be

De auto categorie mocht gisteren als eerste vertrekken in een lus rond Pisco, maar voor Bryve Menzies was het na 6 km al over. De Amerikaan raakte op een snel stuk een klein heuveltje en schatte dat helemaal verkeerd in We gingen zó over de kop, dit was echt stom. Mn copiloot heeft zn enkel gebroken. Als je naar de resten van zijn auto kijkt, dan valt die enkelbreuk bij Peter Mortensen nog reuze mee. Ook de overige Mini’s kwamen problemen tegen. Boris Garafulic stopte bovenaan een duin met motorproblemen en Yazid Al-Rahji groef zich in bovenop een duin en kwam er niet meer uit. Beide kwamen helemaal achteraan binnen op 7 en 8 uur van de winnaars. Als je die problemen dan afzet tegen Nani Roma die met wat zand scheppen  ‘maar’ 22 minuten verliest als 13e is dat heel schappelijk. Orly Terranova en Mikko Hirvonen konden met een 6e en 7e tijd aan de malaise onttrekken.


Hirvonen’s Mini buggy surft door de duinen © automobilsport.com

Vooraan de karavaan had Peugeot zich eens uitgerekt en nu ging het tempo wel omhoog. Cyril Despres heeft David Castera een ex-koersdirecteur van Dakar als navigator en dat betaalde zich goed uit. De voormalig motorrijder was in de duinen heel snel en hoewel zijn teamgenoten Stephane Peterhansel en Sebastien Loeb niet veel toegaven, konden ze Despres niet bijhouden. Peterhansel verloor 48s, Loeb moest zich met 3 minuten tijdverlies tevreden stellen. Snelste Toyota was verrassend genoeg Giniel de Villiers die als 4e ongeveer 7 minuten toegaf. Nasser Al Attiyah had moeite om zich in de top10 te handhaven als 8e, hetgeen vooral aan de vermoedelijke voedselvergiftging van zijn copiloot Mathieu Baumel lag. Bernard ten Brinke bleef in het spoor van zijn kopman en hoewel de Zeddammer op twee punten wat tijd liet liggen was hij met een 11e plaats tevreden. “De auto moest één keer opgekrikt worden toen we op een duin vastzaten en in het slot moesten we even terug om een verborgen waypoint te vinden. Dat kost toch weer vier minuten extra.” In totaal verloor Ten Brinke 19 minuten en werd als tiende geklasseerd.

Streekgenoot Erik Wevers beleefde bij Borgward een veel mindere dag. Zowel hij als Nicolas Fuchs kregen grote problemen in de duinen en verloren veel tijd. Extra zuur voor Fuchs die graag zijn goede uitgangspositie had verbeterd, maar nu 1 uur toegaf op Despres. Wevers stond zelfs 5 uur stil in de duinen, maar is inmiddels gefinished als 54e. Maik Willems kwam met een flink gehavende Toyota binnen na drie keer over de kop te zijn gegaan. Hij bevond zich in goed gezelschap, ook Lucio Alvarez en voetbalcoach Andre Villas Boas kwam met schade na een koprol binnen.

Stand Auto’s:
1. C. Despres
2. S. Peterhansel op 27s
3. G. De Villiers op 5m44s
4. S. Loeb op 6m09s
5. N. Al-Attiyah op 12m15s

Motoren: Bang-Bang Barreda’s twintigste, Van Beveren gaat buiten spelen.

Bij de motoren is Joan Barreda altijd snel op de openingsstages, maar de laatste jaren heeft de Spanjaard ook het een en ander bijgeleerd over navigatie. Hij reed in de duinen weg bij de KTM’s die de stage moesten openen en zag hoe Sam Sunderland al heel snel minuten verspeelde met zoeken naar WP’s. Barreda zelf kwam geen problemen en had aan de finish zes minuten gepakt op de Britse titelverdediger, die slechts als 7e geklokt werd. Daarmee pakte Barreda ook de twintigste etappezege van zijn carrière en de leiding in de rally. Achter hem had Adrien van Beveren een goede dag. De Fransman is een zandspecialist, maar wilde nog wel eens fouten in het navigeren maken. Sinds hij Jordi Arcarons als manager bij Yamaha heeft gekregen, is er hard aan dat punt gewerkt en dat lijkt vruchten af te werpen. De Fransman kwam als tweede binnen op 2m54s van Barreda. Mattias Walkner was de beste KTM op 3, Michael Metge kwam voor Honda als vierde binnen.

