Ruimtevaart topic

Gestart door C.G. de Beaufort, 31 juli 2015 - 16:04:07

« vorige - volgende »

C.G. de Beaufort

Laatste minuten van Appollo 11 landing op de maan

http://youtu.be/YPXitv2CRJs

Het enige visuele record van de historische Apollo 11-landing is van een 16 mm time-lapse (6 frames per seconde) filmcamera gemonteerd in het venster van Buzz Aldrin (rechterkant van Lunar Module Eagle of LM). Vanwege de kleine afmetingen van de LM-vensters en de hoek waaronder de filmcamera was gemonteerd, werd wat missie-bevelhebber Neil Armstrong zag toen hij de LM vloog. Het LROC-team reconstrueerde de laatste drie minuten van het landingspad (breedte-, lengtegraad, oriëntatie, snelheid, hoogte) met behulp van landmarknavigatie en hoogte-oproepingen van de stemopname. Uit deze trajectinformatie en hoge resolutie LROC NAC-afbeeldingen en topografie, simuleerden we wat Armstrong in die laatste minuten zag toen hij de LM naar de oppervlakte van de maan leidde. Toen de video begon, kon Armstrong zien dat het richtpunt zich bevond op de rotsachtige noordoostelijke flank van de West-krater (190 meter diameter), waardoor hij handmatige controle nam en horizontaal vloog, op zoek naar een veilige landingsplek. In die tijd zag alleen Armstrong het gevaar; hij was te druk met het besturen van de LM om de situatie te bespreken met mission control.

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

Armstrong met tranen in z'n ogen



Aldrin nam deze foto van Armstrong met tranen in de ogen nadat hij terugkeerde naar het ruimtevaartuig en zijn helm verwijderde van Apollo 11, 1969.

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

Tijdreizen : wiskundig mogelijk

Nieuw onderzoek toont aan dat tijdreizen wiskundig mogelijk is. Zelfs voordat Einstein theoretiseerde dat tijd relatief en flexibel is, had de mensheid dat al de mogelijkheid van tijdreizen reeds verbeeld. Sciencefiction zit zelfs vol met tijdreizigers. Sommigen gebruiken meta-humane mogelijkheden om dit te doen, maar de meeste vertrouwen op een apparaat dat algemeen bekend staat als een tijdmachine. Beeldresultaat voor nieuw onderzoek toont aan dat tijdreizen wiskundig mogelijk is. Nu denken twee natuurkundigen dat het tijd is om de tijdmachine in de echte wereld te brengen - een soort van. "Mensen beschouwen tijdreizen als iets als fictie. En we hebben de neiging om te denken dat het niet mogelijk is omdat we het eigenlijk niet doen, 'zei Ben Tippett, een theoretisch fysicus en wiskundige van de Universiteit van British Columbia, in een UBC-persbericht, maar wiskundig gezien is het mogelijk.' In wezen, wat Tippet en astrofysicus David Tsang ontwikkeld is een wiskundige formule die de algemene relativiteitstheorie van Einstein gebruikt om te bewijzen dat tijdreizen in theorie mogelijk is. Dat wil zeggen, tijdreizen passend bij die van een leekbegrip van het concept als 'achteruit en vooruit door tijd en ruimte bewegen, zoals geïnterpreteerd door een externe waarnemer volgens de samenvatting van dat is gepubliceerd in het tijdschrift Classical and Quantum Gravity(*).



Tijdreizen

Tippet en Tsang noemen het een TARDIS - ps. van 'Doctor Who' - wat staat voor een Traversable Acausal Retrograde Domain in de tijdruimte. Haalbaar maar niet mogelijk op het ogenblik. 'Mijn model van een tijdmachine gebruikt de gebogen ruimtetijd om de tijd in een cirkel voor de passagiers te buigen, niet in een rechte lijn,' legde Tippet uit. 'Die cirkel brengt ons terug in de tijd.' Simpel gezegd, hun model veronderstelt dat de tijd zou kunnen rondkrommen rond grote objecten in hetop dezelfde manier als fysieke ruimte in het universum. Voor Tippet en Tsang is een TARDIS een ruimte-tijdgeometrie-'bel 'die sneller reist dan de snelheid van het licht. 'Het is een doos die 'vooruit' en vervolgens 'achteruit' reist in de tijd langs een cirkelvormig pad door ruimtetijd,' schreven ze in hun papier. Beeldresultaat voor nieuw onderzoek toont aan dat tijdreizen wiskundig mogelijk is. Helaas is het nog steeds niet mogelijk om een ​​dergelijke tijdmachine te bouwen. 'Hoewel het wiskundig haalbaar is, is het nog niet mogelijk om een ​​ruimtetijdmachine te bouwen, omdat we materialen nodig hebben - die we exotische materie noemen - om ruimtetijd op deze onmogelijke manieren te buigen, maar ze moeten nog worden ontdekt'. Hun werk is inderdaad niet de eerste die suggereert dat tijdreizen mogelijk is. Verschillende andere experimenten, waaronder experimenten die afhankelijk zijn van fotonenstimulatie, suggereren dat tijdreizen dat haalbaar is. Een andere theorie onderzoekt de potentiële tijdsdeeltjes. Zoals Tippet het uitdrukte: 'Het bestuderen van ruimte-tijd is zowel fascinerend als problematisch...

