Loting Beker van Belgie

Gestart door Ce, 04 september 2003 - 18:19:29

« vorige - volgende »

Ce

Bij de loting voor de Beker van Belgie kwam er een affiche uit de trommel die op zijn minst controversieel is : K Heusden Zolder - KRC Genk .
Wat denken jullie eigenlijk over de verregaande samenwerking tussen deze 2 clubs uit de hoogste afdeling? Competitievervalsing of niet?
Hier alvast een tekstje dat nog dateert van voor de competitiestart.
Citaat
De transfermarkt komt maar zeer moeizaam op gang en in de vakantieperiode is er dan ook weinig voetbalnieuws te rapen. Toch is er ondanks deze rustige periode veel ophef rond een ,voor de Belgische competitie, nieuw fenomeen. De winnaar van de eindronde Heusden Zolder heeft namelijk een samenwerkingsakkoord met een andere club uit de hoogste afdeling nl KRC Genk. Veel mensen stellen zich vragen of deze situatie wel kan en vrezen dat dit onze competitie alweer in een negatief daglicht stelt. Wat is er van aan ?

De samenwerking tussen beide Limburgse clubs is natuurlijk niet nieuw want ook vorig seizoen leende KRC al enkele spelers uit aan KHZ Heusden. Ook speelde de 2e klasser vorig jaar al in hetzelfde feniksstadion als KRC. Toen kraaide er geen haan naar maar waarom nu wel ?

Samenwerkingsakkoorden bestaan al langer maar tot nu beperkten ze zich tot akkoorden met buitenlandse clubs zoals bvb Antwerp met ManU. In deze constructie kan de moederclub enkele talentvolle spelers tijdelijk ervaring laten opdoen en krijgt ze vaak een eerste keuze in de talenten van de dochterclub. Buiten het feit dat de dochterclub hierdoor een beetje haar onafhankelijk verliest werd hier weinig heisa rond gemaakt omdat de betrokken clubs vooral het geld van de moederclub konden gebruiken zoals ook bij GBA-Ajax het geval was. Andere clubs hadden dan zelf dochterclubs in bvb Ivoorkust vanwaar ze kwistig spelers importeren en exporteren alsof het bananen betreft. Ook bij deze bedenkelijke vorm van handel stelde men weinig vragen en bepaalde clubs overleven zelfs enkel door deze "techniek" toe te passen.

Samenwerking tussen Belgische clubs bestond ook maar dan ging het steeds om ploegen uit verschillende reeksen waarbij de club uit de lagere reeks dezelfde functie heeft dan de dochterclubs in de buitenlandse samenwerkingsverbanden.

Door de promotie van KHZ komt men nu in een gevaarlijke situatie terecht want enkele bizarre situaties doen de argwaan en geruchten groeien, soms neemt men zelfs de zware term competitievervalsing in de mond. Is dit zo ?

Door een slechte aankooppolitiek en de stagnerende transfermarkt zitten veel clubs met een overschot aan spelers die zwaar op de loonlast wegen. Veel van die spelers kan en/of wil men niet kwijt en daarom zoekt men naar andere mogelijkheden. Deze spelers bij een andere club stallen is voor alle betrokken partijen voordelig omdat de moederclubs zo haar (te) ruime kern afslankt en de loonlast doet dalen terwijl de spelers voldoende speelgelegenheid krijgen en de dochterclub over spelers kan beschikken die anders onhaalbaar zouden zijn. Waar zit de angel dan ?

Om dat de dochterclubs vaak veel minder financiële armslag hebben worden de spelers eerder uitgeleend tegen lage vergoedingen en voor het verschil gewoon betaald door de moederclub. Dit geeft de vreemde situatie dat een club dus spelers betaalt van de "tegenstander". Een serieus geval van belangenvermenging tussen beiden clubs is niet onmogelijk en voedt de geruchtenmolen en speculaties.

Een ander probleem is dat spelers tijdens een seizoen van ploeg kunnen veranderen. Dit kan uiteraard ook tussen samenwerkende clubs waardoor weer rare situaties kunnen ontstaan. Stel dat de dochterclub een talentrijke aanvaller heeft die in de eerste competitiehelft scoort aan de lopende band, dan kan de moederclub hem terugroepen en hem opstellen in haar team voor de 2e seizoenshelft. Zo kan hij zelfs tegen de ploeg scoren waar hij begonnen was en die door deze "ingreep" serieus verzwakt is.

Een derde probleem is dat in dit geval men in hetzelfde stadion speelt dat eigendom is van de moederclub. KHZ had weliswaar een stadion maar dit voldoet niet om in de hogere reeksen te spelen en door de verhuis naar het Feniks zal dit enkel verergeren. Als de samenwerking stopt, heeft KHZ eigenlijk geen stadion meer waar op een degelijk niveau kan gespeeld worden. In Brugge spelen ook 2 teams maar daar huurt ieder team het stadion van de stad.

