koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
Dakar 2018: de afrekening - Trucks

De strijd bij de vrachtwagens in Dakar was gek genoeg de spannendste sinds de laatste jaren. In de 13e etappe kwam het tot een laatste strijd tussen Kamaz en Iveco, die helaas al in de neutralisatie was beslist.

Federico Villagra opende de rit net zoals Bernard ten Brinke, als snelste. Maar op hetzelfde punt waar ook Stephane Peterhansel lang had stilgestaan kwam ook de Iveco in de problemen. De Argentijn kon niet harder rijden dan 50 km/h omdat de versnellingsbak stuk was. Met meerdere uren achterstand kwam hij daar nog wel aan, maar daar werd besloten dat verder rijden niet mogelijk was. Eduard Nikolaev daverde in het eerste deel van de proef door de etappe heen, maar toen doorkwam dat Villagra was uitgevallen ging hij iets minder risico nemen, zodat Ayrat Mardeev nog in het slot 50 seconden terugpakte voor de etappezege.


“Unstoppable” Kamaz wint het vrachtwagenklassement voor de 15 keer! Поздравляю! © ole.com.ar

Ton van Genugten leek op dat moment nog op koers voor een podium, maar toen ging de stuurpomp van de Iveco stuk en moest monteur Bernard der Kinderen op de stuurtunnel gaan zitten om Ton te helpen om het stuur rond te draaien. De man uit Eersel stuurde met heel veel moeite als 19e en laatste het bivak binnen op vier uur van de Kamazki’s. Grote profiteur in het geheel was Sergei Viazovich. De Witrus deed geen gekke dingen, stuurde zijn MAZ als vierde naar de finish op 27 minuten van Mardeev en steeg naar de 2e plaats in het klassement. Ook Teruhito Sugawara en Arthur Ardavikus stegen door alles nog een plaats en kwamen op de voorlaatste dag nog de top5 binnen. Beste NL’er in de slijtageslag werd Maurik vd Heuvel als 11e, Gert Huzink kwam als 13e aan.

Vierde zege “TonTrans” spoelt de slechte smaak van #13 weg

Op de laatste dag ging Van Genugten er nog eens voor zitten en knokte met Martin Macik om de laatste zege. Voor Van Genugten ging het om de eer, maar voor Macik stond er nog een plaats in de Top5 op het spel. Sugawara had in de laatste rit nog een voorsprong van 3 minuten, maar de laatste rit was meer naar de smaak van de zwaardere Liaz van Macik. De Tsjech had ook de snelste tijd bij de eerste twee WP’s maar aan de finish bleek Van Genugten 11 seconden sneller te zijn geweest en pakte daarmee de vierde dagzege in Dakar 2018. Nikolaev nam geen risico’s en reed als 4e de race uit, hij pakte daarmee de 15e Dakarzege voor Kamaz en wint de rally tevens voor de vierde keer. Voor MAZ scoort Viazovich de eerste podiumplaats als 2e en Mardeev kwam op de derde plek terecht.

Macik werd dus tweede in de laatste rit, maar omdat Sugawara nog een kwartier verloor met een lekke band, kwam de Tsjech inderdaad op de gewenste vijfde plaats terecht achter Arthur Ardavikus: Oost Europa pakt dus de complete top5. Huzink reed de 14e rit als 5e uit, Vd Heuvel moest ook een lekke band wisselen en kwam als 15e binnen. Ook voor de twee Nl’se truckers was er nog onverwacht winst in het klassement, want de Tatra van Martin Kolomy kwam met pech te staan en verloor nog eens 2 uur en 23 minuten, waardoor hij uit de top10 viel. Gert Huzink is dit jaar de beste Nl’er als zevende, Van Genugten is achtste en Vd Heuvel eindigt de rally als tiende.


Belgen Serge Bruynkens (4e naast Ardavikus) en Peter Willemsen (8e naast Ton van Genugten) © autosportnieuws.be

Eindstand trucks:
1. E. Nikolaev
2. S. Viazovich op 3u57m
3. A. Mardeev op 5u22m
4. A. Ardavikus op 6u38m
5.M. Macik op 7u58m

Nederlanders:
7. Gert Huzink op 9u12m
8. Ton van Genugten op 9u24m
9. Maurik vd Heuvel op 9u55m

Complimenten aan Marc Coma voor de zwaarste dakar in jaren

Qua parcours was dit een heel zware Dakar, zo niet de zwaarste in jaren. Heeft Gerard de Rooy er dan wel goed aan gedaan de rally te laten schieten voor de Afrika race? Hoewel de rally inderdaad de traditionele landen opzocht (Marokko, Mauretanië, Senegal) was het parcours vooral in de eerste week zeer in het voordeel van de auto’s en buggy’s met snelle etappes zonder veel duinen. Juist iets waarvoor De Rooy uit Zuid Amerika was weggebleven. Stiekem hoop ik net als Dmitry Sotnikov eerder bij RTL GP dat De Rooy volgend jaar weer in Zuid Amerika aan het vertrek staat. Peru is prima in staat gebleken om de rally een uitdagend parcours voor te schotelen en hoewel er opnieuw twee keer moest worden ingegrepen door zware regenval in Argentinië, liep het niet zo de spuigaten uit als in 2017. Het hangt een beetje af van het parcours van volgend jaar. Als Peru er weer bij is zie ik het zonnig, krijgen we opnieuw zulke etappes als in 2017, kan Gerard opnieuw Villagra en Van Genugten afvaardigen en zelf in Afrika vakantie gaan vieren, we wachten met spanning af.

Bron tekst: i.s.m Autosportnieuws.beAlles weten over Formule 1 in 2018?
Hier, op GPPits.net lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!
F1 nieuws

GP Pits Magazine
.