Beste Nederlander was Maikel Smits die er 45 minuten langer over deed dan Barreda en als 53e binnen was. Op het laatst ging de man uit Schijndel iets rustiger naar de finish, waardoor hij misschien wat meer terrein verloor, maar dat was niet erg “Je kunt op zo’n stuk te makkelijk te hard gaan”. En Smits woorden kwamen uit want Sherco rijder Adrien Metge heeft helaas de rally verlaten met een gebroken been na een val in het slot. Hans Jos Liefhebber en Jurgen vd Goorbergh kwamen als 57e en 61e binnen, Mirjam Pol werd 96e op meer dan anderhalf uur

Stand Motoren
1. J. Barreda
2. A. van Beveren op 2m30s
3. M. Walkner op 4m50s
4. S. Sunderland op 5m04s
5. P Quintanilla op 5m44s

Quads: Casale en Kiriyakin voor de 2e ronde

Bij de quads gingen Ignacio Casale en Sergei Kiriyakin opnieuw een duel aan, de Chileen had een goed tempo te pakken en de Rus bleef eigenlijk eenvoudig in zijn spoor. “Mijn piek zal rond de tweede week pas komen.” Toch beperkte hij het tijdverlies tot maar 43s. Gaston Gonzales kwam vandaag als 3e binnen op bijna vier minuten, waarbij hij o.a. Pablo Copetti achter zich hield. Kees Koolen ging heel goed door de duinen en reed in het laatste snelle stuk Rafal Sonik los, maar kreeg daarna gezelschap van Gustavo Gallego, die pas losliet toen hij een WP bleek te hebben gemist. Daarmee kwam Koolen als 6e aan de streep, 10 minuten na Casale. Bas Nijen-Twilhaar kwam als 30e binnen op 1u20m van de kop.

Stand quads:
1. I. Casale
2. S. Kiriyakin op 1m43s
3. P. Copetti op 11m51
4. K. Koolen op 14m06s
5. N. Cavigliasso op 16m11s

Trucks: Kamaz wint, maar niet zonder moeite

Dat Kamaz de favoriet is dit jaar moge duidelijk zijn, maar de Russen kregen het vandaag niet cadeau. Eduard Nikolaev kwam heel goed door de zware etappe heen en won ook, maar de verschillen zijn niet erg groot in de top. Federico Villagra had na zijn rotdag gisteren de vaart erin en stuurde de Iveco naar een tweede plaats op 3 minuten van de Rus. Doordat Ayrat Mardeev van een duin kukelde schuift de Argentijn daarmee terug de top3 in, achter Nikolaev en Loprais. De Tsjech werd vandaag derde in de kleine Tatra Jamal, die beter door de duinen komt dan zijn frontstuurneefje met Martin Kolomy aan het stuur. Toch slaagt Kolomy erin nergens echt vast te lopen en op 11 minuten zit hij nog binnen schootsafstand.


© unosanrafael.com.ar

Ton van Genugten was opnieuw de snelste NL’er als vijfde. Door een paar foutjes met de bandenspanning bleef de man uit Eersel een paar keer steken, maar hij kwam snel weer weg en met 20 minuten tijdverlies is dat best netjes. Martin vd Brink had wat meer problemen, de Harskamper reed de Renault tot aan zijn buik vast in het zand en kon niet meer voor of achteruit. “Dat heeft ons een halfuur gekost.” Dat vertaalde zich naar een achtste tijd aan de finish, achter de MAZ-trucks van Visnevksi en Viazovich, die met Vasilevski een van hun pionnen kwijtraakten (ook tot aan de assen in het zand). Assistens Janus van Kasteren kwam prima door de duinen als 13e, net achter Maurik vd Heuvel, die in de Scania als 12e geklokt werd. Een flink schrikmoment was er voor Arthur Ardavikus, die een top van een duin niet haalde en als een onhoudbare Juggernaut weer terugrolde, waarbij hij een gestrande Toyota platwalste waar gelukkig niemand in zat. De Kazak kwam uiteindelijk als 15e in het bivak op anderhalf uur van Nikolaev.

Stand trucks:
1. E. Nikolaev
2. A. Loprais op 5m38s
3. F. Villagra op 9m33s
4. M. Kolomy op 13m07s
5. T. van Genugten op 20m50
6. M. vd Brink op 27m40

De volgende etappe gaat van Pisco naar San Juan de Marco. Motoren en quads maken in de special een omweg van 15 km door een canyon. De special stage begint meteen vanuit het vertrek en is 296km lang.Alles weten over Formule 1 in 2018?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.