Groet,

C.G. de Beaufort

* https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6382/aa6549/meta;jsessionid=CBC0B76BE2309D8FB27FC0BA05D302C7.c4.iopscience.cld.iop.org



C.G. de Beaufort

#243
Sommige natuurkundigen : ons universum bestaat al in een zwart gat

7 september 2019

Sommige natuurkundigen beweren dat de aarde en het hele universum zich al in een zwart gat bevindt. Volgens de natuurkundige houdt deze theorie verband met het idee dat de oerknal eigenlijk een zwart gat(*) was. Zoals aangegeven in verschillende wetenschappelijke rapporten, kunnen er op een aantal manieren zwarte gaten ontstaan, bijvoorbeeld wanneer een massieve ster groter dan de zon op zichzelf instort en sterft. Deze gebeurtenis veroorzaakt een supernova en een vorming van een zwart gat. Wetenschappers geloven ook dat een botsing tussen twee neutronensterren een zwart gat kan creëren. In theorie geven deze scenario's aan dat zwarte gaten worden gevormd wanneer er op een bepaalde plek in de ruimte een enorm massavolume bestaat. Dit veroorzaakt een kloof in de ruimte-tijd stof, wat vervolgens tot een zwart gat leidt. Vanwege deze theorie geloven veel wetenschappers dat de Big Bang, die wordt gecrediteerd als de maker van het hele universum, eigenlijk een zwart gat was. Volgens aanhangers van deze theorie was de oerknal een zwart gat dat in een ander universum werd geopend. Het kosmische materiaal geabsorbeerd door het zwarte gat werden de bouwstenen van het universum. Voor theoretisch natuurkundige Poplawski wijst dit concept op de mogelijkheid dat het universum waar de aarde zich nu bevindt werd gevormd in het zwarte gat van de oerknal. 'Ons universum kan bestaan ​​in een zwart gat' verklaarde hij in een artikel dat hij schreef voor Inside Science. 'Dit klinkt misschien vreemd, maar het kan zelfs de beste verklaring zijn voor hoe het universum begon en wat we vandaag waarnemen'. Het is een theorie die de afgelopen decennia is onderzocht door een kleine groep natuurkundigen. 'Als deze theorie waar is, zou het verklaren waarom het universum nog steeds groeit en groeit. Omdat het zwarte gat van de oerknal nog steeds actief is, wordt het kosmische materiaal dat het continu absorbeert onderdeel van het groeiende universum. Poplawski merkte op dat dit ook zou kunnen verklaren waarom ruimteagentschappen niet kunnen observeren wat er in andere zwarte gaten gebeurt. 'Elk zwart gat zou binnenin een nieuw baby-universum voortbrengen', verklaarde hij. 'Als dat waar is, kwam de eerste kwestie in ons universum ergens anders vandaan. Ons eigen universum zou dus het interieur kunnen zijn van een zwart gat in een ander universum. Net zoals we niet kunnen zien wat er gebeurt in zwarte gaten in de kosmos, konden waarnemers in het ouder universum niet zien wat er hier gebeurt'

Groet,

C.G.de Beaufort

* https://nl.wikipedia.org/wiki/Singulariteit





C.G. de Beaufort



De aarde door Cassini, ong. 1448 miljoen km weg.

Groet,

C.G. de Beaufort


C.G. de Beaufort

De lancering van Falcon 9 van Crew Dragon's tweede demonstratie (Demo-2) missie van Launch Complex 39A (LC-39A) in NASA's Kennedy Space Center in Florida. Deze testvlucht met NASA-astronauten Bob Behnken en Doug Hurley aan boord van het Dragon-ruimtevaartuig zal de bemande ruimtevaart terugbrengen naar de Verenigde Staten. Het is de eerste commerciële vlucht naar de ISS. Touchdown/display instrumentarium is spectaculair.
   
http://youtu.be/bIZsnKGV8TE

Groet,

C.G. de Beaufort



   

