Toen ik zaterdag de beelden van het incident tussen Alonso en Hamilton zag, hoopte ik dat Alonso een gepaste straf gepresenteerd zou krijgen van de FIA. De Spanjaard heeft zijn teamgenoot duidelijk met opzet opgehouden (of hij dat uit eigen beweging deed of op commando van het team, doet hier nog niet ter zake) en dat is tegen de regels.

Inconsequentie
Het incident is te vergelijken met de kwalificatie voor de Grote Prijs van Monaco in 2006, waar Michael Schumacher zijn wagen parkeerde in de laatste bocht en er zo voor zorgde dat de anderen geen snelle ronde meer konden afwerken: de Monegaskische straten zijn zo smal dat het bijna onmogelijk is om snel voorbij een stilstaande wagen te komen en bovendien is dat onder gele vlag ook nog eens verboden.

Schumacher werd als straf helemaal achteraan op de startgrid gezet door de stewards. Deze straf zou dus voor Alonso ook op zijn plaats geweest zijn. De overtreding was namelijk dezelfde: het opzettelijk ophouden van een andere rijder op zo’n manier dat die geen snelle ronde meer kan afwerken. Dat Alonso slechts vijf plaatsen achteruit moest, was dus alweer een inconsequentie die de FIA op haar palmares mag schrijven.

Uitschuiver
De grootste misstap moet echter nog komen. De stewards vonden het ook nodig om McLaren te straffen. In het kort was dit de uitleg van McLaren: Fernando werd 20 seconden in de pits gehouden (door de lollipopman) om er zeker van te zijn dat hij niet zou buitenkomen tussen het verkeer. McLaren heeft volgens de officiële verklaring van de stweards geen uitleg gegeven voor die 10 seconden waarin Alonso nog bleef staan terwijl de lollipop omhoog was.

Als Alonso dus de instructies van het team had gevolgd en gewoon was doorgereden als de lollipop omhoog ging, was er geen probleem geweest voor Hamilton: het waren die 10 seconden die het verschil hebben gemaakt. Dit op zich is al reden genoeg om McLaren buiten schot te houden en Alonso alle schuld te geven.

Toch hebben de stewards daar anders over beslist. Ze aanvaardden de uitleg van McLaren namelijk niet dat ze Alonso 20 seconden in de pits wilden houden om verkeer te vermijden, omdat alleen Kimi Räikkönen op de baan was toen hij buiten kwam. Echter, op het moment dat Alonso naar binnen kwam, waren er meer rijders op het circuit. Omdat zij ook een pitstop maakten, vormden ze geen hinder meer, maar indien ze waren doorgereden, was dit een potentieel gevaar en dus genoeg om Alonso even langer binnen te houden.

Verder werd het argument geopperd dat het verhaal over verkeer niet waar kon zijn omdat Alonso dan nog uitgerekend net voor Räikkönen buiten kwam. Maar dit argument gaat ook niet op, omdat dit enkel en alleen kwam omdat Alonso zelf 10 seconden langer heeft gewacht. Als hij was doorgereden op het moment dat de lollipop omhoog ging, zoals McLaren wou, dan was hij ver voor Räikkönen op de baan gekomen.

Kortom, als Alonso de orders van McLaren had gevolgd om door te rijden op het moment dat de lollipop omhoog kwam, orders die perfect acceptabel zijn omdat ze geen invloed hebben op de kansen van Lewis Hamilton, dan was alles in orde geweest. McLaren treft in deze zaak geen enkele schuld.

Invloed van buitenaf
Wat ook interessant was om te lezen, was het argument dat sommigen aanvoerden dat de straf een compensatie was voor andere dingen. Het gaat hier natuurlijk over de (voorlopige) vrijspraak van McLaren in het spionageschandaal dat de F1 nu al maanden in haar greep houdt. Hierover kunnen we in feite kort zijn. Ten eerste, de spionagezaak is nog aan de gang, er is nog geen definitieve uitspraak. Ten tweeede, verschillende zaken verdienen een verschillende behandeling en een onafhankelijk oordeel. Als McLaren wordt vrijgesproken in een spionagezaak, dan is het niet aan de stewards van de GP van Hongarije om dat onrechtstreeks te overrulen door een vonnis als dit. Een grote zaak als Stepneygate (afschuwelijke naam trouwens) wordt beslist door één of andere hoge commissie van de FIA. Stewards van een Grote Prijs mogen daar niet door beïnvloed worden. Worden ze wel beïnvloed, dan zijn ze incompetent om hun job uit te voeren.

Ten slotte wordt de uitspraak van de stewards pas helemaal interessant als je de tussenstand in het constructeurskampioenschap in achting neemt. McLaren stond en staat stevig aan de leiding in het klassement. Het is in het belang van de FIA en Bernie Ecclestone om het seizoen zo lang mogelijk spannend te houden, anders dalen de kijkcijfers. De inkomsten van de tv-gelden hangen immers nog altijd af van wat de tv-stations ervoor willen geven. Een saai seizoen maakt een F1-race minder gegeerd bij de tv-zenders en kan er dus voor zorgen dat Ecclestone en de FIA in de komende jaren minder kunnen verdienen. Elk excuus om vooraan een strijd te creëren is dan goed genoeg, dus beslissen de stewards om eens iets nieuws te doen door zulke straf te verzinnen voor het leidende team.

Om het nog eens in het kort op te sommen: Alonso is te weinig gestraft voor wat hij volgens de stewards gedaan heeft. De straf van McLaren is onterecht en in veel opzichten te controversieel om geloofwaardig te zijn. Alles bij mekaar hebben de stewards van de Grote Prijs een mal figuur geslagen. De geloofwaardigheid van de FIA – of wat daar nog van overbleef – is alweer een beetje afgebrokkeld.