Onder de vele regelwijzigingen voor dit seizoen, hoort ook een nieuwe richtlijn over het gebruik van banden. Zoals gekend, moet een rijder de tweede kwalificatiesessie �n de volledig race uitrijden met ��n setje banden, tenzij het te gevaarlijk wordt om met een bepaalde band door te rijden, en dan mag enkel die band vervangen worden.

Bridgestone-bandenVolgens de motorsportmanager van Bridgestone, Hirohide Hamashima, kan dit leiden tot problemen, gedurende het seizoen. Hij heeft het vooral over de maximale breedte van het loopvlak van de banden. Deze regel veroorzaakte voordien al problemen. Wie herinnert zich nog het gedoe rond de Michelins in 2003, toen de Franse bandenproducent met een nieuw ontwerp van voorbanden op de proppen moest komen, omdat de toenmalige band te breed was? Tijdens de metingen voor de race was er echter niks mis, maar tijdens de race werd de band breder, zodat het niet meer regulair was.

Hamashima beweert dat het langdurige gebruik van de banden in dit seizoen, per ongeluk zou kunnen leiden tot een verbreding, en dus overschrijding van de grens van 270mm (de banden worden tegenwoordig trouwens alleen na de race gemeten). “Het deed me denken aan enkele gebeurtenissen vorig jaar (2003, nvdr.), ook al weten we dat de breedte de 270mm niet mag overschrijden, of ze nu nagekeken wordt of niet.”

Ik heb het niet alleen over de piloot, maar ook over onszelf. We besteden hier speciale aandacht aan, en dit jaar zal het zeer, zeer zwaar worden op dit gebied.”

Dit is ook nog niet het enige waarover Hamashima zijn bedenkingen heeft. Want wanneer mag een rijder nu eigenlijk een band laten vervangen? “Je mag banden vervangen als het te gevaarlijk wordt om ermee verder te rijden, maar wat is de definitie van te gevaarlijk?” aldus Hamashima. “En wat als een rijder voelt dat er iets mis is met de banden, een pitstop maakt om te wisselen, maar er niks mis blijkt te zijn na een controle? We hebben hierop nog geen antwoord gekregen (van de FIA), en ik veronderstel dat we ermee te zullen moeten afrekenen als er iets gebeurt tijdens een raceweekend.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter