koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP VERENIGDE STATEN: Preview

PREVIEW
Grand Prix van Amerika 2018, Circuit of the America’s, Austin (TX) USA

KAMPIOENSCHAP

Het is alweer een tijdje geleden dat Lewis Hamilton wereldkampioen werd. Bijna een jaar. 29 oktober 2017, Mexico.

Weet u nog wie die Grand Prix won? Want het feestje van Lewis, die als negende (!) fisnishte loog er niet om. Hijrende met vlag en wimpel het hele stadion door. De winnaar van de Grand Prix van Mexico 2017 stond erbij op het podium en keek ernaar. Geen Lewis op het podium? Dan wordt de rest van het circuit het podium voor Lewis Hamilton! En zo stond Max Verstappen er een beetje voor spek en bonen bij op het echte podium. Voor de derde keer winnaar van een Grand Prix en dan net de pech hebben dat carrièrefeestvierder Hamilton zijn ding doet. Tsja. Maar het was voor veel fans van Verstappen toch ook feest. Hij was vorig jaar soeverein daar in Mexico.

Enfin, waar het om gaat: Als Hamilton zondag wint én Vetel wordt niet tweede dan is Lewis alweer de wereldkampioen. Boem. Het kan zondag zomaar gebeuren. Dan is de spanning er wel af, al weet je zeker dat Bottas ergens een grand prix gaat winnen, als het hem lukt dan….  Want ja, Mexico en Brazilië zijn wel pittige baantjes. Misschien Abu Dhabi dan…


schematische weergaven van het circuit in Austin, Texas

COTA, Circuit Of The America’s

Het circuit is toch wel iets speciaals. Kijk naar de vorm en je ziet het meteen, da’s geen gewone baan. Verder heeft het circuit behoorlijk wat hoogteverschil. Herman Tilke, de ontwerper van COTA,  heeft die hoogteverschillen laten aanbrengen, ze zijn niet natuurlijk. Daar is wel kritiek op geweest maar we denken maar zo: Als je ze bedenkt zullen ze wel de perfecte en bedoelde uitdaging hebben. Verder zitten er in het circuit ook weer van die heerlijke sequenties die we ook kennen van Silverstone en Suzuka. Bocht 3 tot en met 9 is een waterscheiding. Heb je daar een niet optimale auto en/of te weinig talent verlies je daar iedere ronde tijd.

Let op Verstappen in de vrije trainingen op vrijdag en zaterdagochtend, die gaat daar zijn auto op afstellen. Als het hem lukt zorgt die juiste afstelling ervoor dat hij (weer) een podiumplek pakt. Die vrije trainingen kun je mooi volgen op de app van F1.com, die laat alle data zien; de (sector)tijden per rijder, de bandenkeus en hoeveel ronden de banden hebben gereden etcetera.

Aangepaste Kerbs

Vorig jaar won Hamilton de race. Vettel werd tweede en na een ongelofelijk gewaagde maar perfect uitgevoerde inhaalactie in de laatste bocht van Max Verstappen op Kimi Räikkönen werd de jonge Nederlander derde. Tot hij in de cool down room ineens Kimi zag staan. Die had al van de wedstrijdleider te horen gekregen dat Verstappen een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek kreeg wegens afsnijden van de baan tijdens eerder genoemde inhaalactie in de laatste bocht. De stewards hadden weer eens ingegrepen.

Dit soort tegenslagen maken een rijder en sportman als Verstappen overigens alleen maar sterker. Dat gaat zo: Op het moment dat het gebeurt is Max Verstappen woendend. Hij doet al zijn interviews in het Engels, legt dan overal uit waarom hij het niet slim vindt, die straf en zegt dan: “het is zoals het is, laat maar zitten, volgende week de volgende race”. Dan komt hij bij Ziggo voor de microfoon. Daar scheld en schampert hij op de stewards alsof hij thuis aan de keukentafel zit. In het Nederlands zijn we onder ons.

Vervolgens pikken de internationale media die opmerkingen dan in de week erna op, zodat er een hele week commotie is over de harde woorden van Verstappen. Daarna komt een weekje later de FIA met een nieuwe regel, of een jaar later met een maatregel, de kerbs in bocht 16 en 17. Zodat Verstappen “de baan niet meer kan afsteken”. Ach ja.

Verstappen wint ieder duel dat hij aangaat, omdat hij wéét dat het kan en het anders laat. Hij weet welke weg hij gaat, hij doet niets ondoordacht. Is Verstappen dan perfect? Nee, perfectie bestaat niet, maar als je je realiseert hoe jong hij is en wat hij al bereikt heeft met een Franse motor achter zich in een auto die volgens Ricciardo helemaal niet zo tof is, dan weet je dat het er nu al niet ver vanaf zit.

Dat Verstappen nog geen kampioenskandidaat is komt door zijn eerste zes races dit seizoen. Daar heeft hij een slordige 80 tot 100 punten laten liggen. Maar na Monaco heeft hij zo goed als foutloos gepresteerd en elke race het maximale resultaat geboekt. Wij kunnen er geen genoeg van krijgen!


Informatie en tijden over alle events vindt u door hier te klikken.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.