Een vierde bijzonderheid is dat er een tegenstelling in belangen is op LT tussen KRC en KHZ. Normaal is het de bedoeling dat een ploeg streeft naar zo goed mogelijke resultaten maar in deze situatie kan men moeilijk stellen dat KRC belang heeft met het uitgroeien van KHZ tot een (sub)topper. Ze vissen maw niet alleen in dezelfde vijver maar zelfs op dezelfde plaats aan de vijver. De extra supporter en sponsors die KHZ voor haar groei nodig heeft zijn dezelfde waarop KRC mikt om verder te groeien.

Deze rare situaties doen natuurlijk vragen rijzen bij andere clubs en dat is te begrijpen. Door de invoering van de licenties worden aan de clubs zware eisen gesteld op gebied van accommodatie en ook van financiële aard. De bedoeling was om tot een gezonde competitie te komen met sterke onafhankelijke ploegen. Liefst zag men daarbij ook een afslanking waardoor de spreiding ook groter kon worden. Deze doelstellingen zijn compleet in tegenstelling met de samenwerking tussen KRC en KHZ. Niet alleen is van spreiding geen sprake, het is eerder een concentratie, maar anderzijds is de relatie zodanig onevenwichtig dat van onafhankelijk (vanwege KHZ) of financieel gezond zijn geen sprake is.

Een club die geen eigen stadion en ploeg kan betalen wordt nu in eerste geholpen met de steun van een andere club waarzonder dit onmogelijk was. Dit is een aanfluiting van iedere logica en gaat tegen de basisregels van de voetbalsport in. Een competitie is een strijd van ploeg tegen ploeg en niet van kartels. Het zal weinig verrassend zijn als clubs in degradatieproblemen deze gang van zaken zullen aanklagen daar zij niet over deze niet ongeringe voordelen kunnen beschikken. Erger kan het worden als zelfs rechtszaken worden ingespannen buiten de sport om zoals ingeval van inbreuken op de concurrentieregels, handelspraktijken en zelfs discriminatie. Dit is natuurlijk nog voorbarig maar de mogelijkheid is niet irreëel.

Deze situatie is bovendien een gevaarlijk precedent want het is niet uitgesloten dat andere ploegen nu hetzelfde weg op gaan en dan wordt het pas echt een klucht. Ook is het vreemd dat enkele jaren geleden een zelfs minder hechte samenwerking tussen RSCA en KSTVV om diezelfde redenen afgeblazen werd.

De KBVB blinkt weer uit in nietsdoen en kijkt de dat uit de boom. Men heeft blijkbaar niets geleerd uit de debacles met KV Mechelen en Lommel waar men ook lichtzinnig licenties toekende en nadien met de gevolgen geconfronteerd werd. De geloofwaardigheid van de competitie was al ver zoek en met zulke ontwikkelingen gaat het van kwaad naar erger.
Als ze nu nog ingrijpen zal het in praktijk de clubs treffen die eigenlijk maar de reglementen volgden al was deze zooi vrij voorspelbaar. Als toppunt en kers op deze zure taart werd bij de bekendmaking van de kalender toevallig het onderling duel als laatste wedstrijd ge(k)loot.
Moet er nog zand zijn ?

Bron : http://www.redlions.be
Supporting K.S.T.V.V. since 1982

bradge

Er is nog een kans dat kv mechelen speelt ipv walhain daar de scheidsrechter blunders heeft gemaakt die een verdere impact hadde, op het wedstrijdverloop. wat gebeurde er,

de pauw (denk ik) wordt alleen weggestuurd, de keeper pakt de bal met zijn handen buiten het strafschopgebied, rood voor de keeper dus. Dit buiten de scheidsrechter gerekend die laat doodgewoon een speler het veld verlaten ipv de keeper. Daar walhain zijn drie wissels reeds had gebruikt zou er tijdens de penaltys een speler in de goal moeten hebben gestaan, de keeper stond er nu en die redde één penalty, kavé ging niet door...

door deze amateruistische daad van de scheidsrechter, zag yellow red kv mechelen zich genoodzaakt klacht neer te lggen daar ze vonden dat het zo niet verder kon.


de klacht zal worden behandeld na 20/09 daar de voetbalbond kv mechelen heeft gevraagd de klacht in te trekken ze krijgen hiervoor een bepaalde periode (dit gebeurd altijd) Kv mechemn dat beweert volledig in zijn recht te zijn zal dit niet doen, word ongetwijfeld vervolgd...

:arrow: is het een beetje duidelijk? Ik heb mijn best gedaan,...
Het falen van de Walen is duidelijk.Het Vlaams-nationalisme: De Oplossing.