Wat doet een mens na een Formule1 team uit de nood hebben geholpen? Even rustig achteruit liggen? Jezelf op de rug kloppen en zeggen: Goed gedaan? Dietrich Mateschitz – voor wie de afgelopen dagen op de planeet Xanadu leefde: de baas van Red Bull – heeft wat energie te veel en wil nu ook de GP van Oostenrijk terug op de kalender plaatsen.

Mateschitz, zelf een Oostenrijker, heeft daar ook wat geld voor over. Hij is naar verluid een goede 170 miljoen Euro in de A1 Ring en omgeving aan het pompen. Het circuit wordt helemaal up to date gebracht, verder komt er ook nog een technologische school, een vijf sterren hotel, en krijgt de lokale luchthaven ook een opknapbeurt. Dit alles zou tegen 2006 moeten klaar zijn.

Hoe re�el is dit bericht? Wel, als we erbij vertellen dat de regering van Steiermark niet alleen hun deel van het geld al opzij heeft gezet, de nodige vergunningen heeft afgeleverd, maar ook nog eens de 18 boerderijen die in de buurt liggen wil opkopen om geen ruzie te krijgen met de buren. Dan moet het vrij duidelijk zijn dat het Dietrich vrij menens is. Volgens sommige mensen wil Mateschitz 300 dagen per jaar iets laten doorgaan op de A1 Ring. En een Formule1 GP zou een mooie aanvulling zijn.

Maar – en je wist dat het allemaal te goed klonk om waar te zijn – er is een kink in de kabel. Om alles op tijd klaar te krijgen moet een groot deel van de afbraakwerken voor het begin van de winter klaar zijn. De lokale Rastburg familie, al generaties lang de invloedrijkste familie van de streek, ziet al dat lawaai niet zitten. Ze vrezen dat het constante gehamer de natuurlijke habitat van het hert zal verstoren, waardoor het wel eens andere oorden zou kunnen opzoeken. De familie is ook eigenaar van een stuk land in de buurt van het circuit, maar dat zal weinig met de klacht te maken hebben. Tenslotte is het welzijn van een dier belangrijker dan de rust en stilte op je landgoed.

Omdat de Rastburgers een offici�le vraag hebben ingediend zijn alle nodige bouwvergunningen opgeschort en liggen de werken dus stil. De bureaucratie leert ons dat door die vraag de werken wel eens 2 maanden zouden kunnen stil liggen. En over twee maanden is het winter…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter