Er ging een schok door de Formule 1, de Britse fans en Nederlandse Formule 1 fans [die de BBC kunnen ontvangen], toen Bernie aankondigde dat de zender Sky in 2012 alle races ging uitzenden en de BBC nog maar de helft.

Zelfs de Britse politiek bemoeide zich ermee, waarbij men zich afvroeg wat de winst was voor de F1-fan en bedrijven. Ook omdat Bernie heel vaak heeft gezegd dat de Formule 1 free to air moest blijven. Ecclestone leek daarin erg duidelijk te zijn: Formule 1 moet voor iedereen te zien zijn. Dat is 100% zeker.

Nu raakte ik geïntrigeerd door dat laatste, dus ging ik op onderzoek uit. De technofobe Bernie Ecclestone had het graag anders gezien, maar anno 2012 kun je veel dingen achterhalen via het internet.

Formule 1 kan in vrijwel elk land live of in samenvatting bekeken worden en trekt een van de grootste wereldwijde televisiepublieken. Gegevens van de Formula One Group laten een totaal aantal van 527 miljoen unieke kijkers zien tijdens het seizoen van 2010.

Volgens de FIA was er in 1999 sinds de oprichting ruim 57 miljard keer op een Formule 1-uitzending afgestemd.

Overigens trachtte Bernie Ecclestone met digitale televisie een koekje extra [Leer ons Bernie kennen…] in te pikken en lanceerde in 1996 in Duitsland een eigen exclusieve kanaal, F1 Digital+. Dit pakket gaf de kijker de optie om meerdere feeds tegelijkertijd te bekijken. De techniek die gekscherend ‘Bernievision’ werd genoemd is in meerdere landen geïntroduceerd, maar werd in 2002 geschrapt wegens de hoge kosten.

Of misschien omdat de kosten [iets van 12 pond, da’s ruim 15 euro of dertig gulden per GP in 1996!!!] voor de F1-fan gewoon te hoog waren? Bernie Ecclestone lijkt niet bepaald in staat, om met marktconforme prijzen te komen. Zo was er een Android-app van Formula One [F1 2012 Timing & Track Positioning app] dat maar liefst 23,99 euro moest opbrengen, terwijl het klachten regende over de slechte werking van de app!

Terug naar de Formule 1-uitzendingen:

Bernie heeft het zo vaak over Free-to-Air gehad, dat ik wel eens wilde weten wat daarvan overbleef, als je het wereldwijd gaat bekijken.

Momenteel zijn er veertig landen en regio’s [Midden Oosten/Noord-Afrika & Azie/Zuidoost-Azie], die live naar de races kunnen kijken.

Van die veertig zijn er een aantal die alleen per satelliet zijn te ontvangen.

Soms is er sprake van twee zender per land, dus daar heeft Ecclestone zijn idee vandaan om Sky en BBC te laten uitzenden.

Dat zijn onder andere;

– Vizion Plus, Albanië
– ORF eins, Oostenrijk
– BNT2, Bulgarije
– Oa. (!) TV Istra, NeT, VOX Zadar uit Kroatië
– TV Nova, Tsjechië
– Rai 1 uit Italië

In totaal 25 zenders, waarbij moet worden aangemerkt dat wij in Nederland ook ontvangen van een satelliet [DVB-S encrypted on Astra 19.2°E]. Maar je raadt het al dat je zonder een smartcard geen RTL7 via je satelliet gaat ‘vangen’. Dus kost het in principe geld om via Olav Mol de F1-races te zien, als je geen RTL7 op je kabel [of helemaal geen kabel..] hebt.

Ondergetekende heeft gelukkig wel RTL7 en de BBC op zijn kabel zitten…

Daarnaast zijn er ook landen die geen ‘gratis’ alternatief hebben, dus waar de F1 achter een decoder zit. In totaal gaat het om 14 landen waaronder…De Verenigde Staten van Amerika!!! En Bernie maar klagen over het gebrek aan belangstelling van de Amerikanen?!

De enigen die echt alles gratis kunnen bekijken, zijn de Australiers met hun zenders Network Ten en One.

Maar dat is makkelijk te verklaren, want de Australische fan die de GP-races live wilt zien moet eigenlijk altijd midden in de nacht opstaan.

Kortom, ‘Free-to-air’ doet het goed bij de sponsors voor Bernie Ecclestone, omdat hij dan kan schermen met gigantische kijkersaantallen en dus potentie voor de TV-sponsoren.

Maar van free-to-air is geenszins sprake. Veel zenders zitten achter een satelliet of toch achter een decoder en is men afhankelijk van het lokale kabelcommisie, om een dergelijk zender op de kabel te krijgen.

Bernie Ecclestone had vast niet gedacht dat ik het werkelijk zou uitzoeken hoe het precies zit, maar ik zou hem adviseren voortaan iets eerlijker te zijn of beter helemaal ophouden over de vrije uitzendingen van F1-races.