Ronde zeven in het wereldkampioenschap Formule1 werd verreden in Indianapolis, de thuisbasis van de Amerikaanse motorsport en sedert 2000 ook de basis van de Amerikaanse Grand Prix, al weten de Amerikanen dat na acht edities nog altijd niet… Amper een maand na de zeer druk bezochte, legendarische en immer spannende Indy500 race wordt al jarenlang de Grand Prix van Amerika verreden, maar opmerkelijk genoeg weten de Verenigde Statisten de weg slechts eenmaal per jaar naar Indy te vinden en wordt er geen enkele aandacht geschonken aan de race in het F1 kampioenschap die op diezelfde historische rij steentjes wordt verreden. Weliswaar is het Grand Prix circuit wel even iets anders dan de oval, maar toch, beide series jagen op volle snelheid over de brickyard. Beiden in een andere rijrichting, maar toch, ze jakkeren wel over de keitjes die nog altijd bij start/finish liggen en knorren daarna door het “infield”. Het bochtige binnengedeelte van het circuit dat uitsluitend gebruikt wordt door de heren F1 coureurs en wat door de Indyracers wordt gemeden als de pest.
Indycars zijn gebouwd voor een continue maximaal openstaande gasklep en plankgas bochten doorrammen die zover hellen dat de wagen als vanzelf de bocht neemt. Een lichte stuurbeweging is afdoende om met 350 km/u in de betonnen muur terecht te komen, zo bleek afgelopen Indy500 weer meermaals.

Ditmaal bleef in de Formule1 de heer Schumacher (de junior uitgave dan) eens wel uit de muur, in tegenstelling tot een aantal voorgaande edities op de brickyard. In voorgaande jaren kletterde Ralf zijn Toyota spectaculair in de betonnen wand en creëerde daarmee indirect de meest legendarische GP ooit. OK, men zegt dat het aan Michelin lag, maar Ralf was toch de stuurman die de achterzijde van zijn bolide op de minst handige wijze in aanraking liet komen met de geleidende muur langs de buitenkant van de baan.
Met dergelijke acties op Indy in het verschiet is het toch keer na keer weer een vreemde gewaarwording als je de tegenvallende bezoekersaantallen ziet. De enorme tribunes langs de gigantische ovale asfaltbaan blijven leeg als de F1 acte de présence geeft.De Verenigde Statistici zouden toch uit hun statistieken duidelijk moeten kunnen aflezen dat op Indianapolis altijd de meest bijzonderste GP’s verreden zijn, denk eens terug aan de race die door Barrichello gewonnen werd doordat ene Michael S. hem op start/finish voorbij liet en de legendarische drieteamsrace (niet te verwarren met een dreamteamrace) en een Amerikaanse deelnemer met de wel heel toepasselijke naam Speed!

Aangezien onze grote kleine vriend, Bernie Ecclestone, ook baalt van de lage inkomsten – uhh, ik bedoel natuurlijk lage bezoekersaantallen – heeft hij al gedreigd het contract met de Indianapolis Motorspeedway niet te verlengen na afloop. En die afloop is zeer aanstaande. De jongste editie was de laatste die binnen de contractduur viel en dus zal er spoedig sprake zijn van nieuwe onderhandelingen om het evenement te continueren.
Slim als Ecclestone is, heeft hij zichzelf met zijn negatieve opmerkingen over de baan, organisatie en promotie een uitstekende onderhandelinsgpositie verschaft ten op zichte van de circuit directie en racepromotor. Niet voor niets is de kleine excentrieke Brit opgeklommen van monteur in een F1 team tot eigenaar van de gehele raceserie, aandeelhouder in een aantal circuits en rijkste man van het Europese continent!
En President Bush maar zeggen dat hij de machtigste man op aarde is. Ziet ie toch zijn landgenoot Bill Gates even over het hoofd en houdt geen rekening met dat kereltje van Ecclestone! Gates heeft de wereld écht in z’n greep, iedereen gebruikt XP en is richting Vista aan het evolueren. Zelfs de huidige F1 bolides zullen binnenkort wel worden voorzien van een Vistaversie zodat de data allemaal op de beste manier verwerkt kan worden.
Dan hoop ik wel dat ze er ook bij Spyker rekening mee houden dat er minimaal 2 GB werkgeheugen beschikbaar moet zijn om überhaupt de wagen nog te kunnen starten, anders loopt ie al vast bij het aanzwengelen en heb je daar Albers niet eens meer voor nodig…

Bij McLaren zullen ze er weinig hinder van hebben dat Vista zijn intrede zal doen in de cockpit. Met Hamilton aan het stuur maakt het niets uit, hij racet alsof hij de laatste versie Microsoft Race Simulator bestuurd vanuit zijn luie stoel in het Engelse Stevenage, waar hij vandaan komt. Die man heeft nog geen fout gemaakt, als je het mij vraagt! Wel weer jammer dat hij zo goed is dat er geen eens strijd is rond zijn wagen, hij stapt op zondagmiddag in zijn Mac, toert iets meer dan 300 kilometer met een gemiddelde snelheid van 200 km/u en stapt even fris weer uit zijn Mac om een bekertje op te halen. Een race van Lewis lijkt op een 1,5 uur durende computerracesimulatie in plaats van een loodzware en uiterst competitieve strijd!

En niet alleen de lichamelijke gesteldheid van Lewis duidt op sléchts een simulatie, ook de start- en finishposities dringen dat beeld aan mij op. Er gebeurd nagenoeg niets meer op de baan, in slagorde starten de McLarens en Ferrari’s en in diezelfde slagorde komen ze over de streep.

Nee, dan de Indy500. Gekenmerkt door strijd alom! Wielen vliegen in het rond, brokstukken verpakt in vuurballen klimmen in de hekken en vleugels vliegen vrolijk voorbij…! Wat Kubica in Canada mogelijk bewees te kunnen is de realiteit van de brickyard. Helaas slechts eenmaal per jaar, tijdens de Indy500…

Veritas, 21.06.07

By peter