koop F1 tickets facebook twitter instagram mail
GP ITALIË: Hamilton verslaat Räikkönen in rechtstreeks duel

Lewis Hamilton heeft zondagmiddag de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen wist Kimi Räikkönen in een rechtstreeks duel te verslaan. Valtteri Bottas finishte als derde na een penalty voor Max Verstappen. Sebastian Vettel werd als vierde geklasseerd.

Pijnlijke klap voor Ferrari
Waar iedereen vooraf had verwacht dat Ferrari aan de haal zou gaan met de zege op Monza was het Mercedes dat er met de hoofdprijzen vandoor ging. Bij de start heeft Kimi Räikkönen kopstart op Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Wanneer Hamilton Vettel voorbijsteekt in de aanloop naar de tweede bocht probeert Vettel de inhaalactie te pareren. De Ferrari coureur geeft zicht echter niet gewonnen en spint daarbij. Zijn auto loopt schade op en het gevolg is een bezoek aan de pits. Toch verliest Vettel relatief weinig tijd aangezien de Safety Car in de baan komt dankzij de gestrande Brendon Hartley.

Na de Safety Car fase kan Hamilton aanhaken bij Räikkönen. Het team van Mercedes besluit daarop om Ferrari een zogenaamde ‘dummy’ te verkopen door haar monteurs op te stellen voor een pitstop, maar geen van beide auto’s de pits in te roepen. Ferrari reageert echter paniekerig door Räikkönen binnen te halen. Hamilton komt pas enkele ronden later binnen. Dankzij de pitstop van Räikkönen weet Mercedes Bottas voor hem te krijgen en te houden. Hiermee verliest de Fin kostbare tijd ten opzichte van Hamilton die inmiddels met vers rubber meer snelheid heeft.

Wanneer Bottas zijn pitstop heeft gemaakt duurt het dan ook niet lang voordat Hamilton een inhaalmanoeuvre kan plaatsen op Räikkönen die inmiddels het beste van zijn banden al heeft gevraagd. Hamilton kan vervolgens een voorsprong opbouwen ten opzichte van Räikkönen en vrijwel onbedreigd naar de zege rijden.

Penalty voor Max Verstappen
Bottas blijft hoofdrolspeler als hij na zijn pitstop achter een sterk rijdende Max Verstappen terecht komt. Bottas heeft echter meer snelheid op zijn verse banden en komt in een poging de Nederlander in te halen met hem in aanraking. Verstappen laat te weinig ruimte bij de inhaalpoging en raakt Bottas. De Mercedes schiet rechtdoor in de eerste chicane en moet opnieuw veel tijd goedmaken.

De wedstrijdleiding oordeelt dat Verstappen de schuldige is van het incident en deelt een vijfsecondenstraf uit. Daarmee komt Verstappen wel als derde over de finish, maar verliest twee plaatsen ten opzichte van Bottas en de naar voren gereden Vettel door de penalty.

Belangrijke punten voor Hamilton
Met de overwinning van Hamilton en de vierde positie van Vettel is het verschil in het kampioenschap opgelopen tot dertig punten in het voordeel van Hamilton. Daarmee kan Vettel met een overwinning voor hem en een uitvalbeurt voor Hamilton niet in één race terug komen aan de leiding in het kampioenschap. Een belangrijke voorsprong voor Hamilton, die de laatste races niet over de sterkste auto lijkt te beslissen, maar wel over het sterkste tactische team.

Verstappen vergroot met zijn vijfde positie zijn voorsprong op teamgenoot Daniel Ricciardo. De Australiër kwam in Italië niet aan de finish dankzij motorproblemen. Het puntenverschil tussen beide Red Bull coureurs bedraagt nu twaalf punten.

Het volgende treffen in het Formule 1 kampioenschap is op zondag zestien september in de straten van Singapore. De wedstrijd onder kunstlicht biedt met name voor Red Bull en Verstappen kansen.

F1 nieuws

GP Pits Magazine
.