C.G. de Beaufort

De helicopter heet Ingenuity. Deze buitenaardse wentelwiek krijgt tussen 17 juli en 5 augustus een lift van de nieuwe Marsrover Perseverance, die op 18 februari 2021 op de Rode Planeet arriveert. De Ingenuity weegt maar 1,8 kilo en heeft twee tegen elkaar in draaiende rotors van 1,2 meter die vijf keer sneller draaien dan die van een aardse helikopter. Bovendien is de zwaartekracht op Mars maar 38 procent van die op aarde. Ter plekke weegt de Marsdrone dus nog geen zeven ons. Hieronder een beschrijving van'm :

http://youtu.be/0RQWv1ybsjM

en in de Jet Propulsion Laboratory waar'ie wordt gebouwd :

http://youtu.be/GhsZUZmJvaM

Groet,

C.G. de Beaufort







C.G. de Beaufort

#247
Wetenschappers maken een foto meervoudig planetenstelsel rond zonachtige ster



Het SPHERE-instrument van ESO's Very Large Telescope heeft de allereerste opname(*) gemaakt van een jonge, zonachtige ster op ongeveer 300 lichtjaar afstand die in het gezelschap is van twee reuzenplaneten. Deze animatie toont de omloopbanen van de beide exoplaneten, vergeleken met de omvang van de omloopbaan van Pluto.

http://youtu.be/VtiFBwaiJx4

Groet,

C.G. de Beaufort


(*) https://www.eso.org/public/netherlands/news/eso2011/

C.G. de Beaufort

Mars

http://youtu.be/bmcr2FaoWoU

De reis naar de rode planeet, Mars.

Groet,

C.G. de Beaufort


Mickey

Zou er leven zijn op Mars, Beaufort?

En hoe zou dat er dan uitzien? :P

C.G. de Beaufort

Perseverance Rover is geland

http://youtu.be/gYQwuYZbA6o

Mars Rover landde veilig op Mars op 18 februari. Dus wat zal de robot de 'zien' tijdens haar afdaling en inclusief de beelden die heeft gemaakt om zijn missie te verkennen. Gelukkig heeft'ie geen mondkapje voor'm.

Groet,

C.G. de Beaufort

Perseverance rover o.a. :

1. post #95
2. post #215
3. post #246
4. post #248




C.G. de Beaufort

Ingenuity wordt klaar gemaakt en maakt z'n 1e vlucht

Hier wordt de helicopter ontvouwt, de kabels worden afgesneden en batterijen worden opgeladen via zonnepanelen :

http://youtu.be/rnD2N5OJfsc

Hier is de 1e vlucht. Hij duurde maar 30 seconden met een hoogte van 3 meter :

http://youtu.be/QfHfQamhimE

Groet,

C.G. de Beaufort





Mickey


C.G. de Beaufort

Ingenuity 2e vlucht

http://youtu.be/N9HHH_H5KoU

Nu op een hoogte van 5 meter op planeet Mars.

Groet,

C.G. de Beaufort

C.G. de Beaufort


http://www.youtube.com/watch?v=w2BQKCnPkIc


De eerste vluchttest van een volledig geïntegreerde Starship en Super Heavy-raket vanaf Starbase in Texas.

Starship is een volledig herbruikbaar transportsysteem dat is ontworpen om zowel bemanning als vracht naar een baan om de aarde te brengen, de mensheid te helpen terugkeren naar de maan en naar Mars en verder te reizen. Met een test als deze wordt succes gemeten aan de hand van hoeveel we kunnen leren, wat de kans op succes in de toekomst zal informeren en verbeteren, aangezien SpaceX de ontwikkeling van Starship snel voortzet.

Tot op heden heeft het SpaceX-team meerdere sub-orbitale vluchttesten van de bovenste trap van Starship vanaf Starbase voltooid, waarmee ze met succes een ongekende benadering van gecontroleerde vluchten hebben gedemonstreerd. Deze vluchttesten hielp het ontwerp van het voertuig te valideren, wat bewijst dat Starship door de subsonische fase van binnenkomst kan vliegen voordat het zijn motoren opnieuw aansteekt en zichzelf omdraait naar een verticale configuratie om te landen.

Naast het testen van de bovenste trap van Starship, heeft het team talloze tests van de Super Heavy-raket uitgevoerd, waaronder de steeds complexere statische branden die hebben geleid tot een volledige test van 31 Raptor-motoren – het grootste aantal gelijktijdige ontstekingen van raketmotoren in geschiedenis. Het team heeft ook de hoogste raketlancerings- en vangtoren ter wereld gebouwd. Met een hoogte van 146 meter, of bijna 500 voet, is de lanceer- en vangtoren ontworpen, lancering en vangst van de Super Heavy-raketbooster te ondersteunen.

Groet,

C.G. de Beaufort