Daar waar de wereld bol staat van de verhalen over de sterke optredens van de eerste gekleurde F1 coureur ooit, McLaren rookie Lewis Hamilton, wordt er maar weinig geschreeuwd over de zeker niet voor hem onderdoende Champcar World Series rookie van het Minardi Team USA, de Nederlander Robert Doornbos.

En ja, u leest het helemaal goed. De geboren Rotterdammer is verbonden aan het befaamde F1 achterhoede team van Minardi! En ja, u leest het goed, de sympathieke Nederlander doet toch niet onder voor Hamilton! Ja, u weet het al hè? U verwacht nu weer een verhaal over een rijder met talent en een auto zonder potentie, waardoor de rijder niet uit de verf komt. U verwacht een verhaal ter verdediging van Robert Doornbos die niet kan presteren doordat hij wordt tegengehouden door onwillige chassis en te slappe motoren. Maar u zit er faliekant naast dit keer! Hier absoluut geen oud Verstappen- of hedendaags Albers-verhalen!
Hier gewoon even alle eer aan de man die bij Red Bull nog steeds op de loonlijst staat en officieel nog altijd de derde man van het team is, al laat hij zich nog maar zelfden in de F1 paddock zien.

Robert is veel te druk om zich op dit moment met de inhoudelijk weinig boeiende taak van derde wiel aan de Red Bull strijdwagen bezig te houden. In Amerika wordt er veel meer van hem verwacht, daar ligt eeuwige roem in het verschiet! Zes wedstrijden heeft hij er inmiddels al weer op zitten in de Champcar World Series, zes raceweekends met gigantisch succes!
Wie was ook al weer de criticus die bij het F1 debuut van Doornbos zei: “Die jongen heeft maar 1 F3000 wedstrijd gewonnen, uitsluitend dakzij de regen, wat doet hij in de F1?” Ik hoor die critici inmiddels niet meer, Robert snoerde ze definitief de mond door prestaties neer te zetten die ongekend zijn, fenomenaal. En toch hoor ik niemand juichen over de verrichtingen van de rustige en coole vaderlander.

De wereld is gefixeerd op het fenomeen Hamilton, de nieuwe Schumacher, de nagel aan de Spaanse doodskist, de man die F1 naar z’n hand zet, de beoogd kampioen en de man die Schumacher uit de recordboeken kan rijden. De man die McLaren terugbracht naar de top, de jonge Brit die de eer van het eiland voor de Nederlandse kust zal redden.
Dat die jongen een bijzonder talent bezit, dat mag duidelijk zijn. Wie debuteerde er met zeven podia, waarvan slechts eenmaal een derde plaats en twee overwinningen? Niemand liet ooit zoiets zien. Zelfs een fenomenale rijder als Jacques Villeneuve kon bij zijn debuut in 1996 niet zo imponeren. De Canadese racetelg won bijna het kampioenschap, maar maakte niet zó‘n spetterend debuut. Ook de tweede generatie Hill kon niet zó indrukwekkend aan de F1 beginnen. Damon werd pas echt opgemerkt toen hij in 1996 tegen Villeneuve in het strijdperk stond en ternauwernood de titel veroverde.
Zelfs de alom geprezen en in Italië en Duitsland vereerde Michael Schumacher liet niet zó‘n indruk achter na zijn debuut. Al merkte de grote Falafel Briatore de Duitser wel gelijk op en kaapte hem weg bij Eddie Jordan.

OK, toegegeven: Hamilton is indrukwekkend bezig. Een briljante rijder die iedere kwalificatie die hierboven genoemd is waard is. Maar waar zijn de verhalen over de Nederlander die de nagel is aan de Franse doodskist van Bourdais, de drievoudig (record) kampioen van de Champcars?
Wie spreekt er op dit moment van de legende in de maak die zowel de Champcar titel als rookie zal pakken, als volgend jaar op de F1 ladder zijn ster zal doen schitteren? Wie heeft het over de Nederlandse F1 rijder die nu de Amerikaanse titel van Bourdais zal afnemen en volgend jaar in het A-team zal instappen, terwijl Bourdais in het B-team zal plaatsnemen om het gezamenlijk tegen de regerend kampioen Hamilton op te nemen?
Inderdaad niemand. En niemand rept meer van de Minardi achterhoedeperikelen in F1. Niemand durft meer zeggen dat Stoddard een hobbyist en een dromer is. Hij ligt op titelkoers en zal de Minardi naam laten schitteren!

Daar waar de wereld bol staat van de verhalen over McLaren rookie, Lewis Hamilton, wordt er maar weinig geschreven over de Champcar rookiekampoen 2007 van het Minardi Team USA, de Nederlander Robert Doornbos!

Veritas, 25.06.07

By peter