koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
www.ReserveDelenStore.NL
GP RUSLAND 2018: De Nabeschouwing

De Grand Prix van Rusland, Sotsji Autodrom, 30 september 2018


Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Rusland

Mercedes struikelt over eigen voeten

De race van vandaag verliep uitstekend tot het einde. eerder in de race hoorden we een board radio: Plotseling, in ronde 24 hield de leider van de wedstrijd, Valtteri Bottas nadrukkelijk in. In bocht 13 of all places. Hamilton neemt de leiding. Maar in de voorlaatste ronde vraagt Bottas: Jongens, ik krijg nou mijn plek weer terug toch? Nou, nee dus. Valtteri wordt met een kluit in het riet om een boodschap gestuurd. Na afloop is nummer 2 Bottas verbijsterd, Hij stamelt worden als “teambelang” en “intern bespreken na afloop”. Maar hij voelt zich genaaid.

De reacties liegen er niet om. Internet barst los, Twitter klapt zonder reserves over Mercedes en Lewis Hamilton. Vooral nadat die laatste zijn beker op het podium aan Bottas wil overhandigen, die natuurlijk weigert. En de pers vraagt zich af: was dit nodig, was dit terecht? Vervolgens maakte Lewis ook nog eens gezellige praatjes met meneer Poetin, waarover wij hier maar niets schrijven, we waken voor het Skripal-effect.

Mercedes gooit alles op het winnen van zowel het rijders- als het constructeurskampioenschap. En dat is begrijpelijk en eigenlijk ook de taak van een topteam. Maar moet alles daarvoor wijken? Moet een terechte winnaar als Bottas, die het ook wel weer eens een keertje verdiende trouwens, zo voor de gek gehouden worden door zijn eigen team?

Valtteri, we doen dit omdat Lewis een flinke blaar op zijn linkerachterband heeft. Hij moet zijn voorsprong vergroten om niet in de problemen te komen met Vettel. Dus na afloop staat Valtteri met zijn helm in zijn hand naar die band op Lewis’ wagen te kijken en ziet het verraad. Je zag zijn gezicht verzakken: “nondeknetter, ik ben voor de gek gehouden!”.

Inhalen, inhalen en nog eens inhalen

Om te beginnen: Max Verstappen, hartelijk gefeliciteerd met je 21ste verjaardag! Namens on allemaal!!!

Max startte als een na laatste rijder de Grand Prix van Rusland. Zeven rondjes en tien minuten later reed hij op de vijfde plek. Zijn teamgenoot, die voor hem stond op de grid, reed toen op de vijftiende plek rond. Op 22 seconden van Verstappen, een complete pitstop dus.

Verstappen ging als een mes door de boter en het was een lust voor het oog. De televisieregie miste dan ook geen inhaalactie van de jonge Nederlander. Verstappen kreeg helemaal de handen op elkaar toen de top vier de auto’s de pits inreed voor een bandenwissel. Vanaf ronde 19 tot en met ronde 42 reed Verstappen op kop.  Daarna voegde hij met nieuwe Ultrasofts op de velgen in op de vijfde plek, reed rustig de laaste negen rondjes uit omdat er toch geen kans was om Räikkönen nog het vuur aan de schenen te leggen en pakte zo een mooie tien punten voor het kampioenschap. Niet slecht als je bedenkt dat hij achteraan startte.

Honda in de steek gelaten door remmerij

Dit was de dag, Honda ging voor het eerst aan de race beginnen met meer PK’s dan Renault. Argusogen. Vooral bij de Verstappenfans. Argusogen bij Helmut Marko en Christian Horner, zijn er voor volgend seizoen echt aanwijzingen dat er kampioenskansen zijn?

In ronde 1 knallen beide Toro Rosso’s van de baan. Tijdens de race al blijkt dat het niet Honda is dat mis zit maar STR zelf, de remmen falen. De komende dagen zullen we daar vast meer over horen. Naar verwachting zal de Japanse autofabrikant dan volgende week in de eigen Honda Grand Prix van Japan gaan laten zien hoezeer de nieuwe motor opgewassen is tegen de concurrentie.

Het is voor de toeschouwer niet altijd gemakkelijk om de oorzaak van mechanisch falen te begrijpen. Als een “motor” ploft met veel rook en geluid wordt dat soms eigenlijk veroorzaakt door de versnellingsbak of de hydrauliek. Voor het imago van Mercedes of Ferrari is dat lood om oud ijzer, maar Renault beweert dat de meeste motorfails bij Red Bull niet door hun apparatuur maar door de Red Bull installaties werrden veroorzaakt. Red Bull ontkent noch bevestigd dat dan. Soms komt er schoorvoetend een eufemistische verklaring uit, waaruit de goede verstaander kan opmaken dat Red Bull inderdaad wel eens zelf de veroorzaker van motorfalen was.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.