Het is 10 jaar geleden dat Magic stierf, tien jaar geleden stierf de Formule 1 ook een beetje, de veiligheid is in de afgelopen 10 jaar drastisch verbetert, ga zo maar door… . Tien jaar, is de afgelopen weken h�t getal geweest wat het meest gezegd is maar velen vergeten dat Roland Ratzenberger, vandaag exact tien jaar geleden om 14u 30 het leven liet op het circuit van Imola in Itali�. Hij werd geboren op 4 juli 1960 in Salzburg, Oostenrijk.
De 33-jarige piloot stierf toen hij de controle verloor over zijn MTV Simtek-Ford in de Villeneuve-bocht, door een afgebroken voorvleugel. Roland had bij aanvang van het seizoen een 5-jarig contract getekend, zijn eerste �chte wedstrijd (in Brazili� had hij zich niet kunnen qualificeren door technische problemen met de auto) constant uitgereden en begon aan een beloftevolle carriere op het hoogste niveau van de autosport.
Ratzenberger’s dood veroorzaakte een schokgolf in de sport, 12 jaar geen dode in een F1-weekend gehad, het dodelijk ongeval van Ayrton Senna Da Silva een kleine 24u na Roland’s zou zijn dood overschaduwen. Automatisch heeft de dood van een coureur tot effect dat iedereen begint te mijmeren over wat een goede kerel het wel was en wordt hij traditioneel tot held benoemd. Maar wat de Oostenrijker verschillend heeft met vele anderen is het respect dat hij had voor collega’s en fans van hem. Zelfs toen hij nog leefde had niemand een slecht woord te vertellen over Roland.

Fotograaf Keith Sutton kan zich Roland nog perfect voor de geest halen tijdens een fotoreportage in Northamptonshire in 1986:

“Wat onmiddelijk duidelijk was was dat hij zin in het leven had. Hij had ook een fantastisch gevoel voor humor en het was tof om bij hem te zijn en tijd door te brengen. Roland was iemand waar je er niets aan kon doen om er vrienden mee te zijn en daardoor had ik een vriend voor het leven gemaakt.
Zijn talenten zouden waarschijnlijk niet zo ver reiken dan deze van Ayrton, die we ook kwijtraakten dat weekend, maar ik vindt dat zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen voor de sport waar hij van hield de gelijke was van iedereen in de paddock.”

Nick Wirth, Roland’s baas bij Simtek:

“Hij stond bovenaan de lijst als je uit ging om iets te drinken. Hij had h��l veel zelfvertrouwen maar hij was niet arrogant en stond met beide voeten op de grond. Het was gewoon een super geweldige kerel.”

FIA president Max Mosley die aanwezig was op Roland zijn begrafenis, liever dan de dag voorafgaand de begrafenis van Ayrton in Brazili�, vertelde:

 

 

“Hij was zo een prachtig persoon… !!
Wat ook bewonderingswaardig was hoe zijn familie, die eerst helemaal ontroostbaar was door het plotse overlijden, volledig accepteerden dat hij gestorven was toen hij iets graag deed. En ze gingen niemand met de vinger wijzen ofzo.”

Kortom het was een bewonderingswaardig man die in het jaar dat hij 34 werd doordrong tot het selecte clubje van F1-piloten. En dit op een leeftijd waarop menig ander coureur de hoop op zou gegeven hebben.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter