Dit seizoen heb ik nog geen wedstrijd gezien waarin meer inhaalacties werden vertoond dan de zojuist verreden laatste Franse Grand Prix. Niet dat er zo verschrikkelijk veel actie op de baan was waar inhalen bijna als onmogelijk wordt beschouwd, niet dat Alonso zo vaak een tegenstander echt voorbij wist te steken. Nee allerminst! Alonso probeerde vooral veel, hulde aan de Spanjaard voor de moeite die hij nam er een race van te maken! Beetje jammer alleen dat hij bij McLaren vergeten schijnt te zijn wat de beste kant is om iemand de loef af te steken…

Buitenom is de mooiste manier om het te doen, voor schoonheid zou Alonso een ruime voldoende hebben kunnen scoren. Voor geslaagde acties blijft de score echter op een hele schamele twee staan. Buitenom is niet de manier om het te doen, binnendoor Fernando, de kortste weg nemen en zo de ander dwingen achter je aan te sluiten. Moet een schrijver zonder enige race-ervaring jou nu uitleggen hoe dat eigenlijk werkt, dat inhalen?
Zoals gezegd, als het zou lukken is het lekker punten binnentikken voor schoonheid van de acties, maar helaas Fernando, ook die punten gaan je neus voorbij! De McLaren is niet de wagen waarmee je op Suzuka in de 130R de legendarische actie op Michael Schumacher buitenom kon plegen, dat was een Renault.

Het Renault dat overigens dit jaar alleen nog maar kan dromen van die magistrale inhaalacties van weleer. Kovalainen maakte zichzelf vandaag net zo min onsterfelijk als Fisichella in zijn hele carrière al doet, de getalenteerde Fin werd achterstevoren gezet in de eerste ronde en bleef de rest van de race meetoeren als veldvulling. Helaas kon de Franse stal voor thuispubliek weinig betekenen, al wist de Romein wel een paar puntjes binnen te hengelen.

Nee, voor onsterfelijkheid moeten we naar de achterste geledingen van de grid gaan. De oranjemannen van Spyker, daar maakte men nog een beetje spektakel mee.
Sutil en Albers kwamen tegelijk binnen voor een stop, niet echt handig als je maar 1 brug en 1 smeerkuil in je garage hebt. De oplossing werd gevonden in het “in de wacht zetten” van Albers. Hij parkeerde tegenstribbelend zijn Spyker buiten en wachtte, trappelend van ongeduld, zijn beurt af om nieuwe bandjes, een paar liter peut en een zakje autodrop te halen. Na enkele seconden wachten kon Albers worden bediend zoals het hoort, slang erin, banden eraf, nieuwe banden erop, wegrijden, slang eruit… Oeps, hier ging iets mis! Foutje in de volgorde…
Albers treft hier geen enkele blaam. Sinds hij een demo deed met zijn Spyker tegen de F16 van Kapitein vlieger Ralph “Sheik” Aarts deed en die hem vertelde over tanken tijdens een vlucht, kan Chris dat concept niet meer uit het hoofd zetten. Dat zou dé oplossing zijn voor Spyker om niet zo veel tijd te verliezen op de kop van het veld. Een 7-stop strategie wordt mogelijk als je tankt zonder te stoppen. Dezer actie van Albers was gewoon een poging om een vliegende tankstop te doen, kon hij weten dat het een vliegende tankslang zou worden…

Gevolg van Chris z’n actie? Een enorme hoeveelheid inhaalacties! Het hele veld kwam hem nog zeker 40 keer voorbij… En mocht u die ene échte inhaalactie die er vandaag plaatsvond gemist hebben, geen nood. De Franse regie besteedde zeker een uur van de anderhalf uur durende uitzending aan herhalingen van de inhaalacties. Kortom, een race om nooit meer te vergeten. Een race waarin ik nog nooit meer inhaalacties heb gezien, in de herhaling vooral, dat wel.

Wat ben ik blij dat Frankrijk niet zal terugkeren op de racekalender!

Veritas, 01.07.07

By peter