Dat Michael Schumacher in Maleisi� ook de tweede Grand Prix van het seizoen won, kon voor kennisgeving worden aangenomen. Dat Juan Pablo Montoya tweede werd in de Williams BMW en Ferrari van een nieuwe dubbelslag afhield, was een hoopgevend lichtpunt voor de rest van het seizoen.

Dat Jenson Button (BAR-Honda) voor het eerst in zijn bestaan als F1 rijder op het podium landde was meer dan een aangename verrassing. Dat was bijna een sensatie. Button werd na afloop bij de huldiging gedoopt met champagne. Hij was in extase. “Dit is niet te geloven”, stamelde de jonge Brit. “Het is natuurlijk nog niet de top waar we naar toe willen, maar wel een grote stap in de goede richting.”

Zesvoudig wereldkampioen Schumacher schreef op het circuit van Sepang de 72e zege in zijn carri�re bij. Hij droeg die op aan zoon Mick, die zondag zijn vijfde verjaardag vierde. De Duitser startte van pole position, liet Mark Webber – voor het eerst op de eerste rij – daar achter en leidde tot het einde. Toch was Ferrari zondag in de vochtige Maleisische hitte minder dominant dan bij de seizoensopening in Australi�. Het verschil met de Colombiaan Montoya was uiteindelijk ruim vijf seconden.

Bovendien moest Rubens Barichello, de andere Ferrari rijder, Button voorrang verlenen. Daarbij dient te worden aangetekend dat de Braziliaan in de tweede ronde achterstevoren kwam te staan na een slip. Hij werkte zich vervolgens knap naar voren.

Schumacher greep deze feiten, geheel in stijl, aan te waarschuwen voor al te vroeg juichen. Hij wil de concurrentie nog lang niet afschrijven. “Dit is pas de tweede race van de achttien. Er komen er nog zestien. Ik heb 20 punten in de pocket en dat is meer dan vorig jaar om deze tijd, maar relaxed is absoluut een verkeerd woord in de beschrijving. Ik stond voortdurend onder druk.”

Dat begon al voor de start, toen een plotselinge bui het asfalt spekglad maakte. Webber was het belangrijkste slachtoffer. De Jaguar-coureur was erg slecht weg en viel in een oogwenk terug naar de veertiende plaats. Dat was het begin van een nachtmerriescenario. De Australi�r reed in de vijfde ronde een band aan flarden en kreeg tot overmaat van ramp een “drive-through” straf wegens te hard rijden in de pitlane. In de 25e ronde vloog hij definitief van de baan.

De regen zorgde niet voor afkoeling. “Het was nog altijd heet genoeg om er een zware beproeving van te maken”, beaamde de 35-jarige Schumacher, op jacht naar een ongekende zevende wereldtitel. “Maar het is ook waar dat de Ferrari altijd snel genoeg is op het moment dat ik echt snel moet zijn.”

De grootste verliezer was Kimi R�ikk�nen, de winnaar van vorig jaar. De McLaren Mercedes van de Fin gaf er in de 41e ronde de brui aan. Dat overkwam hem in Australi� ook al. Ralf Schumacher haalde de finish eveneens niet. Hij kreeg halverwege de race motorpech.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter