Tranentrekkers Top-10 2003

Gestart door Martin, 31 december 2003 - 16:59:30

« vorige - volgende »

Martin

In een zaaltje op het tennis-complex van Rosmalen vraagt Richard Krajicek het woord. Het kanon, dat in 1996 op grootse wijze Wimbledon won, begint ogenschijnlijk emotieloos aan zijn verhaal. Maar wanneer het hoge woord eruit is, hij stopt, volgt een traan.

2 Joseba Beloki

Wanneer Joseba Beloki in de laatste Alpen-etappe van de Tour onderuit gaat, ontwijkt Lance Armstrong hem via de berm. De val van de Spanjaard blijkt een zware. De renner die in de bergen de Texaan nog enigszins kan bedreigen, smakt op het smeulende asfalt en breekt dijbeen, elleboog en pols. Het zijn tranen van pijn.

3 Robert Eenhorn

Na het behalen van de Europese honkbaltitel verschijnen er natte ogen onder de baseballcap van de bondscoach. Eenhorn heeft in de aanloop naar het toernooi zijn zoontje verloren en is na de finale geëmotioneerd.

4 Dirk Kuijt

De spits van FC Utrecht heeft zojuist een contract getekend bij zijn droomclub Feyenoord. Probleempje: de ploegen treffen elkaar in de Amstel Cup-finale. Kuijt ziet geen bezwaar, geeft zich voor 100 procent voor zijn werkgever van dat moment en helpt met één treffer mee aan de ondergang van zijn nieuwe club (4-1).

5 Clarence Seedorf

Oké, zijn strafschoppen zijn om te huilen. Maar in 2003 is er ook plaats voor vreugdetranen bij 's lands meest omstreden voetballer. In mei verovert Seedorf, dan 27 jaar, met AC Milan de Champions League. Eerder presteerde hij dat met Ajax ('95) en Real Madrid ('98). Hij is de eerste voetballer die de CL met drie verschillende clubs wint.

6 Jon Drummond

De Amerikaan start vals op de 100 meter van de WK atletiek. Videobeelden geven het bewijs. Alleen Drummond is niet van plan de baan te verlaten. Zoveel 'onrecht' kan hij niet verkroppen. Languit liggend op het tartan veroorzaakt hij een vertraging van zo'n 50 minuten.

7 Khalid Sinouh

Tegen FC Twente goochelt de RKC-goalie met de bal vlak voor zijn eigen doel. Grensrechter Pool ziet er in al zijn enthousiasme een doelpunt in, een beslissing die scheidsrechter Koopman overneemt. ,,Ik zweer op het hoofd van mijn kind dat de bal niet over de lijn was'', smeekt de arme Sinouh, maar het mag niet baten.

8 Marc Lammers

Het vertrek van de vrouwenhockeyploeg naar het EK in Barcelona wordt uitgesteld. De gehele selectie bezoekt de begrafenis van de moeder van bondscoach Lammers. Als ploeg reist Oranje richting Spanje, waar het de titel wint. Na de finale staat Lammers met tranen in zijn ogen op het veld.

9 Louis van Gaal

Na zijn ontslag in januari bij Barcelona, neemt de succescoach van weleer afscheid van zijn spelersgroep. Van Gaal doet dat op zijn 'Van Gaals'. Het wordt een emotioneel moment. In het najaar stelt Ajax hem aan als technisch directeur.

10 Pavel Nedved

Europa's beste voetballer zet in de halve finale van de Champions League bijna hoogstpersoonlijk Real Madrid opzij en plaatst zich met Juventus voor de eindstrijd. Alleen krijgt hij in de slotfase de gele kaart, met een schorsing als gevolg. Een huilende Nedved is ontroostbaar en kijkt een paar weken later machteloos toe hoe zijn ploeg de finale van AC Milan verliest.